Miért ekkora baj, ha jobboldaliként kormánykritikát fogalmazok meg?
Egyértelműen jobboldali beállítottságú vagyok, akkor is, ha közben néha rátapintok a rendszer hibáira. Keresztény vagyok, nem akarom, hogy muszlimok lepjék el az országot, nem akarom, hogy a gyerekeknek két apja legyen... Ez idáig mind rendben van.
De attól még muszáj kimondanom, hogy az oktatási rendszerünk a katasztrófa felé halad. Én közgazdász vagyok, 3 éve voltam pályakezdő akkor a kezdőfizum cafeteriával meg egyéb juttatásokkal együtt elérte a nettó 300-at.
A húgom most kezdett el tanárként dolgozni pályakezdőként. Cafeteria vagy juttatások nincsenek náluk, csak valami pótlék, azzal együtt nettó 150 ezer a fizetése teljes állásban. Egy vicc az egész, ebből egy albérlet nem jön ki rezsivel...
Már ott tartunk, hogy én mondom neki, hogy hagyja el a tanári pályát, mert a tanári bértábla alapján még 10 év múlva sem kapja meg a havi 200 ezret.
De közben meg aggódom, mert Magyarországon szeretnék élni a jövőben, szeretném, ha a gyermekeim itt nőnének majd fel. De hát ki tanítja majd őket?
Kövezzetek meg, de szerintem ezt nagyon elcseszte a rendszer. Ilyen fizetésért épeszű ember nem megy tanárnak.
#18: Nem, a gazdasági értelemben vett "liberális" egyértelműen a jobboldali mezőbe esik. A "liberális" kulturális, társadalmi értelemben már sokkal közelebb van a baloldalhoz.
A gazdasági liberalizmus utálja az állami beavatkozást. Ahogyan a gazdasági jobboldal is utálja az állami beavatkozást. Sőt, megkockáztatom, gazdasági értelemben a jobboldali és a liberális ugyanazt jelenti. (Nyilván demokráciákról beszélek, jobboldali diktatúrákban természetesen az állam ugyanúgy uralkodik mindenen, mint baloldaliakban.)
A gazdasági baloldal szereti az állami beavatkozást.
Nem jó a baloldalit és a liberálist összekeverni, éppen a gazdaságról alkotott eltérő felfogásuk mutatja ezt. Kiragadott példa, de azért jól szemlélteti a dolgot: a magyar politikai térben egyaránt balliberálisnak tartott Párbeszéd és Momentum mennyire mást gondolnak a feltétel nélküli alapjövedelemről. A baloldali Párbeszéd bevezetendő, jó dolognak tartja, a liberális Momentum pedig hülyeségnek.
Net tudom kinek vagy miért baj a kritikai megjegyzés, de rá szokott fázni,cáki nem figyel rá.
A '30-as években is a nemzet napszámosainak nevezték a tanárokat, ami nem a túlfizetettség jele, akkor sem, ha azóta is az volt a legjobb oktatási rendszer Magyarországon.
Rákosi-Kádár 50 éve nem a tanult emberek pártolásáról szólt, de közben elindított egy iszonyat erős kontraszelekciót az oktatásban.
Én vagy 40 éve érettségiztem, matek szakon, az ötösök mentek natematikusnak, fizikusnak, villamosmérnöknek, közgazdásznak, a négyesek orvosnak, más mérnöknek, főiskolára, a két hármas meg tanárnak, mert oda őket is felvették.
Itt maradt teljesen el a rendszerváltás, a sportban még az eü-ben egy picit megindult, ez még várat magára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!