Lehetséges lehetne-e nálunk is,hogy a kormány egyszeri szolidaritási adót vessen ki a legvagyonosabb rétegre, a koronavírus elleni védekezés erősítése céljából?
Az igazságosabb közteherviselés lenne ezzel a cél,különösen az egykulcsos
SZJA vonatkozásában.
Ne haragudj, de te tényleg ennyire értetlen vagy?
"Mindenki megtarthatja amiért megküzdött"-akkor miért nem használja szinte a világon egy állam sem.?
Azért, mert így magasabbak az adóbevételek, és a politikának/államszervezésnek nagyobb az érdekérvényesítő képessége. Ez nem igazságos, pusztán egy tényállás.
"Elképzelhetetlen,hogy egy állam úgy tartson fel költségvetést,hogy a jobban kereső réteg ugyanolyan terheket vállaljon,mint a szegényebb/arányokról beszélek,nem arról,hogy a 100-nak több a a 19%-a,mint 10 nek!!! Ez nevetséges,és társadalmi szempontból lopásnak is minősül."
Te csak társadalomban tudsz gondolkodni? Az ember társas lény, ez nem kérdés, ez vitt minket előre mindig is (a kooperáció képessége), de azért az egyén is leegalább ennyire fontos.
Ez pont olyan, mintha elő lenne írva, hogy aki gazdag, szüljön több gyereket, mert ő jobban megteheti, mint aki szegény. Logikus nem? Ezzel ő jobban hozzájárul a társadalom fejlődéséhez, gyarapodásához.
De ne felejtsük már el, hogy vannak egyének is, és elsősorban minden ember a saját érdekeit nézi (főleg manapság, az abszolút individualista társadalomban), ezért kollektíven büntetni egy csoportot csak azért, hogy egy másiknak jobb legyen egyáltalán nem igazságos.
Igen, az adó egy bizonyos szint felett BÜNTETÉS.
Attól, hogy szinte mindenhol a világon sávos adózás van, attól még nem igazságos.
Nézd meg Kaliforniát. Menekülnek a cégek, a jómódúak, mert olyan magasak az adók. És hova mennek? Texasba, mert ott kb. nulla az adó mértéke (NINCSEN SZEMÉLYI JÖVEDELEM ADÓ).
Vagy nézd meg Franciaorsszágot, ahol olyan magas vagyonadót vezettek be, hogy több tízezer gazdag ember szerzett magának külföldi (máltai, orosz, ciprusi) állampolgárságot, mert igazságtalannak érezte.
Lényeg: Minden társadalmi csoport a maga igazságát/érdekeit keresi. A szegény azt akarja, hogy sarcolják a gazdagot, mert tudja, hogy sohasem lesz gazdag, ezért neki nem fog fájni.
A gazdag nem akar magas adókat, ezen nincsen mit magyarázni.
Ami viszont érdekes, hogy a középosztály (vagy mindegy, hogy hogyan nevezzük) szintén nem akar magasabb adókat, mert mindenki felfelé tör, és az, aki tudja, hoogy egyszer majd ő is lehet magas jövedelmű, rájön arra, hogy ezzel saját maga ellen szavazna.
Tehát a társadalom túlnyomó többségének nem érdeke a magsabb adószint, mert rosszul jár vele.
Csak a csórók akarnak sávos adózást, mert így mások fizetnek helyettük.
41/Nem vagyok értetlen-kedves Uram-csak kérdeztem valamit.
Ezek szerint ahogy állásfoglalását elnézem az úgy van rendjén,hogy én XY,
ugyanolyan sávban adózzak,mint Csányi Sándor.Mert most ez van, ugyebár.
Ha nem tetszik: érd el, amit ő.
Ja, hogy az nem menne? Tudod Csányi szegény paraszti családba született, és most az ország legbefolyásosabbjai közé tartozik. A Corvinuson doktorált, sokat tett azért, hogy ma ott tartson, ahol. A korrupciót természetesen én is elítélem, de aki ismeri egy kicsit is a politikát és a történelmet, az tudja, hogy a korrució legalább olyan ősi és természetes dolog, mint a prostitúció.
Az a baj, hogy nagyon idealista módon közelíted meg. Adókedvezményeket más országokban is kapnak a magas vagyonúak (vagy akárcsak a kisvállalkozók), mégpedig azért, mert ha megadóztatnánk, az államnak kellene elköltenie, ami sokkal kevésbé hatékonyabb, mint ha egy magán ember/cég fekteti be.
Véleményem szerint nem a gazdagok fizetnek kevés adót, hanem az átlag fizet túl sokat. Túlságosan nagyranőtt a legtöbb országban az állam, és bár vannak dolgok, amivel nem értek egyet a neoliberálisokkal, de abban biztosan, hogy SOKKAL kisebbnek kellene lennie az államnak (és ezáltal az adóknak is, mindenkinek)
A nagyobb állam csak nagyobb terheket, és nagyobb pazarlást okoz (amiért adókkal fizetnek). Ezen kellene csökkenteni, nem mégjobban növelni az adókat.
"Ezek szerint ahogy állásfoglalását elnézem az úgy van rendjén,hogy én XY,
ugyanolyan sávban adózzak,mint Csányi Sándor.Mert most ez van, ugyebár."
Teljesen rendjén van. Miért kellene többet adóznia? Csak ezért, mert többre vitte? Lehet utána csinálni, ő is a semmiből kezdte.
Még annyit adalékul,de akarom már ragozni,mert még azt hiszik értetlen vagyok,pedig nem én vagyok az.
Hogy mennyire nem így működik a világ,és ennyit az tisztességes adófegyelemről:
Amikor I.Musk a Tesla alapítója kb.20 évvel ezelőtt eladta az egyik internetes bankcégét,az akkor kapott 14 millió dollárjából az adózások,és levonások után 4 millió dollárja maradt,amiről tovább tudott fejlődni,és ennek ellenére ma a világ egyik leggazdagabb embere,a cége pedig az Apple-val együtt a legértékesebb vállalkozása lett.
Úgyhogy ebből is látszik,nem ezen múlik,....ott az adózás alap,annak nem teljesítése pedig nagyobb bűn,mint az emberölés.
És gondolj bele, hogy mennyit tudott volna fejlődni, ha nem lopják el a pénze túlnyomó részét.
Lényeg: lusta proli vagy, és erre még büszke is vagy.
Nem baj, az ilyen úgyis mindig alulmarad minden küzdelemben, ami természetes, hiszen ott a helyed, a tápláléklánc legalján.
Jó kunyerálást.
Kedves prolizó,kunyerálózó,és kinjában mást sem tudó /46/-os: Látja nem ezen múlik,a tehetség úgyis kitermeli magának,persze nem olyan tehetségre gondolok,mint a Mészáros&Mészáros Kft.alapítói akik hathatós politikai segítséggel kizárólag közpénzből gazdagodnak úgy hogy gyakorlatilag nem is adóznak szemben egy valódi vállalkozóval,aki minden fillére után megfizeti
ami az államnak jár.
Ennek tudatában búcsúzom kedves uram,és majdan meg is lehet nézni,hogy a jövőben melyikük hol fogja végezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!