Az általános iskolai irodalmi tananyagban (5-8 osztályig) miért nincsenek nagyobb arányban Wass Alberttől regények, novellák, versek?
Az lehet, hogy nincs benne fasiszta dolog, de pl. Kiss József műveiben sincs, és ő sincs benne a felsős irodalomkönyvben.
Wass elég közepes irodalmár, akkor is, ha most politikailag "divatos".
Kedves kérdező!
Ha rengeteg művét olvastad, ez ez időszak, általános iskolai éveidre esett?
Optimális (hijjjaj) esetben az oktatási anyagok az adott korosztály értelmi és felfogási szintjéhez vannak igazítva.
A tanulmányok előrehaladtával válnak egyre árnyaltabbá az irodalmi művek jelentéstartalma,eredetei,mondanivalója.
A mesék gyermekkorban mit jelentenek a gyermeknek?
Neked mit jelentenek?
13 évesen olvastam tőle elsőnek, ez 1994-ben volt. Akkor került apámhoz az egyik nyomtatott anyaga amerikából.
Pont az tetszett benne, hogy olyan (talán jobb) stílusban íródott, mint a Kincskereső Kisködmön, vagy az Ábel a rengetegben. A mondanivaló pedig ma is aktuális, könnyen megérthető.
Kérdező
teljesen mindegy mi van benne az általános iskolai tananyagban. A gyerek azt mindenképpen utálja - mert kötelező.
Én rengeteget olvastam gyerekként, többet talán, mint az osztályom fele együtt. De szinte soha nem azt ami éppen kötelező volt - csak mert muszáj volt elolvasnom. Nem az irodalmi tananyag miatt szerettem olvasni - éppen ellenkezőleg, a mai napig nem szeretek egy csomó féle irodalmat, csak mert rögtön a kötelezők jutnak róla eszembe és azokat ki nem állhattam.
Ráadásul ma már nem olvasnak a gyerekek - általánosban főleg. A kötelező olvasmányokat már fel sem adják a tanárok, mert az osztályból alig páran hajlandóak elolvasni és úgy nincs értelme. Vagy együtt olvasnak belőle órán vagy "elhiszi" a tanár, hogy elolvasták, miközben jól tudja, hogy csak annyit tudnak róla amit ő órán elmondott vagy amit egy kötelező olvasmányról írt pár soros összefoglalóból kimásoltak a netről. Még a 16 éves lányom, aki falja a könyveket és angolul olvas regényeket, ő sem olvassa el a kötelezőket ha nem muszáj - csak ilyen kivonatokat, vagy megnézi filmen ha van belőle.
Hatalmas az irodalom tananyag, ami mellett az új NAT-ban még csökkentettek is óraszámot. Általánosban a János vitézt is úgy tudják csak végigvenni, ha 2-2 fejezetenként közösen olvassák el órán. Nézd meg a tankönyvet - és a korábbi tankönyvben is ennyi óra kellett hozzá!
Egyszerűen az általános iskola nem Vass Alberthez való. Sajnos azt sem hiszem, hogy gimnáziumokon kívül - és ott sem mindben - lenne esély arra, hogy a diákok valóban értsék és olvasni is akarják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!