Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Kivándorlás? Hogyan tovább?...

Kivándorlás? Hogyan tovább? Fiatalság?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Ezek a kérdések kifejezetten "kivándorolt", külföldön dolgozó // embereknek szól... szóval szeretnék pár kérdést feltenni Nektek:

Mennyivel kerestek több pénzt átlagosan? Jártok-e haza? Milyen gyakran? Családalapítás? Meg vagy elégedve a munkáddal? Mennyivel jobb ott, mint "itt"? Ha újrakezdenéd, akkor is kimennél? Mit tanácsolsz a fiatalabb generációnak? Jelent e számodra valamit a hazaszeretet, a nemzeti öntudat? Honvágy? Mi jobb ott, mint itt? Milyen változás szükséges ahhoz, hogy "hazatérj"? Mi alapján döntöttél úgy, hogy elmész?

-

A válaszadóknak megy a Pacsi! Előre is Köszönöm a kérdésemre fordított időd!

2020. jan. 7. 22:27
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
87%

- Mennyivel kerestek több pénzt átlagosan?

Mihez képest? Én átlagos fizetést kapok. Több mint a minimálbér, de lehezne több is.. Férjem nagyon jól keress, a dupláját is amit én.

- Jártok-e haza?

Igen, minden évben hazamegyünk

- Milyen gyakran?

Évi 2 alkalommal. Előbb 1 hétre, később 2 hétre. Férjem még sűrűbben, mert neki több szabadnapja van mint nekem.

- Családalapítás?

Mi már házasok voltunk amikor kijöttünk.

- Meg vagy elégedve a munkáddal?

Meg, de lehetne jobb is.

- Mennyivel jobb ott, mint "itt"

Semmivel. Munkahelyen ugyanaz a pletykálkodás van mint otthon, ugyanúgy azokat szívatják akik dolgoznak rendesen stb. A város meg egyre jobban torzul.

- Ha újrakezdenéd, akkor is kimennél?

Nem

- Mit tanácsolsz a fiatalabb generációnak?

1 tanácsot mondok csak. Nylevtudás legyen, és sok sikert kívánok nekik.

- Jelent e számodra valamit a hazaszeretet, a nemzeti öntudat?

Amikor otthon éltem akkor csak elvoltam. Amióta kint élek jövők rá, hogy az országunk nagyon szép, csodás tájakkal, finom ételekkel, kedves barátokkal, rokonokkal. Politika mindenütt ugyanolyan korrupt. Az egészségügy is van ahol sokkal rosszabb mint otthon.

- Honvágy?

Néha van

- Mi jobb ott, mint itt?

csak a pénz. Régen sokkal jobb volt, de ma már nem. Rossz irányban változott az ország is.

- Milyen változás szükséges ahhoz, hogy "hazatérj"

Ha egyből kapnék munkát otthon , akkor már haza is mennénk. De ahogy kijönni sem könnyű lépés, így hazamenni sem.

- Mi alapján döntöttél úgy, hogy elmész?

Pénz. Adósságunk volt, azt akartuk lerendezni. Úgy j9ttünk ki, hogy max 3 évig maradunk. De idén leszünk 14 éve, hogy kint vagyunk.

( Anglia)

2020. jan. 7. 22:44
 2/12 anonim ***** válasza:
58%
Esetleg az egri csillagokat is megírjuk?
2020. jan. 7. 22:46
 3/12 A kérdező kommentje:

#1 - nagyon szépen Köszönöm, nagyon korrekt válasz volt. Ment a pacsi!

#2 - Gárdonyinak is sikerült, szerintem neked is menni fog.

2020. jan. 7. 22:52
 4/12 anonim ***** válasza:
74%
Akkor puszild a hátsó felén a doktorodat utolsó. Van élet máshol is, sőt, nem mondom hogy kolbászból van a kerítés, de az, hogy nem azt kell számolgatni, hogy elég lesz a pénz hó végéig és hogy melyik csekket fizesse be az ember előbb, hanem gondolkodhat azon, helyette, hogy hova megy nyaralni, vagy épp síelni, válthat autót 4-5 évente kényelmesen ez a nem mindegy. :)
2020. jan. 8. 02:43
 5/12 anonim ***** válasza:
62%

Az átlagfizetések összehasonlítása vásárlóerő paritáson:

[link]

Ami a "nemzeti?" médiából folyik elviselhető ép ésszel?

Korrupció? Borravaló az ovosnak, autószerelőnek? Mi????

Kátyú az micsoda?

Vonatkésés? Az mi?

Nemzeti öntudat az mi? Miért nem jó egy közöseurópai állam? Főleg miért nem jó a legszegényebbnek?

Rabszolgatörvény? Az micsoda? Túlóra fizetése 3 éves késéssel?

Nyugdíjjárolék (szociális adó ) fizettetése a céggel, amiért deklaráltan nem jár semmi? Hol van ilyen? Stadion a ME telkére? hol? Milliárdok haveroknak, rokonoknak? Hol?

