Bozonyított tény, hogy a szocializmus hagyatéka megegyezik a keleti országok elmaradottságával?
Tehát, mennyire befolyásolta a szocializmus (Varsói Szerződés) a keleti országok pénzügyi ill. szociális fejlődését? Mivel, ha megnézzük a régi Nato országok szinte minden szempontból előrébb vannak.
Pl. minimálbér
Ill, mennyire igaz az az állítás hogy "a szocializmus volt az alapja a korrupt államok kialakulásának" (mint MO. vagy Romania stb.) Ha a szocializmus nem lett volna, az európai országok, mennyire lennének "egy szinten"?
Részben igen. A keleti blokk nagyon nem volt hatékony gazdaságilag, így nyilván halmozott fel lemaradást.
Ugyanakkor a kelet európai államok már azelőtt is lemaradásban voltak, hiszen a gyarmatosításból kimaradt és az ipari forradalmak, habár elértek ide, a nyugatibb államoknál kisebb hatást értek el.
Ezen kívül pedig, ahogy keletre haladunk, úgy egyre változik a gondokodásmód, mely nagyban befolyásolja azt, hogy a helyi vállalatok "kultúrája" milyen szinten van. A sok évnyi tervgazdálkodás és nélkülözés miatt ezen a téren is nagy a lemaradás, mely a mai intenzív versenyben ellehetetlenítheti a helyi cégeket.
A korrupció pedig csupán a kisebb fejlettségnek a hatása. Ahol a nagy vállalatok nem képesek versenyben megnyerni a pályázatokat, és az emberek sokkal inkább a napi megélhetési problémákkal foglalkoznak, ott könnyű nem megengedett módszerekhez folyamodni.
Magyarország 1941-nen állt legközelebb Nyugat- Európahoz. Akkor kb 30-35% hátrányuk volt, kisebb mint az előző, 1913-as csúcsunknál.
1982 táján volt, hogy fillérre annyit kerestem, mint a holland haverom.
Csak ő guldenban én meg forintban, és 11,20 volt a váltás.
De igazából ki sem fejezhető pénzben.
Nekem trabim volt nagynehezen, neki meg Reaultja, három évente új.
Mintha a szovjetek nem lopkodtak volna infókat, technológiákat....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!