Mit gondoltok arról, hogy a kormány kedvezményeket ad a diákoknak, egyetemistáknak?
Viszont ezek legyen véglegesek és ne ideiglenesek.
Ha hiszitek, ha nem, a magyar felsőoktatás feltételi még mindig kedvezőtlenek egy nyugat-európai országéhoz képest.
-Igazából nincs még egy ország a világon, ahol nyelvvizsga kell a diplomához.Olyan viszont van,hogy belsős egyetemi szigorlatot kell rakni szaknyelvből, viszont erre felkészíteni a diákot az egyetem dolga, szaknyelvi tárgyakkal.
-A legtöbb nyugati országban a felvételi nem ez a pontozgatós biszbasz, hanem motivációs felvételi elbeszélgetés van.A kemény szakokon, mint orvosi, gyógyszerész, állatorvos ott meg felvételi elbeszélgetés.
-A tandíjak és a diákhitelek feltételei is kedvezőbbek.Például, Németországban, Ausztriában az állami Fachhochschuléken 450-500 eur egy félév.Itt meg egy vidéki egyetemnek van képe egy félévért 300 ezer forintot elkérni műszaki, gazdasági szakon.
Szóval, a kormány ne tegyen úgy, mintha ezentúl imádkozni kellene a diákoknak hozzájuk.
Majd, ha olyan feltételeteket teremtenek, mint Ausztriában, Németországban.És ez nem csak pénz kérdése.
"Mondjuk ha valaki nem olyan vonalon tanul tovább,hogy nem kell neki nyelv?Mondjuk óvónő lesz?Ha őt érdekli a nyelv vagy kell neki később, akkor majd megtanulja, ha akarja.De, ne erőltessük rá, ne szívassuk vele."
Hol éltél Nyugat-Európában, ami alapján így gondolod a nyelvtudás szükségességét?
"Nem olcsó.Állami egyetemről van szó, nem egy puccos privát egyetemről, ami londoni gyakorlatot szervez,látogatást a Cernbe meg high-tech eszközöket biztosít."
Lehet meg fogsz lepődni, de például az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi kampusza partnere a CERN-nek. Könnyebb lehet bekerülni, mint az ELTE-re és ugyanolyan nemzetközileg elismert kutatóktól tanulhatsz, esetleg csatlakozhatsz be a közös kutatásba, mint az ELTE-n. Az, hogy te hol végzel gyakorlatot nem az egyetemen múlik, hanem rajtad. Egy vidéki egyetemről is, mint az egri, el lehet jutni Párizsba, Bécsbe, Linzbe, Leicesterbe, Ravennába, Kanári-szigetekre, Dániába, Finnország és még lehetne sorolni.
"Németországban, Ausztriában egy állami egyetem egységesen, országszerte 150-160 ezer forintnak megfelelő euróba kerül."
Tudod máshol is vannak állami egyetemek, mint például az Oxford University és az nagyon nem kerül 150-160 ezer forintba vagy Belgiumba a legolcsóbb 1000 euróba kerül és az csak a tandíj. Annyiért még nem fogsz 16 ezres kolit kapni.
"Nincs az a kommunista centralizálás, mint nálunk."
Tudod egyáltalán, hogy milyen volt az Átkosban a felvételi rendszer?
"Hol éltél Nyugat-Európában, ami alapján így gondolod a nyelvtudás szükségességét?"
Mi köze ennek a kérdéshez?
Egy óvónőnek, a nyelvi óvodákat kivéve, nem kell nyelvtudás a munkájához.
Ha, meg átakar menni nemzetközi, nyelvi óvodába, akkor meg szépen megtanulja a nyelvet.
Minek kell túlbonyolítani?
