Hogy lehetne megoldani, hogy a cigányok is hasznos elemei legyenek a társadalomnak?
Sajnos a renszerváltás után inkább romlott, mint javult a cigányok helyzete. Ők voltak az elsők, akik "kiestek a munka világából". Ma már felnőtt egy nemzedék, akiknek a szülei sem dolgoznak/dolgoztak. Ezt az életet élik, látják.
Ugyakakkor találkoztam jónéhány normális cigánnyal. Volt egy eset, amikor kivételes segítőkészséget tapasztaltam, s ezért pénzt sem fogadott el. Azt hittem indiai. Csak egy kicsit tévedtem.
Muzsikus cigányok. Egy másik kategória, ugyanakkor álmomban ne jöjjön elő amikor egy ismert, rendkívül tehetséges zenekarnak szerveztünk programot.
#17 "A gyerekeknek kéne olyan oktatás, félzárkóztató program, hogy lássanak esélyt maguk előtt. "
VAN ilyen! Ösztöndíjat adnak már az általános iskolásoknak is ha jól tanulnak és külön programok vannak azok számára is akik felzárkóztatása lenne a fontos. Anyósomék egyik szomszédjában a cigány kislány tavaly kapott 200 ezer forintot a kitűnő bizonyítványára ilyen ösztöndíj formájában.
A szakiskolákban, szakközépiskolákban ismét kaphatnak pénzt is a gyerekek. A minimális 2,51-es tanulmányi átlagot kell csak érte elérni és nappalin kell tanulni. A 2016-os összegek:
"Az 1. szakképzési évfolyam első félévében egységesen havonta 10 000 forint.
Az 1. szakképzési évfolyam első félévét követően a további félévekben a tanulmányi átlageredmény szerint sávosan növekszik:
- 2,51 és 3,0 között: 10 000 forint,
- 3,01 és 3,5 között: 15 000 forint,
- 3,51 és 4,0 között: 20 000 forint,
- 4,01 és 4,5 között: 27 000 forint,
- 4,51 és 5,0 között: 35 000 forint."
Azóta ez emelkedett is, a legújabb verziót itt nézheted meg:
Már 2,0 felett is jár havi 8500Ft. Ezen felül van még a duális képzés, amikor a gyakorlat megkezdésekor már munkabérként kapnak pénzt a diákok a tanulásuk alatt is.
"A minimálbér 25-60 százaléka (2019-ben bruttó 37 250-89 400 forint), az utolsó évben maximum 100 százaléka (2019-ben bruttó 149 ezer forint)"
hatalmas változások voltak a szakképzésben, pont az a célja, hogy akik rászorulók, azok is tanuljanak legalább egy jó szakmát. A szakiskola után pedig nyugodtan folytathatják és megszerezhetik az érettségit is ha akarják, de egyetemre is mehetnek pont úgy mint bárki más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!