Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit gondoltok a jelenlegi...

Mit gondoltok a jelenlegi igazságtalan választási rendszerről?

Figyelt kérdés

Nagyon olyan, mintha a rendszert kidolgozó állampárt megvizsgálta volna Európa összes választási rendszerét és mindegyikből átvette volna azt az egy, maximum két elemet, ami aránytalanná teszi.

Ezek halmaza pedig Európa legaránytalanabb választási rendszerévé teszik a magyart.

Ilyen elemek:

1. Vannak országok, ahol a választási rendszer egyfordulós.

2. Vannak országok, ahol a mandátumkalkuláció a győztesnek kedvez.

3. Vannak országok, ahol a listás és körzetben leadott szavazatokat külön kezelik, mintha egy választó két választó volna (avagy mintha két külön parlament összetételéről szavazna a választó).

4. Vannak országok, ahol a körzeteket átszabták (igaz kevés olyan, ahol politikai logika mentén tették ezt meg).

5. Vannak országok, ahol bárki megkérdezése nélkül, kétharmados felhatalmazással alkotmányt lehet módosítani.

6. Vannak országok, ahol tilos népszavazni az alkotmányt érintő kérdésben.

7. Vannak országok, ahol egykamarás a parlament.

8. Vannak országok, amelyekben nem létezik a nép által közvetlenül választott államfő.

9. Vannak országok, amelyekben a külföldön élő állampolgárok levélben szavazhatnak.

10. Vannak országok, amelyekben a külföldön élő állampolgárok kirendeltségeken szavazhatnak.

Olyan országok viszont NINCSENEK a civilizált demokratikus jogállamok sorában, ahol a fenti 10 pont MINDEGYIKE EGYSZERRE ÉRVÉNYESÜL annak érdekében, hogy minél torzabb lehessen a rendszer és ennyire a győztesnek kedvezően.

Ebben a rendszerben akár az is lehetséges, hogy egy 30%-os támogatottságú párt* kétharmaddal kormányozva alkotmányt módosíthasson, miközben a saját népének megtiltja, hogy szavazhasson az alkotmányt érintő kérdésben.

Ti mit gondoltok erről az igazságtalan választási rendszerről?

*199 képviselő ül ma a parlamentben, ebből 106 egyéni választókerületből jut be, 93 pedig listáról. A 2/3-hoz 133 ember szükséges. Ez azt jelenti, hogy ha egy párt jelöltjei nyernek az összes választókerületekben (106 képviselő), elég 30%-ot szereznie ( 27 jelölt ), hogy 2/3-al rendelkezzen.

2020. ápr. 6. 03:33
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
92%

A rendszert nem az állampárt dolgozta ki, érintőlegesen én is részt vettem benne 88-89 körül. Akkor attól féltünk, hogy esetleg 50% felett nyer az MSZMP, azért találta ki Tölgyessy a sarkalatos törvényekre a 2/3-ot, marha tágra húzva azok körét.

Ők végül is nyertek vele, ezért lett az MDF-SZDSZ paktum, ami lényegében visszafogta a rendszerváltást.

Alapvonalaiban azóta se változott a választási rendszer.

Én spec a tisztán egyéni rendszer híve volnék.

Akkor a fidesz 90/106 arányban nyerne, de nem ezért.

Az egyéni képviselőre nincs frakciófegyelem, nincs lista-mutyi, és viaszahívható.

Elmondhatja, hogy őt konkrétan ez a 70 ezer ember választotta, értük felelős.

Ilyen volt a tradícionális magyar és ilyen az angolszász választójog is.

De értem a listás logika érveit is.

Mondtam egy MSZP havernak 2018-ban, hogy 7,1 naponta kellene kialkudniuk egy-egy egyéni jelöltet, mára megvolnának vele, és van két év, hogy bemarketingeljék őket helyben.

Nagyon örült az ötletnek, megcsinálták?

Lószart. Az O1G- vél letudják a választási felkészülést.

Így jön a negyedik pofon.

2020. ápr. 21. 11:29
 12/12 anonim ***** válasza:
72%
Mindig zavarba jövök, mikor engem, a gyűlölködő náci fideszkomcsit a demokratikus ellenzékre oly jellemző önzetlen, féltő szeretet hangján szólítanak meg, mint teszi azt ez a barom 1. válaszoló.
2020. ápr. 21. 12:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!