Az ellenzékiek mi alapján választanak pártot?
-program: megnézem, melyik mit hirdet fontosnak, milyen terveik vagy céljaik vannak
-aktivitás: választások között milyen programokat, akciókat szerveznek és visznek is végig, milyen események, döntések mellett vagy ellen foglalnak állást nyilvánosan
-kommunikáció: hogyan nyilatkoznak a prominens tagok a médiában vagy rendezvényeken
-konzekvencia: mennyire stabil és elkötelezett a párt ideológiája, mennyire képes alkalmazkodni a körülményekhez, vagy másokhoz
Ezeket összeszedem, mérlegelem, pozitívumokat és negatívumokat egyaránt, és a legjobban teljesítő kapja a szavazatomat.
Ha tényleg érdekel válasz, leírom, hogy én ellenzékiként hogy látom.
-Az eleve nagy törésvonal az ellenzékben, hogy "régi" vagy "új" pártok. Ne feledd, hogy az LMP-t meg Jobbikot is Gyurcsány ÉS Orbán elutasítása szülte meg. Más kérdés, hogy az erőviszonyok és az egyfordulóssá tett választási rendszer miatt vagy összefognak a DK-val, vagy örökké Fidesz 2/3 lesz.
-Az "új" pártokon belül is azért szerintem elég világos a különbség a Jobbik, LMP és Momentum között, hogy melyik párt milyen réteget céloz meg. (Vagy hát LMP már alig létezik.) Nekem minden jobbikos ismerősöm a Fideszben csalódott konzervatív például, és főleg vidékiek. A Momentum szavaózi a Jobbik szavazóinál általában fiatalabbak, nagyobb településeken laknak, és liberálisabbak.
-Meg még ami nagy különbség, hogy a legtöbb ellenzéki "legkisebb rossz" elve alapján választ, amíg a fideszesek azért eléggé szokták szeretni a Fideszt. Az ellenzékben a DK-nak van csak egy népes lelkes keménymagja, aki kifejezetten Gyurcsány mellett áll.
#8 már elmondták program alapján. Igaz alapján hogy milyen emberek vannak a pártvezetésben. Én például a Gyurcsány féléket kizárom. A "bizonyítottak"-at is, és az MSZMP pozitívakat is.
Úgyhogy MKKP, esetleg jobbik, vagy ha esélytelen, akkor akinek a legnagyobb esélye van a narancskomcsik ellen.
"Meg még ami nagy különbség, hogy a legtöbb ellenzéki "legkisebb rossz" elve alapján választ, amíg a fideszesek azért eléggé szokták szeretni a Fideszt"
Ezzel egyáltalán nem értek egyet. Részemről én sokkal többször tapasztaltam azt, hogy az ellenzékiek azok, akiknek "mindegy, csak ne Orbán".. namármost ez eleve nagyon sok kérdést vet fel, főleg mentális egészség szinten. Ellenben azok, akik a Fideszre szavaznak, azok azért szavaznak rá, mert:
1.) Nem olyan rossz, mint amilyennek próbálják beállítani(főleg az ellenzékhez viszonyítva);
2.) Inkább a Fidesz, mint ilyen tehetségtelen töketlenek, akik nagyobb nyomorba taszítanák az országot.
Nyilván akinek nem kell Orbán, és Gyurcsánytól is mentené az országot, annak ott a MHM, amivel az a baj, hogy mint egyetlen valódi ellenzéki párt, a többiektől kapják az ívet(azaz ugyanúgy uszítanak, mint a Fidesz, sőt..), hogy "kis fidesz" etcetc... és sajnos elég sokan ezt be is kajálják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!