Mennyivel volt jobb az egészségügy az elmúlt kormányzatok iőszakában, ill. mennyiben rosszabbak most?
Saját tapasztalatom.
2006-ban az sztk-ban az orvos közölte, hogy a problémám csak műtéttel javítható. Majd közölte, hogy pár évvel túlléptem azt a korhatárt, amivel ilyen műtéteket elvégeznek. Végülis adott kórházi beutalót. (Utólag "esett le a tantusz", hogy ez mit is jelentett.)
Egy közismert bp-i kórházban műtöttek helyi érzéstelenítéssel. Műtét közben az orvosnő a falhoz vágta az eszközt (valami sziké szerűséget), szitkozódott, hogy ilyen eszközökkel kell dolgoznia. Eltünt úgy 15-20 percre, majd másik eszközzel folytatta a műtétet.
Olyan 10-12 ágyas kórteremben feküdtem, többnyire aludni sem lehetett, mert vagy nyögdécseltek, vagy horkoltak a teremben, vagy mind a kettő...
Megjegyzem: a teremben mindenkinek hasonló műtétje volt, s talán én voltam a legfiatalabb.
most is van méltányosság
mert kolompártékat ugyanúgy ellátják, akik kábelégetés közben sérültek meg, mint engem aki minden hónapban befizet 100 ezer forintot TB alapon
Hogy mondjak negatívumot is. Egyik műtét előtt a szakorvos sürgősségivel küldött CT-re.
Több CT-vizsgálót felkerestem 3-4 hónapos előjegyzéssel végezték volna el a vizsgálatot -állapotom szerint ezt már valószínűleg nem éltem volna meg. Kiderült, hogy midenik vizsgáló működik "gebinben" is (állami berendezéssel, magán rendeléssel) azonnali vizsgálattal. Kb. 100 ezerbe került. A neten keresgélve úgy tünik, hogy országosan ez a helyzet.
Más: Néhány hónapja volt egy balesetem. Orvosok többségének a véleménye feltétlen, sűrgősen műtét, a sérülés helyrehozására, különböző orvosokat, de ugyanazt a budapesti kórházat javasolták. Kiderült, hogy a kórház (félig-meddig) magán kórházként működik.
Végig olvastam a neten ezzel a problémával kapcsolatos minden véleményt, minden fellelhető tanulmányt, sikerült személyes kapcsolatot találnom egy műtött beteggel, akinek az állapota műtétet követő években 60-70 %-kal javult.
Végül alternatív módszereket kerestem. Az egyik bevállt. Több, mint 90 %-ban javult az állapotom, ha újra érzek fájdalmat, megismétlem a "kezelést" -órákon belül hat- s pár hónapig rendben vagyok.
Fizetős rendszer:
Mint előbb írtam, a CT, MR ma Magyarországon -úgy tűnik- mindenütt így működik.
Ha van pénzed, léteznek magánkórházak, csak győzd megfizetni. Egy szívműtét sok millióba kerül.
Amerikai rendszer:
Egy ottani ismerősöm "panaszkodott", hogy a jövedelme közel fele megy el tb-re. Kérdeztem mennyit keres: közel 5 ezer usd/hó.
Kérdeztem, miért ilyen drága a tb. Elmondta, hogy vannak különböző szintű tb-k, az ellátás annak megfelelő, az olcsóbb tb-snek a különbözetért fizetnie kell. Mivel a felesége állapotos volt, a szülés, a gyermek későbbi orvosi ellátása olcsóbb tb-vel jóval többe kerülne. Egy-egy súlyosabb műtétre a háza, akár a házai (kettő volt neki) is rámennének, talán még (újabb) hitelt is fel kellene vennie.
Gondolom, neked máig sem "esett le a tantusz", hogy mit, miért mondott neked a nővérke.
Panaszkodunk, hogy az orvosaink kimennek nyugatra, Németországba.
A Németek panaszkodnak, hgy az orvosaik kimennek Svédországba, mert ott jobban megfizetik őket.
De. Ismerek olyan orvost, aki hazajött, s a kinti tapasztalattal ma itthon is jól keres.
Sőt. Olyat is, aki nem hajlandó kimenni, de egy-egy műtétért magánrepülőt küldenek érte (útálják is a többiek).
#10 "Ha fizetős lenne a magyar fizetésekhez lennének gondolom igazítva a vizsgálatok árai és biztosan nagyon sok mindenre lenne méltányosság."
Te még hiszel a mesében?
Mert az amerikai egészségügy árai az átlagember fizetéséhez vannak igazítva? vagy a németeknél?
Nem. A privatizált egészségügy úgy nézne ki hogy nem csak 1-2 gyereknek kellene kalapozni a műtétjéhez, mert a család nem tudja összeszedni a 10-10 milliókat, hanem mindenkinek durván kiszámláznák.
A privatizált egészségügy üzlet. Üzlet annak aki megvette és nem jótékonykodni akar, hanem pénzt keresni. Rajtad, tőled.
Nyugodtan nézd meg mennyibe kerülnek most egy magán kórházban az ellátások, pedig most versenyhelyzetben vannak hiszen a páciens dönthet úgy hogy mégis az állami egészségügyet választja. Ha nem lenne ez a verseny akkor az árak felfelé mozdulnának.
Van rokonom akinek Berlinben a szülése után 2 órával a kezébe nyomták a gyerekét, hogy mehet haza - mert ennyit tudott megfizetni. Miközben itthon, ugyanekkor, ugyanilyen szülést követően minimum 3 napot maradtak az anyukák és babák a kórházban.
Beelőztél. Majdnem ugyanezt írtam le, de így már nem küldöm el.
Szeretem mikor megy itt a hiszti, hogy milyen drága lenne az amerikai egészségügyi minta, meg, hogy az ellen harcoltunk, stb. Közben meg a vizitdíj miatt ment csak a hiszti, mert azzal szólította meg a Fidesz a nyugdíjasokat. Mert újra lehet menni pletyizni a rendelőkbe, stb.
Mennyivel volt jobb az egészségügyi rendszer az elmúlt kormányzatok időszakában? Valamivel jobb volt. Régen is voltak problémák bőven, de baromira nem ilyen állapotok uralkodtak. Sokat elárul, hogy 9gagen nemegyszer hitték egy-egy hazai kórházban készült képre, hogy az Csernobilban lett készítve. Gépek alig vannak, orvosok alig vannak, röhejes várakozási idők. Anyám tavalyelőtt augusztusban kért ortopédiára időpontot, mert sokszor már alig tudott a lábai állni. Az ápolónő közölte jó, novemberre kap időpontot. Ez meg sima ortopédia, akkor komolyabb helyeken bele gondolhatunk mik mehetnek. Ez meg minden, csak nem normális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!