Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Nem gondoljátok azt hogy...

Nem gondoljátok azt hogy igazságtalan a jelenlegi (Magyarországon működő) egykulcsos adórendszer?

Figyelt kérdés

Jelenleg ugye 15% az SZJA azaz ha valaki keres ha valaki keres 200 000-ret akkor ezután 30 000-ret fizet be. (Nyilván ezen kívül rengeteg másik adó van, az egyszerűségképp most csak ezzel számolnék.) És ha valaki keres mondjuk 1 milliót akkor azután az SZJA 150 000 forint.

Nyilván lehet azt mondani hogy ez teljesen rendben van(sőt a gazdagok fizessenek többet), mert aki 1 milliót keres valószínűleg még könnyebben is kicsengeti a 150 000-ret mint a kevesebbet kereső 30 ezret. De ha másik oldalról megközelítjük a dolgot: az adó után befizetett juttatásokból valószínűleg egy gazdag ember még kevesebbet használ ki mint a szegény. Ő például magánkórházba megy, a gyerekeit magániskolákba járatja stb stb.. De legfeljebb ugyanannyit(pl. rendőrség mindenkihez ugyanaz megy ki). Esetleg amivel többet költene az állami kasszából az az oktatásának a támogatása - joggal feltételezhetjük általánosságban hogy aki többet tanul az keres többet - de ezt is csak bizonyos mértékig. Tehát ezen logika alapján az 1 milliós keresetűnek legfeljebb ugyanúgy 30 000-ret, de még lehet hogy kevesebbet kellene befizetnie. Így gyakorlatilag a karrierükben sikeres emberek a pénzük egy részét, egy az egyben a szegényebb társaiknak adják(ha a folyamat alatt nem tűnik el), akik nem tettek annyit érte.

Persze ez az utolsó mondat a többségnek egyértelműen kedvez, csökkenti a társadalmi különbségeket, de valahogy nekem az igazságérzetem azt mondja hogy ez így akkor sincs rendben. (Annak ellenére hogy nem a felsőbb rétegbe tartozom, tehát nem személyes okok miatt állítom ezt)

Mit gondoltok erről?

2019. dec. 18. 13:10
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
71%
De, igazságtalan. 0%-nak kéne lennie, ahogy a többi adónak is.
2019. dec. 18. 13:15
 2/25 anonim ***** válasza:
91%
Érdekes felvetés, de jó ha tudod hogy nálunk az egykulcsos "alternatívája" és elődje a többkulcsos, azaz a jobban keresők szénné adóztatása, irreálisan alacsony összeghatároktól és magas kulcsokkal. Így is megéri zsebbe fizetni a minimálbér fölötti részt, de akkoriban a minimálbér alatti rész sem adózott. Majd megfizetik a "gazdagok" azaz mindenki akinek bejelentett munkahelye van és valamennyivel az éhbér fölött keres... Innen nézve, igazságosabb a mostani.
2019. dec. 18. 14:36
 3/25 anonim ***** válasza:
91%
Hát ez az, örüljünk hogy legalább az egy kulcsos adó van. Most visszanéztem, 2009-ben bruttó 160 már magasabb kulccsal is adózott. Oké, azóta nőttek a bérek, talán magasabb lenne a határ. Mondjuk bruttó 300-tol lenne a 36%. De még akkor is havi 50-60 ezerrel kevesebbet keresnék. Nagyon nagyon igazságtalannak érezném!
2019. dec. 18. 14:56
 4/25 anonim ***** válasza:
75%
Egész Magyarország arról szól, hogy a trógerek (nyuggerek, segílyesek, vasutasok és más effélék) lehúzzák a becsületesen dolgozó adófizető állampolgárokat. Természetesen a kormány aktív hozzájárulásával, hiszen a kitaposott pénzből remekül lehet lopni is.
2019. dec. 18. 15:03
 5/25 anonim ***** válasza:
88%
Én külföldön élek. Itt minél többet keresel, annál magasabb adó fizetsz. Mi 4 éve költöztünk ki, a férjem kezdetektől jól keresett, én viszont nem. Az első évben alig fizettem adót. Kicsit összeszedtük magunkat, most már én is jól keresek, így többet fizetek. Tavaly még mindig csak 10%-ot fizettem, idén már több lesz.
2019. dec. 18. 15:13
 6/25 Koplárovics Béci ***** válasza:
65%
Szerintem is igazságtalan így. Mindenkinek kellene fizetnie 100 000Ft adót egységesen. A jelenlegi adózás ugyanis bünteti, ha jól keresel. Hiszen amíg a minimálbéres alig fizet 50 ezret, egy milliós keresettel 300 ezer fölött van a havi sarc. És ugynazt az ún. "szolgáltatást" kapja az is, aki többet keres. A boltba sem fizet többet a kenyérért az, aki jobban keres, akkor az államnak miért fizessen többet?
2019. dec. 18. 15:29
 7/25 anonim ***** válasza:
31%

Ritkan olvasni itt ekkora okorseget mint amit a kerdező idevakkantott.

Tarsadalmi felelossegvallas kell hogy mukodjon minden demokratikus allamban. Anélkül osszeomlana a rendszer. A tobbet keresoknek tobbet kell adóznia, ez igy helyes, sot az egykulcsos ado pont a szegenyebbekkel igazsagtalan. Nem hiszem hogy a tobbkulcsos adot a kozeljovoben visszahoznak, igy inkabb a minimalberesek adojat kellene elengedni, hogy legyen eselyuk felzarkozni.

Amugy kedves kérdező, ha megvalosulna az altalad javasolt, akkor egy 'gazdag' se merjen metrozni, vagy ha balesetezik a sztrádán az Audi a8asaval akkor varja meg mig a magankorhazanak a mentoautoja odaer..

2019. dec. 18. 15:31
 8/25 anonim ***** válasza:
90%

> A boltba sem fizet többet a kenyérért az, aki jobban keres, akkor az államnak miért fizessen többet?

A boltban választhatsz, hogy akarsz-e kenyeret. Ha az államnak nem fizetsz, börtönbe is kerülhetsz. A helyes kérdés tehát: miért kéne bármit fizetni az államnak?

2019. dec. 18. 15:32
 9/25 anonim ***** válasza:
20%

Koplarovics, te olyan suta vagy mint a futballista nevrokonod.

Menjel tüntetni az utcara hogy kevesebb adot a gazdagoknak. Fa**arcú

2019. dec. 18. 15:34
 10/25 anonim ***** válasza:
100%

Hülyeség az az állításod, hogy a gazdagok nem veszik igénybe az állami egészségügyi ellátást és oktatást. Jelenleg a bruttó bér 33,5%-a megy az adóba. Olyan adórendszer ami igazságos és mindenkinek elfogadható nem létezik.

Volt már többkulcsos adórendszer itthon. Valami olyasmit el tudnék képzelni, hogy havi bruttó 300 ezer alatt nem lenne szja, 300-1millió között 15 % szja, 1 millió fölött 25% szja. Persze es sem igazságos mert azt büntetik aki jól keres. A fentiek csak elképzelt számok amin bárki ötletelhet.

2019. dec. 18. 15:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!