Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A magyarok miért tudnak ilyen...

A magyarok miért tudnak ilyen keveset Trianonról?

Figyelt kérdés

Sokan még azt sem tudják, hogy 1918-19-ben egy másik háború zajlott, nem a világháború, amely eldöntötte Trianont. Azt sem, hogy attól, hogy a vh-t "elvesztettük", a másikat megnyerhettük volna. A törökök pl. megnyerték a VH veszteseiként. Magyarország nem is létezett önálló formában a VH idején, Erdély vagy a Felvidék ugyanúgy "elvesztette" a háborút ennyi erővel.

A történelmi tények alapján egyértelmű, hogy nagy valószínűséggel megakadályozható lett volna, és az is tény, hogy sokkal gyengébb hadereje volt az országnak, mint amilyen lehetett volna. Háromnegyed évig nem is igazán volt haderőnk, de később is sokkal gyengébb, mint 1918 végén, kommunista, hazaáruló vezetéssel, stratégiával. 1918 végén 1 millió katonánk tért haza a frontról... 1919 nyarán ennek a haderőnek a negyede, ötöde foglalta el az országot Románia részéről, amely ebben az időpontban Oroszországgal is hadban állt, a cseh és szerb haderő pedig minimális volt. Ráadásul jelentős magyar többségű területeket is elvettek, ahol a motiváció, a katonai morál egyértelműen nekünk kedvezett volna, sok egyéb mellett. Az Antant nem avatkozott volna be érdemben. Amit akkor még talán nem tudtunk, de 100 évvel később illene tudni.

Még sok minden mondanak, pl. hogy a katonáknak nem volt kedvük (!) harcolni. Akkor az ellenség katonáinak hogyhogy volt, és a mieinknek hogyhogy 4 év idegen érdekekért való vérfürdő után ment el, míg honvédelemre műár nem futotta?

2020. júl. 5. 15:37
1 2 3 4 5 6
 41/51 anonim ***** válasza:
53%
Ami meg nem mellékes hogy 10 böl 9 ember siman lexarja a trianont, nem ezzel kel és fekszik, hanem a mában él.
2020. júl. 5. 20:49
 42/51 A kérdező kommentje:
Tévedés, hogy Magyarország ennyivel fontosabb volt az Antant számára, mint a sokkal nagyobb, stratégiailag sokkal fontosabb, erősebb, a Boszporuszt ellenőrző Törökország, amely szintén nagyon megosztott, gyenge volt egyébként. Márpedig ott is megfutott az Antant, pedig jelentős erőkkel volt jelen Törökország közepén, de az ellenállás hatására távozott. Nálunk sem avatkoztak be, pedig egy ideig nem volt biztos a román győzelem, a magyarok felvidéket is elfoglalták. Többek közt ezekből meg a józan paraszti észből tudjuk, hogy nem avatkoztak volna be. Ennél jobban felosztani sem nagyon lehetett volna az országot. Előbb-utóbb óriási ellenállás, állandó feszültség lett volna.
2020. júl. 5. 21:17
 43/51 anonim ***** válasza:
Akkor legyen ez, a józan paraszti ész.
2020. júl. 5. 21:34
 44/51 anonim ***** válasza:
52%
Én inkább az nem értem, miért dobálózol állandóan Törökországgal, mikor jobban vizsgálva kiderül, nagyon más körülmények voltak náluk. És ezt nem személyi tényezőkre értem, hanem földrajziakra.
2020. júl. 5. 22:14
 45/51 anonim ***** válasza:
26%

"Én inkább az nem értem, miért dobálózol állandóan Törökországgal"

Mert a minden neki ellentmondó tény mellett ez az utolsó szalmaszál, amibe még kapaszkodhat az alaptalan elképzelésével...

2020. júl. 5. 22:20
 46/51 anonim ***** válasza:
60%

"Én inkább az nem értem, miért dobálózol állandóan Törökországgal, mikor jobban vizsgálva kiderül, nagyon más körülmények voltak náluk."

Valóban: amíg nálunk egy károlyi mihály volt hatalmon, addig náluk egy Kemal Atatürk, aki még a hadsereget sem eresztette szélnek.

2020. júl. 6. 08:16
 47/51 anonim ***** válasza:
0%

De azt is írtam, nem a személyes tényezőket kell figyelni, hanem a földrajziakat..

2020. júl. 6. 08:20
 48/51 anonim ***** válasza:

Teljesen rossz hasonlat, hiszen Károlyi politikus volt, miközben Kemal Atatürk tábornok, aki lázadást szított. Úgy lenne a helyes szerintem, hogy amíg nekik volt Kemal Atatürk, addig nálunk senki sem volt, aki katonailag fellépett volna a vezetés ellen.

2020. júl. 6. 09:00
 49/51 anonim ***** válasza:
40%
az orakon... nem, nem az iskolatol kene varni szokas szerint, hanem otthon kene sokkal tobbet meselni a gyerekeknek az oseik torteneteit, amihez az kene, hogy ne kulon-kulon szobaban bamulja mindenki a sajat kepernyojet naphosszat, hanem legyenek csaladi beszelgetesek napi szinten, hogy minden tema elokerulhessen, ez is
2020. júl. 6. 14:00
 50/51 anonim ***** válasza:
29%

"Mert a történelem fanokat leszámítva kb mindenki telibesz..rja, hogy mi volt 100 éve."

Akkor csak annyian vagytok ahányan térdelgetni szoktatok.

2020. júl. 6. 15:19
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!