Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A nyugdíjasok miért nem...

A nyugdíjasok miért nem gondoskodtak magukról?

Figyelt kérdés

Egész évben mást nem hall az ember sehol, csak azt hogy a nyugdíjasok sírnak a nyugdíj miatt. Kb 40 év hogy nem volt elég ahhoz, hogy félre tegyenek a nyugdíjas évekre?

Persze általában itt is előbújik a szög a zsákból, azok a leghangosabbak akik kb semmi értékelhetőt nem voltak képesek végezni 40-50 év alatt. Tök érdekes, hogy az életképesebbek nem hisztiznek ez miatt.

A mai fiataloknak előszeretettel szajkózzák, hogy éljenek meg, fizessék a maszek dokit, alapítsanak családot, de azért idős korra tegyenek félre egy 10-20 milliót is.

2020. okt. 28. 10:45
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
79%

"Aki minimálbér környékén dolgozott 10-20 évig az gondolom a közösbe sem igazán rakott be."

Hát ha minimálbér környékén dolgozott akkor többet rakott be mint te, hiszen az ő munkája sem ér kevesebbet mint a tiéd, mégsem kapta ezt meg munkabér formájában, hanem vagy a munkáltató vagy az állam szépen lenyúlta, tehát ment a közösbe a saját zsebe helyett.

2020. okt. 28. 12:03
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
A szocializmusban a bérből és fizetésből élők jövedelme jóformán csak a túlélésre volt elegendő. Ingatlanba nem tudták fektetni, mert ahhoz nemigen volt elegendő a "félretehettek", maradt az OTP bankbetét, amit a rendszerváltás körüli években sikerült elinflálni. Egyébként a "félretett" tőke önmagában csak elinflálódik, tehát befektetni csak úgy lehet ma is, ha folyamatosan pénzt termel a befektetés, magyarán mások dolgoznak azért, hogy a befektetőnek pénze legyen (kapitalizmus).
2020. okt. 28. 12:05
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Az alacsony nyugdíjasok se egyformák. Az iskolázatlan szalagmunkások és téesztagok mind képességeiknek megfelelően és becsületesen dolgoztak, de a minimálbéres fizetésük miatt a nyugdíjuk is alacsony.

Vannak a kényszervállalkozók, akiket csak vállalkozóként alkalmaztak, de magukat minimálbérre jelentették be, a nyugdíjuk nekik is alacsony. Ám az ő havi jövedelmük jóval több volt a minimálbérnél, és egy ideig még a vásárolt élelmiszereikhez is áfás számlát kértek, amit leírtak adójukból költségként.

Aztán vannak még ma is olyanok, akik szintén minimálbért kapnak, nemzetközi fuvarozók (kamionosok), akik a napidíjukat euróban kapják, így a havi jövedelmük nettó 350-500 ezer forint, na nekik is nagyon alacsony lesz a nyugdíjuk.

2020. okt. 28. 12:08
 14/18 anonim ***** válasza:

11es

Mármint úgy érted, hogy szerinted minden munka ugyanannyit érne elvileg?

2020. okt. 28. 12:12
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Diplomás, egyedülálló rokonom alig 150 felett kap. Végig bejelentett munkahelyen, teljes fizetése után adózott, de a munkáltatója megszűnt, ezért korkedvezményes nyugdíjba küldték, így hiányzott az éveiből... Meg már több, mint 15 éve állapították meg a nyugdíját, fiatalabb kollégái hasonló háttérrel már sokkal jobb nyugdíjat kapnak.

Igen, tett félre magának, és ameddig tudott, vállalt még munkákat, de a nyugdíjából nem élne meg, pedig semmi "igazi" luxusra nem költ; értem ezalatt: van rendes lakhatása, nem kell spórolni az ételen, el tud menni egy magánorvoshoz, ha kell, ki tud fizetni egy elromlott háztartási gépet stb., tudom, sokaknak ez is probléma.

Plusz aki "sokáig" él, ezért mondjuk 20-25, akár 30 évig kell kiegészíteni a nyugdíját, az elég "veszett ügy", hacsak nincs rokon, akire támaszkodhat.

2020. okt. 28. 12:55
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
Gondolj már bele, hogy amit 40 éve tettél félre, az mennyit veszített mára az értékéből??? Bombabiztos befektetés meg nincs.
2020. okt. 28. 12:56
 17/18 anonim ***** válasza:

Azt kérdezed, hogy 1977-ben, amikor munkába álltam, miért nem kötöttem

nyugdíj előtakarékosság szerződést a Providenttel?

😂

Nem volt Provident.

Pedig én viszonylag jól kerestem, még egy trabi is összejött négy év alatt, míg vártunk rá

De nekem elég volna a munkaadóik által summa befizetett TB járulék maradéka is.

Az, mai értéken volna min. 50 milka, csak nincs sehol.

Az első 13 években gondolom az ugandai partizánok támogatására költötték, a többitől fogalmam sincs, de meg se kérdezhetném, nem, hogy elszámolnánk.

De remélem neked van egy 20-30 ezer körüli befizetésed valami alapba, hogy úgy ne járj, mint mi!

2020. okt. 31. 00:48
 18/18 anonim ***** válasza:
17-es: nem az ugandai partizánok támogatására költötték, hanem kifizették a nyugdíjasoknak. Ilyen a nálunk ... talán 1946-tól működő kirovó-elosztó rendszer. Amit az aktív dolgozók befizetnek nyugdíjjárulék címén, plusz a munkaadó befizet a dolgozóinak bérére számított adót, ezeket a pénzeket ma is a nyugdíjasok kapják. Ez a rendszer addig működik jól, amíg sok az aktív dolgozó és kevés a nyugdíjas.
2020. okt. 31. 08:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!