2020. jan. 8. 05:10
 6/12 anonim ***** válasza:
62%

Helyszín: P'yŏngyang, Korea

Munka: Angolt tanítani jöttem ki, osztályfőnök lettem, néha háztartástant is tartok, illetve egyetemen tartok előadást heti kétszer. A heti munkaórám (beleszámolva az otthoni dolgozatjavítást és következő napra készülést) kb. 20-22 óra.

"Mennyivel kerestek több pénzt átlagosan?"

Otthon bérminimumos voltam, mert csak egy érettségim volt/van. Már nem emlékszem mi volt az akkori összeg.

Idekint viszont kb. 830.000 HUF amit keresek bár nem szoktam átváltva számolni a mindennapokban.

Illetve az államtól haszonélvezeti jogot kaptam egy felsőkategóriás lakásra, aminek csak a rezsijét kell fizetnem.

"Jártok-e haza?"

Már nem igazán tervezem.

"Milyen gyakran?"

Hát gyűlik az a 10 éves kint lét. 2018-ban voltam otthon utoljára, akkor majdnem egész évben.

"Családalapítás?"

Jelenleg az egyik kolléganőm a párom (diákjaim bánatára), de egyelőre még ennyi, nagyon friss.

"Meg vagy elégedve a munkáddal?"

Teljes mértékben.

"Mennyivel jobb ott, mint "itt"?"

Sokkal! A rendszer szerintem jó, az élet sokkal kellemesebb, nyugisabb, sokkal több a közvetlen emberi érintkezés szemben a telefon bámulással, egyszerűen vidámabb!

"Ha újrakezdenéd, akkor is kimennél?"

Természetesen!

"Mit tanácsolsz a fiatalabb generációnak?"

Ha ide akarsz jönni, légy körültekintő és tisztelettudó! Keress fel engem, segítek amiben tudok (bár bevallom az nem olyan sok)!

"Jelent-e számoddra valamit a hazaszeretet, a nemzeti öntudat?"

Bizonyos definíciókat igen. Viszont pont a gengszterváltás után születtem. Már csak az állandó bal- kontra jobboldali harc folyt.

Bár a magyar nemzetiségemet sosem dobnám el, szeretem, de az állampolgárságom (mivel elrontottam pár papírt, ezért csak a jövőben) lemondásra kerül.

Azonban mindig is magaménak tudom a gulyáslevest, a Gundel-palacsintát, az orvosainkat, a szép tájakat, a Balatont.

Valamint legfőképp a nyelvemet. Itt is most engedélyezték nem olyan régen, hogy indíthassak egy magyar szakkört.

"Honvágy?"

Már nincs. Az elején még volt egy kicsi, mert fiatalon elszakadtam a komplett családfától a bolygó másik felére, de mára hozzászoktam. A "hon" már nem hiányzik.

"Mi jobb ott, mint itt?"

Bár dícsértem a magyart is, de az ételek úgy általánosságban. A magyarban van pár kiemelkedő (ld. amiket fentebb említettem), és sok átlag alatti. Míg az itteni ételekben minden átlagos, vagy picit feletti.

Illetve, mint mondtam, a hangulat.

Itt megtehetem, hogy hajnalban végigsétálok a Yanggak- vagy Chongryu-hídon, a szigetekre, vagy csak a városi emlékművekhez, és enyhén süt a nap, lágy szellő bizserget. Illetve a látvány egyszerűsége (és valósága) visszarepít az időben.

"Milyen változás szükséges ahhoz, hogy "hazatérj"?"

Semmi. Véglegesen már nem térnék haza. Természetesen ha bármi történne a rokonaimmal, ami aggodalmat ébresztene bennem, felugranék az első vonatra, repülőre.

"Mi alapján döntöttél úgy, hogy elmész?"

Két okom volt rá.

Az első egy nő. Kim Yo-Jong dongmu hívott ki ide dolgozni. Nagyon jó kapcsolatban voltunk a megismerkedésünk első pillanatától fogva. Látni akartam milyen országban él, így először turistaként jöttem ide.

A második ebből fakadt. Egyszerűen turistaként (Kim Yo-Jong dongmunak hála olyan helyeket láthattam, ami hivatalos túrában lehetetlen) annyira megkedveltem a helyet és az embereket, a légkört, hogy mikor utána kihívott dolgozni, gondolkodás nélkül feleltem igennel!

K. N.

2020. jan. 8. 05:11
 7/12 anonim ***** válasza:
71%

Atszamitva 1,6 milliót keresek, a párom is hasonlóan. Kb 600 ezer elmegy a lakhatásra,csak ketten vagyunk, nincs lakotars. Kb 70-100 ezer a rezsi, kaja, takarítószerek, kozmetikumok kb 300 kettőnkre.

Ezt azért írom ilyen részletesen, mert egyedül is el tudnám tartani magam.

