A közmunkás bér tulajdonképp egy csalás?
A minimálbér alatt van jóval, de azok is annyit kapnak, akik intézményben dolgoznak. Tehát itt érettségizett szakmát diplomát szerzett emberekről is szó van, akik még a minimálbért sem kapják meg, ergo az állam asszisztál hozzá, hogy megalázzák őket ilyen bérrel havi 160 óra munkával.
Több ismerősöm is dolgozott már így és ők meg többet dolgoztak mint a közalkalmazott.
Közmunkás és közmunkás között is van különbség. Felénk a közmunkások napi 2-3 órát szedegetik a szemetet, vagy más hasonlót csinálnak és azért meg is kapják a kapják a közmunkás bért. Egy minimálbéres általában heti 40 órát dolgozik, egy közmunkás többnyire ennek felét sem.
Biztos vannak olyan közmunkások, akik sokkal többet dolgoznak és rendes munkaviszonyba kéne felvenni, de nem ez a jellemző. Nekik sajnos kiszúrás a rendszer. Ha van végzettsége, próbáljon máshol elhelyezkedni, a közmunkát nem neki találták ki. Ott valami baj van, ha egy diplomás csak közmunkásként tud elhelyezkedni, mert még a takarítók is többet keresnek, vagy akár a "mekiben".
Arufeltotonek diplomát nem fognak felvenni, de még szerintem több szakmával rendelkezőt sem, avagy olyat sem aki mondjuk kőműves de nem akar abban dolgozni. Tehát kamuzni kell akkor.
Egyébként elmaradott területeken jellemző h közmunkásként alkalmaznak diplomát vagy szakmával rendelkezőt mert az illető mondjuk nem akar gyárban dolgozni 3 műszakban. Vagy ez van vagy az.
Ahol diplomás közmunkázik, ott a láthatáron egyetlen árufeltöltőst, mekist sem keresnek, mivel a mekiről a környéken még nem is hallottak.
Na és tudok olyan helyekről, ahol leépítés címen elküldtek embereket, majd egy hét múlva, felvettek diplomás közmunkásokat.
Nincs más akkor egy gyári sori munkára ha jelentkezik, nem a diplomát, még az érettségit is jó, ha letagadja.
Egy ismerős letagadta a két diplomáját, felvették, két hét múlva kiderült és le is lett építve.
7.
Napi kamu az 59%-os felhasználótól:)
Az első 3 vélemény már nagyon jól leírta.
Még annyi, hogy valóban van ahol visszaélnek ezzel a lehetőséggel és kihasználják az embereket - fel kell őket jelenteni, nem kell belenyugodni.
De ezt éppen úgy nem kötelező elfogadni mint bármely más munkát sem, lehet keresni másikat. Ez csupán olyan, mint egy kapaszkodó, korlát annak, aki egyedül még nem tud felmenni a lépcsőn.
Nem kötelező elvállalni, mivel márciustól nem is lesz, legtöbb helyen megszűnik, ahol meg maradnak ott pedig fele létszámra lesz keret, de azokat is megválogatják, így pl. romák, nagycsaládosok, képzetlenek elsősorban, akikkel szerződést kötnek..ű
a többiek helyezkedjenek el ahogy akarnak, tudnak, a közelben lévő városokban, szakmájukban, lehetőleg.
Én spec. fürdőben dolgoztam 2,5évig, és mivel sokat panaszkodtam, hogy kevés a bér, még a takarítók is többet keresnek, a vezető/igazgató/ visszahallotta valakitől, és úgy gondolta, februárban már nem hosszabítja meg, a munkaviszonyomat, nincs karbantartóra szüksége az intézménynek,..
Pedig mindenki meg volt elégedve a munkámmal, mindig mindent kicseréltem,megjavítottam ami romlott, amortizálódottá vált..
A régi dolgozók nem is értették miért küld el, pont engem.. a munkaügyi kp. által támogatott voltam, havi 70800ft.ot utaltak, nekem, a számlámra..
Most pedig kilátástalan helyzetben vagyok, álláskeresői tám. 20nap múlva lejár..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!