Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért ekkora baj, ha jobboldal...

Miért ekkora baj, ha jobboldaliként kormánykritikát fogalmazok meg?

Figyelt kérdés

Egyértelműen jobboldali beállítottságú vagyok, akkor is, ha közben néha rátapintok a rendszer hibáira. Keresztény vagyok, nem akarom, hogy muszlimok lepjék el az országot, nem akarom, hogy a gyerekeknek két apja legyen... Ez idáig mind rendben van.

De attól még muszáj kimondanom, hogy az oktatási rendszerünk a katasztrófa felé halad. Én közgazdász vagyok, 3 éve voltam pályakezdő akkor a kezdőfizum cafeteriával meg egyéb juttatásokkal együtt elérte a nettó 300-at.

A húgom most kezdett el tanárként dolgozni pályakezdőként. Cafeteria vagy juttatások nincsenek náluk, csak valami pótlék, azzal együtt nettó 150 ezer a fizetése teljes állásban. Egy vicc az egész, ebből egy albérlet nem jön ki rezsivel...

Már ott tartunk, hogy én mondom neki, hogy hagyja el a tanári pályát, mert a tanári bértábla alapján még 10 év múlva sem kapja meg a havi 200 ezret.

De közben meg aggódom, mert Magyarországon szeretnék élni a jövőben, szeretném, ha a gyermekeim itt nőnének majd fel. De hát ki tanítja majd őket?

Kövezzetek meg, de szerintem ezt nagyon elcseszte a rendszer. Ilyen fizetésért épeszű ember nem megy tanárnak.

2021. márc. 13. 11:36
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
26%

most lehet egyszerű leszek de felteszem a Gyurcsány alatt jobb volt kérdést, esetleg a Kádár-korszakban? Inkább köszönjük meg azt amit eddig elértünk a FIDESZ-szel, borzasztó hogy egyesek ennyire telhetetlenek... Az ilyen önzőségek miatt életképtelen a mai fiatal generáció. Mindig csak én csak én...

Messze vagy te a jobboldalitól...

2021. márc. 15. 23:43
 12/22 anonim ***** válasza:
44%
Na megjött az első MERAGYÚRRRCSÁNYJOBBVÓÚT??!?!?4!?5!4? komment😀
2021. márc. 15. 23:47
 13/22 anonim ***** válasza:
31%

Hát de most komolyan???? Jobb volt??Ti még valószínű pelenkásak voltatok akkor és semmire se emlékeztek.

A lényeg hogy egy igazi jobboldali nem a pénzért dolgozik hanem a hazáért...

és nem az iskolának hanem az otthonnak kellene megtanítania a gyereket az életre!!!

2021. márc. 15. 23:53
 14/22 anonim ***** válasza:
72%

#11, #13: Kádár alatt egyértelműen rosszabb volt, mint most. Gyurcsány alatt is voltak rosszabb dolgok, de egy csomó minden jobban működött, mint most. A gazdaság elég rossz állapotban volt, de a központi politikai hatalom (a kormány és a kormánytöbbségű parlament) sokkal nagyobb szabadságot engedett a médiának, az önkormányzatoknak, az oktatási és egészségügyi intézményeknek.

De ennek semmi köze a jobb- vagy baloldalisághoz. A jobb- vagy baloldalisághoz annak van köze, hogy egy önmagát fenntartani képes magánegyetemet a kormány kirugdosott az országból. Ez az a pont, ahol a valódi jobboldaliak (elvek, értékek, miegymás mentén) azt mondják, "Hééé!", a fideszhűek pedig azt mondják, "Soros!", persze közben ők is jobboldalinak hiszik magukat.

A fideszhű jobboldali értéknek tartja a migrációellenességet. Mióta is? Ja, igen, 2015 óta, előtte se gondolata, se véleménye nem volt a migrációról. A fideszhű jobboldali értéknek tartja a nemzeti büszkeséget, aztán amikor egy magyar zsidó irodalmi Nobelt kap, akkor imrekertészezik, majd Orbán csettintésére (Szent István-rend, 2014) hirtelen nemzetünk nagy írójának ismeri el Kertészt. A fideszhű jobboldali értéknek tartja a keresztény, sokgyerekes családot, aztán amikor Hódmezővásárhelyen egy hétgyerekes, gyakorló katolikus el merészel indulni a polgármesteri székért, akkor azt meggyűlöli, és örömmel nézi végig, ahogyan azt kiprédikálják a templomban, karaktergyilkolják. A fideszhű jobboldali értéknek tartja a becsületességet, de a kormánypropagandának minden hazugsága felett, elveszített sajtóperek százai felett szemet huny.

