Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mennyivel volt jobb az egészsé...

Mennyivel volt jobb az egészségügy az elmúlt kormányzatok iőszakában, ill. mennyiben rosszabbak most?

Figyelt kérdés

Saját tapasztalatom.

2006-ban az sztk-ban az orvos közölte, hogy a problémám csak műtéttel javítható. Majd közölte, hogy pár évvel túlléptem azt a korhatárt, amivel ilyen műtéteket elvégeznek. Végülis adott kórházi beutalót. (Utólag "esett le a tantusz", hogy ez mit is jelentett.)

Egy közismert bp-i kórházban műtöttek helyi érzéstelenítéssel. Műtét közben az orvosnő a falhoz vágta az eszközt (valami sziké szerűséget), szitkozódott, hogy ilyen eszközökkel kell dolgoznia. Eltünt úgy 15-20 percre, majd másik eszközzel folytatta a műtétet.

Olyan 10-12 ágyas kórteremben feküdtem, többnyire aludni sem lehetett, mert vagy nyögdécseltek, vagy horkoltak a teremben, vagy mind a kettő...

Megjegyzem: a teremben mindenkinek hasonló műtétje volt, s talán én voltam a legfiatalabb.

2020. febr. 17. 20:11
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
100%

17-es, nagyon is igazad van!

Mit gondoltok, miért járnak át az osztrákok a magyar fogorvosokhoz?

Elárulom: Olaszországból, sőt Írországból, Nagy-Britanniából is jönnek Magyarországra fogat csináltatni.

Magyar viszonyok között horribilis összeget fizetnek + repülőjegy + szálloda. És még a szabadnapjaik is rámennek.

Mennyibe kerülhet ott ez kint, ha mégis ide járnak?

2020. febr. 17. 21:57
 22/28 A kérdező kommentje:

Hát tudod...

Ez az országos várólista nekem elég furcsának tűnik.

Regisztráció idöpontja 2020.01.02. tervezett vizsgálat: 2020.01.15. státusza: vizsgálatra vár.

De olyan is van, hogy eltellt egy hónap, s stáátusza: ütemezésre vár.

Vagy: regisztráció időpontja: 2020.01.02. státusza: elbírálásra vár.

És a mai dátum: 2020.02.17.

Tudod, ahogy Churchill mondta: én annak a táblázatnak hiszek, amit én magam hamisítottam.

Ja... Nem pont így mondta.

Hát akkor leírom neked a tényeket.

Két éve elájultam. Az ügyeletes orvos vércukor szint leesésére gyanakodott. (Diabéteszem van.)

Szerencsémre a diabetológus többek között ultrahangos doppler vizsgálatra is elküldött.

Itt megállapították a carotist (nyaki verőér 96 %-os elzáródása).

A szakorvos sürgősségi CT-vizsgálatra adott beutalót.

Végighívtam a városban található CT rendelőket, felovastam ami a beutalón volt, elmondtam, hogy sürgősségi vizsgálat, s így kaptam a több hónapos időpontokat. Végül az utólsóba elmentem személyesen, ott is több mint 3 hónapos időpontot adtak.

Ki volt téve egy tábla a fiezetős szolgáltatásról. Mekérdeztem, hogy mi van akkor, ha fizetek. Másnap 9-re jöjjek vissza. Kártyával kifizethettem a 100 ezer fölötti számlát.

Másnap 9-kor már vártak. Odaadtam a nyugtát, ami tartalmazta a vizsgálat típusát (latiunul). Befektettek lábbal a készülék felé. Jeleztem, nyaki verőér problémám van. - Jó, akkor forduljak meg. Beadták a kontrasztanyagot, majd egy idő mulva elindult a masina, s a melkasomnál leállt, s visszament alaphelyzetbe. Ekkor már rájöttem, hogy "kissé" átb.szarintottak, a szükséges vizsgálat olyan 20 ezerbe kerülhetett volna, de nem reklamáltam, örültem, hogy ezen túl vagyunk.

Nagyjából ennyi. Pár nap múlva sűrgősséggel megműtöttek.

2020. febr. 17. 22:38
 23/28 A kérdező kommentje:

Nekem semmi bajom nem volt a vizitdíjjal.

De. Egyes helyeken egy vizsgálat-sorozatért egyszer kellett 300 ft-ot fizetni. Máshol ahányszor egy orvos rádtekintett: 300 ft. Egy kisnyugdíjasnak, akit küldenek vizsgálóból viszgálóba, ez nem kis érvágás volt. Inkább már a háziorvoshoz sem mentek -ezt konkrét személy mondta.

Várakozási listák: Olvasd el utólsó bejegyzésemet.

"Erről is Óbán tehet."

2020. febr. 17. 23:02
 24/28 anonim ***** válasza:
0%

#22 Itt az orvosod szúrt el valamit. Voltam olyan helyzetben én is, amikor szükség lett volna a CT vizsgálatra. Annyit mondott az én orvosom, hogy akkor rögtön kell bemennem a kórházba, még a vizsgálatot követően aznap, és akkor másnap megcsinálják a CT-t, mert sürgős. Nem tudtam vállalni a gyerekeim miatt, hogy aznap kórházba megyek - így nekem is várnom kellett 3 hónapot. Szerencsére nekem mint kiderült nem is volt sürgős.

Akkor az lett volna a megfelelő ha a dokid kórházba küld, az lett volna a sürgős vizsgálathoz ami kell.

A magyar egészségügy soha nem volt jó és most sem az. De sokkal jobb lett az elmúlt években, mint előtte volt. Még hatalmas munka van ahhoz hogy jónak lehessen nevezni. De ezen nem segít ha visszahozzuk döntési helyzetbe akik éppen hogy lerontották, azok helyett akiknél legalább folyamatosan javul.

