Ezt a verset tényleg Wass Albert írta volna?
Annyira unatkozom már itthon, hogy elkeseredésemben bekapcsoltam Bolgár György és a Hallgatók műsorát. Egy betelefonáló bácsi felolvasott egy Wass Albertnek tulajdonított verset, amire Bolgár György és a Hallgatók is azt mondták, hogy kizártnak tartja, hogy ez Wass vers legyen. Nem szeretem Wass Albertet, de én is szkeptikus vagyok, de lehet, hogy vannak nálam okosabbak, akik tudnak erről valamit.
Wass Albert - Kiszámoló (1944)
Gyere ide, Pista, Náci
Mesél nektek Albi bácsi.
Te is ülj le, fiam János
Ha a fütyid nem hiányos.
Te ne gyere, kicsi Sára
Halott leszel nemsokára.
Szatócsfia, kis Weiss Ernő
Bőréből lesz lámpaernyő.
Horgasorrú a kis Samu
Nem lesz belőle, csak hamu.
Nem kell félned, magyar gyerek
Én Wass bácsi, megvédelek!
Muszka bácsi, oláh bácsi
Én azt mondom nektek: ácsi!
Ne bántsátok, heil, a magyart
Amér’ másnak rosszat akart!
Ezeréves honát védi
Hegyvidéki, völgyvidéki
Hazájára örök jussa:
Húzzá’ haza, kommenista!!!
T0ba, én erre azt mondom, hogy Wass Albi bácsi egészen biztosan irredenta volt, nagy valószínűséggel háborús bűnös is (nem véletlenül ítélték el Romániában), és valószínűleg antiszemita is volt. De ha már Bolgár György is kételkedik...
Miközben hegesztettem a vacsorámat tovább gondoltam a dolgot. 1944-ben lehetett már tudni, hogy a büdös nácik mit művelnek a táborokban?
Egyébként most mondta be Bolgár György adásban, hogy a kollégái elkezdtek utánanézni, és szerintük kamu a vers.
Persze abban igazad van, ettől Wass Albert az, ami.
Ja "nem véletlenül ítélték el...", csak éppen az amerikaiak se tartották azt az ítéletet semmire. Pedig azok is elég elfogultak.
A (ráadásul komcsi) románoknak kellett a Wass család birtoka-tulajdona, ennyi.
Ez egy csasztuska, annak is gyagya.
4
Azt nácizol, akit akarsz, attól még nem lesz az. Írhatsz ilyen ökör kínrímeket is, attól se leszel költő.
Az Usában nem is egyszer megvizsgáltak ilyesféle rágalmakat, de nem találtak alapot rá. Még a Wiesenthálék feljelentését is ejtették. Pedig az aztán mindenható, főleg Amerikában.
Szerinted hülyék az amerikai jogászok-történészek stb?
Csak a magyar történészfélék, meg a román érdektörténészek értenek ahhoz, hogy ki náci, ki nem?
Mellesleg, ki hallott már olyat, hogy negatívumot bizonyítsunk? Bizonyítani állítást kell, és most te állítottál, azt, hogy valaki náci.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!