A fideszhű nem jobboldali. Nem is baloldali. Semmiféle ideológiai meggyőződése nincs, politikai meggyőződése van. Amivel nincs semmi baj, mindenki olyan meggyőződések mentén rendezi be az életét, amilyenek mentén akarja. De a párthűség, mint meggyőződés, nem keverendő össze az ideológiai alapú meggyőződéssel.

Egy igazi jobboldali a Gyurcsány-féle politikáról sincs nagy véleménnyel, a Kádár-rendszert pedig egyenesen megveti. De az Orbán által létrehozott nemzetiszín szósszal leöntött, képmutató-keresztény, elnyomó rendszert nem fogja jobboldalinak nevezni.

2021. márc. 16. 08:37
 15/22 anonim ***** válasza:
87%

Én máshonnan közelíteném meg ezt a kérdést. Ti felülről látjátok, vagyis a mindenkori kormánynak kéne megoldani emberek egy csoportjának (jelen esetben a tanároknak) a problémáit. Az a baj, hogy ez azért van, mert a Kádár-rendszer erre nevelte a társadalmat, amiből a mai napig nem tudtunk kinőni. Vagyis arra, hogy azt mondja a hatalom, hogy az emberek ne csináljanak semmit, ne szóljanak bele semmibe, cserébe majd meglesz a virsli meg a sör. Egy kis háztáji, egy kis Trabant, egy kis balatoni nyaralás. Mert az állam "adja" ezeket. Mindenkinek van munkája. Mert az állam gondoskodik az emberekről...

Mindenki nyugati életszínonalra vágyik, nyugati fizetésekre. De nyugaton nincs ám ingyenes oktatás és egészségügy, ha egyetemre akarsz menni, akkor tudod megcsinálni, ha a szüleid előtte félretettek erre a célra egy vagyont. Ha a fogadat akarod kihúzatni, az 600 ezer Ft... Azaz: ha dolgozol, megcsinálod magadnak, akkor van pénzed, karriered, ha teszel érte, előre jutsz, ha pedig nem, akkor nem. Az állam nem fogja a kezecskédet.

Ebből kéne kinőni. Nem vagytok ti sem jobboldaliak, sem baloldaliak, hanem... most ha én lennék gonosz, azt mondanám, hogy prolik. De nem mondom. Ha a Fidesztől nem kaptok meg valamit, akkor a baloldalra szavaztok. Ha a Gyurcsánytól nem kaptok meg valamit, akkor visszaszavaztok az Orbánra. Miközben kb. 70 éve senki nem oldotta meg a tanárok bérét... Ezen kéne elgondolkodni. Igazából nem a politikai oldallal, vagy ideológiákkal van itt a baj, hanem azzal, hogy ma is ugyanúgy képzelitek el az államot, mint a Kádár-korszakban, vagyis nem úgy éltek, mint az állampolgárok, nem polgárként gondolkodtok, hanem gyerekként, akinek az állambácsi intézi el az ügyeit.

Ha a tanárok jó fizetést akarnak, akkor fogjanak össze, és tegyenek érte valamit. És nem csak a fizetésről van itt szó, hanem cafetériáról, munkaeszközről vagy akár ruhapénzről. Érdekes, más állami szektorokban szó nélkül megkapják ezeket az állami dolgozók. Ha a sorsukon akarnak javítani, akkor tegyenek érte. Tüntessenek vagy nem tudom, biztos megvannak ennek a demokratikus eszközei. És ráadásul most ehhez jó alkalom is lenne az online oktatás alatt. Csak összefogni kéne, a sarkukra állni. De jelenleg éppen azt látom a tanárokon, hogy inkább egymás torkának ugranak, ahelyett, hogy közösen fellépnének az érdekeiket érvényesítve.

Én alulról látom. Egy demokrácia alulról építkezdve működik. Ha valamilyen csoportnak rosszul megy a sora, demokratikus eszközökkel vegye rá a hatalmat, hogy foglalkozzon a kérdésével. Ha hatalom magától nem fog mindenkivel törődni. Ébredjünk már fel a kádári szendergésből!

2021. márc. 16. 15:03
 16/22 anonim ***** válasza:

#15: Ebben sok igazság van, de két ponton azért mindenképp korrekcióra szorul.

Az egyik szóhasználati. Írod:

"Ebből kéne kinőni. Nem vagytok ti sem jobboldaliak, sem baloldaliak, hanem... most ha én lennék gonosz, azt mondanám, hogy prolik."

- Igazából (legalábbis gazdaságpolitikai értelemben) éppen az általad vázolt, gondoskodó államra vágyó felfogás a baloldali. Abban nagyon egyetértek, hogy az átlagmagyar iszonyúan vágyik a gondoskodó államra. De ez pontosan azt jelenti, hogy az átlagmagyar (gazdaságpolitikai értelemben) nagyon is baloldali (és nem jobboldali vagy liberális). A Fidesz-szavazótól a DK-szavazóig. Mindenhol vannak persze kivételek, akik legszívesebben csak magukat és családjukat tartanák el, de mindenhol ők vannak kevesebben.