2020. febr. 17. 23:49
 25/28 A kérdező kommentje:

Ja igen.

Megérkeztem a CT-re, az adminisztráción mondták, hogy megjött a doktornő, mehetek. Lezajlott a vizsgálat, kaptam egy CD-t, a doki néni fogta a ridiküljét és távozott. (Azért választottam ezt a kórházat, mert több vizsgálatot is itt végeztek.) Ezután már figyeltem, soha nem láttam a vizsgáló előtti padon várakozó beteget, csak a pult mögött két adminisztrátor/aszisztens csajt.

-Rájöttem, hogy ha a kórház saját osztályairól küldenek le beteget, megy a telefon, s azonnal elvégzik a vizsgálatot. Sajnos az ide szóló beutalót én máshol kaptam.

A CD-vel mehettem a neurológushoz, aki közölte, s le is írta, hogy ez nem műthető, mert koponyán belül van. Irány egy másik orvos. Konkluzió: valamit "félreértelmezhetett" a doki néni.

Na mindegy. Szóval van próbléma az egészségügyben, szó se róla.

A várólista űgy. Néhány éve valami egészségügyes közölte, hogy csökkentették a várólistákat, s lám papíron, neten ez meg is valósult. A valóság ezt "nem teljesen" fedi.

2020. febr. 17. 23:55
 26/28 A kérdező kommentje:

A te esetedben a dokid odatelefonált és vártak. De nem jelentél meg az adott időpontban, s "kiestél a pikszisből", s jött a három hónap.

2020. febr. 18. 00:04
 27/28 anonim ***** válasza:

#26 Nem volt semmiféle "odatelefonálás" Egyszerűen elmondta az orvosom hogy csak abban az esetben tudják elvégezni a vizsgálatot elsőbbséggel ha még aznap bemegyek a kórházba és ott felvesznek az osztályra betegként. Másnap már nem mehettem volna be mert akkor nem lett volna indok a sürgős vizsgálatra - egyszerűen ha akkor a rendelésen a kórházba utal be a doki, az maga lett volna indok arra hogy másnap vagy harmadnap elvégezzék a CT vizsgálatot. Hiszen azért küldött kórházba mert sürgős megnézni mi a baj.

Ehhez neki nem kellett volna senkinek telefonálni. Nekem kellett volna még aznap kórházba menni, ennyi.

"Néhány éve valami egészségügyes közölte, hogy csökkentették a várólistákat, s lám papíron, neten ez meg is valósult. A valóság ezt "nem teljesen" fedi."

2010 előtt nem volt hivatalos várólista sehol. Minden vizsgálatnál kórházanként, rendelőnként vezették a bejelentkezéseket, időpontokat. Sehol nem volt nyilvántartva hogy hányan és meddig várakoznak - csak amikor odamentél vagy felhívtad őket akkor mondták hogy már csak jövő márciusra tudnak időpontot adni, vagy mehetsz holnap mert valaki visszamondta.

Egyszerűen a betegektől jött vissza az hogy mennyit kellett várni egy-egy vizsgálatra, műtétre. Ezért nincs mihez hasonlítani, mert nem volt olyan egységes nyilvántartás mint amit most már láthatsz.

Most nem csak intézményenként hanem összesítve is van ilyen várólista, pontosan láthatod hogy melyik intézmény melyik vizsgálatára, műtétére kb mennyit kell várni.

Vannak olyan helyek amit az emberek jobban szeretnek, biztonságosabbnak érzik ha ott műtik meg őket vagy családtagjukat - ott természetes hogy többet kell várni, mint egy kisebb kórházban.

De valóban sokat csökkent a várakozási idő a 2010 előttihez képest. Van ahol harmadára van ahol csak a felére és van ahol nem is csökkent, mint az ortopédiákon. Egyszerűen kevés az orvos.

Nálunk pl a bőrgyógyászat meg is szűnt egy időre korábban és át kellett járni a szomszéd városba bőrgyógyászhoz. Most újra van, csak sokat kell várni ha bejelentkezéssel akar menni valaki és nem végigülni a rendelési időt hátha valahol befér két időpontos beteg közé. A betegek viszont nem arra gondolnak közben, hogy most ugyan 2 hónapra kapok időpontot - de korábban nem is kérhettem, mert nem is volt itt bőrgyógyászat, a szomszéd településen meg hosszabb volt a várakozás, hisz nagyobb területet kellett ellátnia - hanem hogy milyen hosszú ez a 2 hónap. és tényleg nevetségesen hosszú egy bőrgyógyászhoz, lerohad a tested mire letelik. De mégis javulás a 10 évvel korábbi helyzethez képest akkor is ha ezzel együtt sem lett jó a helyzet. Csak jobb mint volt.

2020. febr. 18. 10:27
 28/28 A kérdező kommentje:

Értem. Ez úgy működik, hogy ha egy kórház "befektet" egy beteget, s úgy küldik vizsgálatra, azt kötelező elsőbbséggel megvizsgálni, tekintettel arra, hogy a kórház nem várhat a bent fekvő beteggel hónapokat.

Az én esetemben azonban voltak korábbi előzmények, ami miatt nem küldött egyből kórházba/műtétre az orvos, hanem előtte el kellett végezni "sűrgősséggel" különböző vizsgálatokat -jelen esetben pl. azt, hogy egyáltalán műthető.

Ha megnézed a 18-as linkjét, és az arrra küldött 22-es válaszomat láthatod, hogy milyen "anomáliákról" beszélek a várólistákkal kapcsolatban.

Sajnos az ezzel kapcsolatos tapasztalataim inkább negatívek ellentétben a kórházi ellátással.

2020. febr. 18. 21:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!