"Lehet meg fogsz lepődni, de például az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi kampusza partnere a CERN-nek. Könnyebb lehet bekerülni, mint az ELTE-re és ugyanolyan nemzetközileg elismert kutatóktól tanulhatsz, esetleg csatlakozhatsz be a közös kutatásba, mint az ELTE-n. Az, hogy te hol végzel gyakorlatot nem az egyetemen múlik, hanem rajtad. Egy vidéki egyetemről is, mint az egri, el lehet jutni Párizsba, Bécsbe, Linzbe, Leicesterbe, Ravennába, Kanári-szigetekre, Dániába, Finnország és még lehetne sorolni."
Nyilván, ellehet, de nem olyan könnyedséggel, mint egy puccos magánegyetemről.
"Tudod máshol is vannak állami egyetemek, mint például az Oxford University és az nagyon nem kerül 150-160 ezer forintba vagy Belgiumba a legolcsóbb 1000 euróba kerül és az csak a tandíj. Annyiért még nem fogsz 16 ezres kolit kapni."
Mennyit is keresnek átlagban Belgiumban.3500 eurót?
Abból a fizetésből röhögve kicsengetik az 1000 eurós tandíjat, vagy vesznek fel diákhitelt, amit szintén röhögve fizetnek.
Magyarországon, hol van 3500 eurós átlagfizetés?
A magyar fizetésekhez képest,drága a felsőoktatás.Míg a német, belga az ottani bérekhez képest olcsó.
"Tudod egyáltalán, hogy milyen volt az Átkosban a felvételi rendszer?"
Nem tudom.
Egyedül a nyugati felsőoktatási rendszer felvételijét tartom értelmesnek, demokratikusnak.
Azaz, érettségi a belépő, aztán motivációs felvételi elbeszélgetés.Indokolt esetben, felvételi teszt.
Ugyanis, SOKKAL magasabb a felsőoktatás színvonala, mint itt.De, mi csak ragaszkodjunk az elavult, személytelen metódusokhoz.
"Mi köze ennek a kérdéshez?"
Kíváncsiság, hogy Nyugat így, Nyugat úgy, aztán érdekelnek a valós tapasztalatok.
"Egy óvónőnek, a nyelvi óvodákat kivéve, nem kell nyelvtudás a munkájához.
Ha, meg átakar menni nemzetközi, nyelvi óvodába, akkor meg szépen megtanulja a nyelvet.
Minek kell túlbonyolítani?"
Nyugaton pontosan nincsen meg ez a szemlélet, már lassan a franciáknál sem. Pontosan ezért örülök, hogy Belgiumba tanultam, mivel láthattam azt, hogy mennyire sokan beszélik úgy az angolt, hogy nem az elsődleges idegennyelvük. Összesen találkoztam 4 emberrel, aki nem beszélte az angolul, közülük ketten 70 év fölöttiek voltak.
"Mennyit is keresnek átlagban Belgiumban.3500 eurót?
Abból a fizetésből röhögve kicsengetik az 1000 eurós tandíjat, vagy vesznek fel diákhitelt, amit szintén röhögve fizetnek."
Jó lesz az nettó 1500-2000 eurónak is és persze csak mellé nincsen olcsó kollégium, egy szoba plusz 300(legolcsóbb, ha szerencséd van) havonta és akkor még nem vettél mondjuk tankönyveket, ami 150-200 / félév és akkor még nem ettél, nem utaztál nem buliztál, nem fizettél biztosítást, mindez egy Fachhochschul szintű iskolában.
Ez eddig egy gyerek.
Most találtam egy belga honlapot, ahol a havi megélhetési költséget egyetemistaként 930 €/ hónapra becsülik.
"Nem tudom."
Akkor tájékoztatásként, régebben nem volt érettségi, ahány helyre és szakra jelentkezni, annyi felvételit kellett írnod, ha jól sikerül akkor elbeszélgetésre bemenni. Na ez az igazán demokratikus, hiszen az egyetemen maga állíthatja össze a felvételit és a kutyát nem érdekel, hogy te egy országos teszten mire voltál képes.
Nem, mintha az érettséginek bármi értelme volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!