A másik, amiben tévedsz, az a nyugat összemosása. Írod:

"De nyugaton nincs ám ingyenes oktatás és egészségügy, ha egyetemre akarsz menni, akkor tudod megcsinálni, ha a szüleid előtte félretettek erre a célra egy vagyont."

- A valóságban azért óriási különbség van Nyugat-Európa és mondjuk az USA között. Amit te leírsz, az az USA. Nyugat-Európában azért elég komoly szociális háló van, komoly transzferekkel. Tehát itt nem egy nyugati versus posztkádári szembenállás van, hanem inkább egy amerikai versus európai.

2021. márc. 16. 15:42
 17/22 anonim ***** válasza:

A kiigazításaid közül az elsővel egyetértek, nagy vonalakban fogalmaztam. Vagyis itt a válaszolók jobboldali vs. baloldali kérdést akarnak csinálni ebből, holott nem a patkó aktuálpolitikai oldalairól van itt szó, mert mindkét oldalon hasonlóan gondolkodnak (tulajdonképpen posztkádári felfogásban, ami valóban baloldali) - erre akartam utalni.

A második észrevételednél igaz, hogy Nyugat-Európában sok helyen komoly szociális háló van. Viszont sok nyugat-európai országban fizetőssé van téve az egészségügy és az oktatás (ez a két sarkalatos pont, amit Magyarországon soha nem merne egy kormány sem megkockáztatni, hogy privatizálja, holott a gazdaság egyre kevésbé tudja ezeket fenntartani). Az emberek viszont zsebből nem tudnák fizetni. Nyugat-Európában ez a kérdés inkább a privatizáció irányába van eltolódva. A jóléti állam (vagy gondoskodó állam, ahogy ezt mi képzeljük el) koncepciója ott is visszaszorulóban van sok helyen már a 80-90-es évek óta.

2021. márc. 16. 16:16
 18/22 anonim ***** válasza:
Bár gazdaságpolitikai értelemben az állami beavatkozás, kontroll az inkább jobboldali felfogás, a "hagyni élni" elv az liberális, baloldali a mai felfogás szerint. Úgyhogy ezzel is lehet, hogy vitába szállnék :D Bár ez nem tartozik a kérdéshez, offolás lenne.
2021. márc. 16. 16:20
 19/22 anonim ***** válasza:

#17: "A jóléti állam (vagy gondoskodó állam, ahogy ezt mi képzeljük el) koncepciója ott is visszaszorulóban van sok helyen már a 80-90-es évek óta."

- Nehéz ügy ez. Míg Európában a jóléti állam sok tekintetben válságát éli, a te megfogalmazásodban visszaszorulóban van, addig az USA-ban, ami a másik véglet, éppen a nagy volumenű öngondoskodás mutat kóros tüneteket. Nagyon úgy néz ki, hogy sem a túlságosan gondoskodó, sem a majdnem mindenből kivonuló állam nem tudja hosszútávon szolgálni a társadalmat.

2021. márc. 16. 16:27
 20/22 anonim ***** válasza:

Visszatérve még kicsit a #15-ös válaszomhoz.

2014-ben arról volt szó, hogy a mindenkori minimálbérhez igazítva fogják kapni a pedagógusok a bérüket a ped. életpálya szerint. Mindenki örült, a szakszervezettel megállapodtak stb. Pár hónap múlva mondta a kormány, hogy ja mégse, nem így lesz. Nem fog a tanári bér rugalmasan igazodni az aktuális minimálbérhez. Eltelt 7 év, és azóta is a 2014-es minimálbérhez igazítják a bért. Mit csináltak a tanárok? Semmit.

1-2 hete bejelentette a kormány pénteken, hogy minden iskola bezár, a tanárok otthonról tanítanak. Aztán volt valami hőbörgés a szülők részéről, erre szombaton (!!!!) szólt a kormány, hogy ja mégse, hétfőtől ügyelet lesz az iskolákban. Olvasgattam a tanári fórumokat, és egymást anyázták a tanárok, ahelyett, hogy valami egységes koncepciót felmutattak volna, hogy ilyen esetben mit kéne lépni. Most nem tudom mi van, de biztosan fürdenek a koronavírusban, mert ha a kormány kb. a vágóhídra lökné őket, akkor is fejet leszegve mennének bele bégetve és egymást anyázva. Ilyen a tanári társadalom jelenleg.

Komolyan, a hatalom helyében én is röhögve rugdosnám őket. Nem gonoszságból, egyszerűen csak kelletik erre magukat.

2021. márc. 16. 16:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!