Miért nem szorgalmazták eddig a home officet miközben szinte csak előnye van? A koronavírus érezhetően növelni fogja a home office lehetőségeket?
Évek óta mondom, hogy a sínylődő vidéknek hatalmas löketet adna, ha a cégek ráállnának a home officera. Budapest túlzsúfolt, csak felső-középosztálytól lehet venni normális ingatlant. És emelett a környezetvédelemnek is jó lenne, mert annyi ingázó ember nagyon erőforrás igényes. A cégeknek nem kéne drágán irodát bérelnie és kevésbé mobilis szakemberek közül is válogathatnának, így megnőne annak esélye, hogy a megfelelő embert válasszák ki a munkára.
Az egyetlen hátrány, hogy a legtöbb embernek jót tesz a lelkének, ha személyesen ismeri a kollégákat és az otthoni környezetből kimozdul. Na bumm... ezt simán lehet orvosolni az élet egyéb területein.
Nem is kéne akkora befektetés ahhoz, hogy ehhez az eszközöket biztosítják, egyedül a szándék van hátra. Még sem lépték meg sohasem. Ha van valaki bennfentes HR-es itt, hogy látja, lesz érdemi változás a témában?
Én mindenképpen támogatom, hogy lépésről lépésre bővíteni kellene a VALÓSÁGOS home office- t. Rengeteget lehetne vele spórolni, mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldalon...
A járvány alatt én is, a párom is voltunk home office ban, ami eddig nem volt... de kisgyerekkel nagyon nehéz volt kivitelezni. Nem működött.
Nálunk 100% HO-t nem lehetne megoldani, mert postán is jönnek megkeresések. Közigazgatásban dolgozom, meg fogtok lepődni: az USA-ból (!) mindig postán küldik az iratok hitelesítéséhez szükséges formanyomtatványt.
Mondjuk a vezetők elektronikus aláírása már szerintem nem lenne olyan nagy kihívás bevezetni és akkor a munka 70%-át lehetne otthonról is végezni. Viszont ehhez az kéne, a munkahely biztosítsa a laptopot, mert ha párommal mindketten otthon dolgoznánk, akkor 2 gép kéne, de erre meg nincs pénzünk.
Néhány multicég - ahol már eddig is félig-meddig kiépült ez a rendszer, ott lehet, hogy még gyakoribb lesz a HO, de az államigazgatásban kizártnak tartom. :)) Pedig az adófizetők pénzén égetjük a villanykörtét, járatjuk a légkondit, fogyasztjuk a papírt, növeljük a gázszámlát... :))
HOról van szó, miért kellene mindent kinyomtatni, amikor lehet digitálisan is tárolni vagy elküldeni?
A nyomtató egy olyan gép, ami lelassítja a papír útját a szemetes felé.
#9 lehet kicsit radikálisan hangzik, de szerintem minden megszokás kérdése.
Nagyszüleim mióta élnek, agrár szektorban dolgoztak, világ életükben a föld, haszonállatok, haszonnövények környékén voltak, nem is tudom leültetni őket egy helybe, a tévét se tudják órákig nézni, ők belepusztultak volna, ha egy messzi irodában kellett volna lehúzniuk a napjuk felét. Az én korosztályomat viszont a képernyő elől nehéz kirobbantani, ők a fizikai munkát nem bírnák. Mindenki úgy dolgozik, ahogy hozzászokott. Biztos ki lehetne nevelni olyan embereket, olyan rendszert csinálni, ahol az emberek a HO-t tartják természetesnek, kényelmesnek, csak ez még szokatlanul és terhesnek hangzik azoknak, akik végig bejártak.
Én az előnyösségét inkább nem az egyén, hanem kicsit messzebről, a társadalom szintjén néztem. És ha már az egyént hozzá lehet szokatni valamihez, akkor az a kérdés, hogy a társadalomnak megéri-e. Szerintem. A válasz egyértelműen igen.
13: Mert sok helyen csak papír alapú, fizikailag aláírt dokumentumokat fogadnak el ügyintézés során.
Pl. bankban a felhatalmazás azonnali beszedési megbízásra, ami kötelező támogatási szerződések megkötésénél. De van sok más ilyen is.
15: Nem éri meg mindenhol. Ne legyél már ilyen végletes. Ahol megéri, ott most is van HO. Hülye lenne egy cég többet fizetni, ha meg lehet oldani kevesebb pénzből is.
És hangsúlyozom cég. Nem közigazgatás.
Van egy olyan oldala a dolognak, amiről még nem beszéltünk:
Ha mindegy, hogy egy munkát honnan végeznek el, akkor a cégek az olcsó munkaerő után fognak menni. Ez jó eséllyel lenyomja a fizukat, mert Ukrajnában, Indiában, Pakisztánban stb. fele ennyiért is megcsinálják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!