Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A balliberálisoknak mi a...

A balliberálisoknak mi a bajuk Wass Alberttel?

Figyelt kérdés

2021. febr. 24. 15:01
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
67%

Sok könyvét olvastam, de egyikben sem rémlik, hogy zsidózott volna.

Jahhh, hogy a román (magyar gyűlölő) kutyákról leírta az igazat, az fáj valakiknek?

2021. febr. 24. 15:20
 12/24 anonim ***** válasza:
44%
Hogy pocsék író, élvezhetetlenek a művei.
2021. febr. 24. 15:23
 13/24 molnarmarcell21 ***** válasza:
90%

Ez sem igaz, nem rossz író, de nem is kiemelkedő.

A nagymagyarkodó jobberek kezdték annak idején bálványozni, és komcsi-zsidó összeesküvést látnak abban, hogy nem szerepel a nagyok között. A ballipsik részéről a nácizás erre válasz.

Ez az ő politikai és nem irodalmi megítélése, ez a probléma.

2021. febr. 24. 15:28
 14/24 anonim ***** válasza:
100%

Az egyetlen jogos érv, amit ismerek Wass Albert ellen, a Patkányok honfoglalása című írása, ami tényleg vállalhatatlan.

Szerintem ha helyén kezeli az ember, tehát nem rajong érte vakon, meg nem utasítja el zsigerileg, akkor lehet jó olvasási élménye tőle! A Tizenhárom almafa és Elvásik a veres csillag tényleg humoros, olvasmányos regények. Arról szól ez a két könyv, hogy egy csavaros eszű székely ember túljár a falujában megjelenő Horthy-kori magyar, a román, majd a szovjet katonák és hivatatlnokok eszén. Lényegében az a tanulsága, hogy Erdély az erdélyieké, ne akarja senki se kisajítatni. Oké, nem irodalmi Nobel-díjas kategóriájú regények, de tényleg ajánlom őket.

2021. febr. 24. 15:38
 15/24 hollófernyiges ***** válasza:
25%
Az Átoksori kísérteteket olvastam tőle, kb olyan karakterábrázolás van benne, mint az 50-es évek szocreál regényeiben, csak itt a komenisták a gonoszok (és csúnyák), szemben a derék nemesemberekkel meg a szolgasorban teljesen megelégedett, tamásbátya cselédeikkel.
2021. febr. 24. 15:53
 16/24 anonim ***** válasza:
87%

Nekem az a bajom vele, hogy nem kiemelkedő író, de néhányan a politikai nézetei miatt ünneplik és ezért most nyomják. Egy àtlag gimis számára teljesen érdektelen, végig sem fogja olvasni, semmivel nem vagyunk előrébb ha kötelező lenne Móriczhoz helyett mondjuk, amit szintén nem olvas el a gyerekek többsége.

Nekem Wass Albert kicsit olyan, mint a Kárpátia zenekar, hogy nem kiemelkedő a zenéjük, nem is a legrosszabb a műfajban, de egy csomó ember követte őket a témavàlasztás miatt. Ha nem lenne politikai üzenete, akkor egyikkel sem foglalkozott volna soha senki.

A rasszista meg hasonló jelzőkkel nem törődöm, mert mai szemmel nézve mindenki az volt régen. Aki olvas 1950 körüli irodalmat, az pontosan tudja, hogy vannak mai szemmel meredek gondolatok más művekben, nem csak Wass Albert könyvekben, amit a kornak megfelelően kell értelmezni és el kell engedni.

2021. febr. 24. 15:53
 17/24 anonim ***** válasza:
87%
Én nem vagyok balliberális, de most csinálok doktorit külföldön összehasonlító irodalomból, magyar irodalom specializációval. A helyzet az, hogy Wass Albert életében nem volt népszerű, alig vették a műveit. A rendszerváltás után lett felkapva, inkább politikai, mintsemhogy művésztei okokból, igen művészetileg kb közepes író. Szerintem az az oka, hogy a Fidesz felkapta was Alberet magyar irodalomtudmányáltal felkapott írók és költök javarészt liberális vagy baloldali beállítottságúak voltak, így nehezen tud, mint kezdenük a Fidesz. Egyébként én Fekete István mellet tenném le a voksom Wass Albert helyett, mint egy nagy "irófejedelem", mert Fekte István egyértelmüen kommunista ellenes volt, és a gyerrekönyveken kívül sok más könyvet is írt, amik mégha nem is jobbodlaiak, de nagyon jól lehet interpretálni sok művét jobboldali szemlélettel is. Ráádásul Fekete István külföldön is olvasott egyedül Szabó Magda és korábban Jókai tudta külföldön felülmúlni
2021. febr. 24. 16:04
 18/24 anonim ***** válasza:
12%

A származása első szinten, aztán a származása a második szinten. Azon kívül az egész élete.

Mert a baloknak is, meg a libeknek is lényeges a származás, és fontos, hogy ezt-vagy azt romboló legyen az ember.

2021. febr. 24. 16:17
 19/24 anonim ***** válasza:
79%

"Akinek van egy cseppnyi ízlése nem olvassa antiszemiták írásait."

Vörösmarty Mihálynak is volt (mai szemmel nézve) antiszemita megnyilvánulása. Akkor tiltsuk be a Szózatot? Remélem nem fogod mostantól kezdve énekelni...

2021. febr. 24. 16:27
 20/24 anonim ***** válasza:
71%

19

Egy szóval nem mondtam, hogy bármit bekellene tiltani.

2021. febr. 24. 16:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!