Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A mentősök (és közalkalmazotta...

A mentősök (és közalkalmazottak) bérét miért nem a mindenkori minimálbérhez igazítják?

Figyelt kérdés

A mentősök (és minden közalkalmazott) bérét minden évben szépítgetik, de az alap viszonyítás még mindig a 2014-es minimálbérhez történik.

Miért nem aktualizálják és rögzítik a mindenkori minimálbérhez? Még így se keresnének jól, de legalább egy kezdő mentőtiszt (egyetemi végzettséggel) nem bruttó kb 280 ezret, hanem majdnem 400 ezret kapna (ami nettó 190 helyett olyan kb nettó kb 270) + ugye a pótlékok.

2020. okt. 29. 21:38
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

#10 Már értem mi a probléma. Megkerestem a törvényt és tényleg más van benne. Valóban igazad van, a költségvetési törvényben szereplő alap tábla nem változott, azonban nekem is igazam van, hiszen a végső összegek, vagyis maga a valós bértábla viszont nem ez, hanem amit belinkeltem és az magasabb összegeket tartalmaz, mint a 2009-es. A feloldása a vitánknak abban van hogy a két külön táblának ugyanazt a nevet használták, annak is ami a szorzószámokat tartalmazza és benne a vetítési alapok nem változtak - meg annak is ami a valós béreket tartalmazza ettől eltérően, mert az alacsonyabb összegeket a törvény szerinti garantált minimálbérre és bérminimumra egészítik ki, ahogy te is leírtad.

És igen, neked van igazad, elismerem, elnézésedet is kérem - ahogy azt is elismerem (bár ezt soha nem is tagadtam) hogy már régesrégen meg kellett volna hogy emeljék a benne szereplő illetményalapok összegét.

De remélem megérted, hogy amikor "közalkalmazotti bértábláról" van szó, akkor azt nézem meg ami közalkalmazotti bértáblaként a közalkalmazottak bérét tartalmazza és nem a költségvetési törvényt.

Amúgy tudod hogy mik ezek az illetményalapok ha egyszer nem is veszik figyelembe a közalkalmazotti bérek legnagyobb részénél? Próbáltam utána olvasni, belátva mennyire nem ismerem, de csak azt találtam, hogy 2008 előtt sem nyúltak hozzá nagyon sokáig meg azóta sem, csak közben túlnőtt rajta a minimálbér és ezért a nagyobbik része már értelmetlen, mert nem ad fizetésben különbséget, amiért kitalálták. De honnan jött az a 69000-154000-es összeg? A 2008-as minimálbér volt az a 69000Ft?

és a végén: bocsánat, neked volt igazad!

2020. okt. 30. 20:03
 12/13 anonim ***** válasza:

Semmi gond, én is megértem, csak az a rossz, hogy hallom a régóta itt lévő kollégáktól, hogy régen mennyivel több mindenre volt pénz. Persze, nem voltak jól fizetve, de volt ebédjegy, uszodabérlet ilyesmik. Mostanra a szerencséseknek jutott egy kis EU-s plusz pénz, ami mindig arányosan változik az esetleges alapbér emeléssel és más semmi. Mindezt úgy, hogy hallgatva, mennyivel nőnek a bérek Magyarországon. Szerencsére engem nem fog sokáig érinteni, mert meguntam ezt ami itt állami intézménybe zajlik és úgy gondolom, hogy van elegendő szakmai tapasztalatom egy külföldi szerencsepróbáláshoz, ha ennek a helyzetnek vége, de sajnálom a kollégákat, akik itt maradnak.

2020. okt. 31. 01:21
 13/13 anonim ***** válasza:
#12 Pontosan emiatt vitázok sokszor azokkal akik a tanároknak követelnek újabb nagy béremelést stb. hiszen a közalkalmazottaknál még egyszer sem volt. Mindenkinek alacsonyabb a fizetése - jóval (versenyszférát kivéve), mint amiből csak normálisan meg lehetne élni, de azért vannak ahol már legalább volt némi emelkedés (nálam, mint tanárnál is volt, ahogy most végre az egészségügyben is van már), akkor ott kellene inkább megtenni előbb, ahol még nem is volt. Sajnálom ha elmész, de megpróbálni nem rossz. Nekem van kint rokonom akinek sikerült - csak ne hidd el amikor azt mondják hogy ott majd minden ezerszer jobb lesz, mert nem az. Jobb, könnyebb, de nem annyival. Remélem hamarosan más területen is rendezőknek a bérek és akkor érdemes lesz visszajönnöd, mint ahogy már visszajött emiatt nekem is több rokonom, ismerősöm.
2020. okt. 31. 14:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!