Mindketten képzettek vagyunk és a szakmánkban dolgozunk.

Otthon megyeszekhelyen laktam. Diplomaskent szakmunkas minimálbért kaptam. Gyakorlatilag lakbért nem tudtam volna egyedül fizetni.

A párom kb nettó 220-at keresett otthon. Szűkösen, minden forintot számolva fent tudta volna tartani magát.

Itt az alap dolgokon felül tudunk félre tenni, méghozzá bőven. Tudunk nyaralni, tudunk költeni a szórakozásra, ruhazkodasra, extrakra.

Ingatlant kb 2 millió-2,5millio / m2 áron lehet itt venni.

Nem érzem kevésbé lehetetlennek, mint otthon az elszabadult árak mellett,a kevés fizubol.

Szeretjük a hazánkat, szeretjük a magyar nyelvet és kultúrát. Büszke vagyok rá, hogy magyar vagyok. De nem szerettem volna egész életemben szar fizuért gürizni és vegetálni.

Ilyen árak mellett akkor mennék haza, ha legalább 400-500 ezret kézbe kapnék. De ez nagyon az alja.

A minimálbérnek is legalább nettó 250 ezernek kéne lennie szerintem, tekintve, hogy mennyi egy albérlet pl.

Az is nagy motiváló tényező lenne a haza költözésben, ha jobban szabályozva lenne az albérlet piac és kevésbé lenne bizonytalan albiban élni.

Itt nálunk simán lehet állatot tartani és gyereket is vállalhatnánk nyugodtan. Otthon? Mindenhova egyetemista lányokat keresnek, még 3 szobás családi házat sem adnak ki családnak. Ha gyereked van fordulj fel, oldd meg, de albit biztosan nem találsz. Ugyanez a háziállatokra.

Meg hát nincs szerződés, nem kapod vissza a kauciót, heteken belül kitehet, nem adózik utánad, random emeli a bérleti díjat stb.

Nem szeretnék soha többet albizni otthon. A fiatalok nagy részére viszont ez vár, esélytelen sajátot venni már szerintem.

A babavaro és csok szerintem nem megoldás

A gyerek temara raterve, mi nem szeretnénk. Se otthon, se itt. De itt legalább nem utalnak és szólnak bele vagy lehetetlenítenek el.

A fiataloknak azt tanácsolnam, hogy tanuljanak angolul és németül + legyenek otthon az informatikában.

2020. jan. 8. 08:23
 8/12 anonim ***** válasza:
71%

7# vagyok az lemaradt, hogy pár havonta járunk haza és a szülők is szoktak jönni. Tőlünk néhány tíz kilometerre indul egy fapados Debrecenbe és Budapestre is. Fillérekért otthon vagyunk vagy jön a család ki. Szinte olcsóbb és gyorsabb, mintha az ország egyik végén laknek, a szüleim meg a masik végén.

Persze tudatosan így költöztünk, hogy jó legyen a közlekedés.

2020. jan. 8. 08:27
 9/12 anonim ***** válasza:
79%

- Mennyivel kerestek több pénzt átlagosan?

Reál értéken kb a dupláját

- Jártok-e haza?

Igen

- Milyen gyakran?

Kb 3-4 havonta

- Családalapítás?

nincs

- Meg vagy elégedve a munkáddal?

Igen, jobb mindig lehetne

- Mennyivel jobb ott, mint "itt"

Sokkal, nyugodtabb.

- Ha újrakezdenéd, akkor is kimennél?

igen

- Mit tanácsolsz a fiatalabb generációnak?

Tanuljanak nyelvet, szakmát

- Jelent e számodra valamit a hazaszeretet, a nemzeti öntudat?

Nem, számomra lényegtelen dolgok.

- Honvágy?

Soha nem volt.

- Mi jobb ott, mint itt?

Magasabb életszinvonal. Az emberek mentalitása, gondolkodása közelebb van enyémhez.

- Milyen változás szükséges ahhoz, hogy "hazatérj"

Nagyon drasztikus társdalmi és életszinvonalbeli változások.

- Mi alapján döntöttél úgy, hogy elmész?

A rendelkezésre álló lehetőségek közül ez volt a legjobb

(németország)

2020. jan. 8. 09:53
 10/12 anonim ***** válasza:
87%

Németországban élünk. A lányom már itt született. Bő dupláját keresem annak amit otthon kereshetnék, pedig programozóként otthon is jól keresnék. A melóm sokkal nyugisabb, mint otthon volt.

Jól élünk, szeretünk itt élni. Az emberek sokkal elfogadóbbak, kedvesebbek. Nem tervezünk hazamenni.

Persze sokat jelent Magyarország, minden rokonunk és gyökerünk ott van. De sajnos szerintem rossz irányba mennek ott a dolgok.

Én azt tanácsolom, hogy menj, láss világot, aztán döntsd el hol a legjobb.

2020. jan. 8. 10:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!