A határontúli magyarok miért imádják ennyire Orbánt?
Sok határon túlit ismerek és egy részük vagy elvakult fideszes másik részüket pedig semennyire nem érdekli a dolog.
És lenne még egy kérdés. ti elvenétek a szavazati jogukat ha népszavazás lenne róla?
Mindenképp megszavaznám hogy ne legyen szavazati joguk.
A választás egy felelősségteljes döntés. Nem hiába 18éves kortól lehet. Az meg egyáltalán nem fair a hazai választókkal szemben hogy minden felősség alól mentesülnek azzal hogy nem itt élnek. Ez egy nagyon rossz döntés volt az emberek részéről...
A határon túliak magyarországi belpolitikával kapcsolatos viszonya eléggé komplex, előttem már megválaszolták páran hogy miért elsősorban a fideszre szavaznak. Egy idegen környezetben sokkal nehezebb megőrizni a nemzeti identitásod,mint ahol az alapértelmezett. A külhoni magyarság azért tudott idáig fennmaradni,mert büszke a nemzeti örökségére,és mindig is táplált egy fajta plátói vonzódást a nemzetalkotó anyaországgal kapcsolatban.
Ezért a kötődésért cserébe várnának egy kis szolidaritást, nemzeti együttérzést, de érdekes módon csak a magyar társadalom kis részétől kapnak támogatást. Számomra ez a hozzáállás azért furcsa, mert más nemzetek kiállnak a sajátjaik mellett a területi széttagoltságtól függetlenül (lásd örmények). A magyar ezzel szemben széthúzó nép, sokan megkérdőjelezik a külhoniak nemzeti identitását, elfelejtve a történelmi előzményeket.
A külhoni magyarok ezt a támogatást először a fidesztől kapták meg,ezért szimpatizálnak velük elsősorban. Azt azért ne felejtsük el,hogy a leegyszerűsített bipoláris világkép alapján a jobboldal a nemzeti önérzetet, a baloldali poltikai pártok pedig a liberális gondolkodást jelképezik,ezért döntenek a külhoni magyarok többnyire a fidesz mellett. A poltikai hovatartozást a Gyurcsány kormány tènykedése is meghatározza.
Az mondjuk érdekes ahogy a kérdező általánosít,mert a kérdése így is hangozhatna: Sok magyarországit ismerek és egy részük vagy elvakult fideszes másik részüket pedig semennyire nem érdekli a dolog...
A kérdésre válaszolva én tovvábbra is garantálnám a választójogot,mivel az állampolgársággal járó általános jog,annyi hogy meg kellene szüntetni a levélszavazást,és a külföldön élő magyarokkal párhuzamot vonva egységesen csak a külképviseleteken biztosítanám a szavazást. Ez a "nem itt laknak ne szóljanak bele" szöveg azért érdekes,mert ezzel a külföldön dolgozó és élő magyarországi magyarokat is kizárnátok a választási rendszerből...
Egy vajdasági magyar.
En is hatarontuli magyar vagyok (Szlovakia), tehat semmi szavazati jogunk nincs, mivelhogy mi nem vehetjuk fel a magyar allampolgarsagot, mert elvennek a szlovakot.
Es en is azt latom, hogy mindenki ennek ellenere is fidesz manias. En se ertem miert.
Egyebkent a gyurcsany az undorito, de fidesz egyertelmuen hazudik. En azt veszem eszre, hogy az itteni magyarokat nagyon befojasolja, hogy orban vedi oket(minket), es ezaltal nem latnak tovabb az orruknal. Itt belenk van sokaknal nevelve a magyarszeretet, hogy vigyazni kell a kulturara, hogy nagy magyarok vagyunk, szerintem emiatt van, hogy mindenki fidesz imado. A magyarsagert ki kell allni, nalunk ez motto! Politikailag viszont a fidesz egyertelmuen hazudozik, csak itt az embereket ez mar nem erdekli, hiszem rank a szlovak kormany hulye torvenyei vonatkoznak. Mi nem erezzuk a magyar politika negativ hatasat. Es hozzatennem azt is, hogy a magyar hiradoban, amit a felvidekiek neznek, csakis a jot mondjak Magyarorszagrol. Ugy van leadva minden, hogy a magyar korhazak szuperfelszereltek nyugati szinten vannak, ami nem igaz! Ez csak egy mostani temaba beleillo pelda volt.
Sziasztok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!