Sokaknak mi a problémájuk azzal, hogy Budapest-központú az ország?
Szerintem teljesen jó megoldás, hogy minden itt van egy helyen. Az ember mindent megkap, ami kell neki.
Én egy 180 fős faluból költöztem ide, a XIII. kerületbe és az életem mérföldekkel jobb lett. Inkább pont arra kellene koncentrálni, hogy a fiatalok ide tudjanak költözni a falvakból, ahol nincsen semmi, csak punnyadás és vegetálás. Azoknak a falvaknak amúgy sincs túl sok értelmük, hacsak nem az ember 50 évvel ezelőtti színvonalon akar élni, de hát ott meg ki akar? A szülőfalumban se kocsma, se bolt. A falvaknak lejárt az idejük, egy túlhaladott településforma.
Persze az igaz, hogy most nagyon magasak a lakás és albérletárak, de nekem szerencsém volt, mert az egyik rokonom akciósan adja ki nekem a saját lakását. De ha több lakás lenne Budapesten, akkor lemenne az áruk is és többen jönnének ide élni.
Látom nem esett le a dolog... Ha nem az import csirkéden pörögnél... Kit érdekel az, hogy épp egy csirketelepről vagy kínából megy a városi hipermarketbe a csirke? Egy faluban szépen van kertes udvar ahol elférnek, tojnak tojást, amit a városban csak a papírdobozokban és a tálcán látni, le lehet őket vágni, ott a hús stb, a kertben meg meg lehet termelni amit csak szeretne az ember.
Egy városban mit csinálna az ember boltok stb nélkül. Éhen döglene vagy enné az aszfaltot.
Szóval innentől az nem érv, mert hát hol termelnek stb, a lényeg, hogy egy faluban anélkül el lehet élni, hogy bármi másra lenne utalva az ember egy városban nem, ha nem szállítanak a boltjaiba kínai csirkét akkor nincs, szevasz tavasz.
Abba meg végképp nem lehet belekötni, hogy épp akinek nincs kedve a büdös, füstös levegőhöz, a kocsik folyamatos zajához, vagy épp egy panelban aszalódni 40 fokban az miért él faluban.
Neked nem esett le, hogy városban is vannak kertesházak, tehát semmi exkluzív nincs egy faluban. De legalább most már tudom, hogy szerinted városban csak panel létezik, és csak az autópálya mellet lehet lakni. És az sem esett le, hogy nem a kertesházakból kerülnek a hipermarketekbe a termékek, hanem a nagygazdálkodóktól. Ha járatos vagy a falvakban, akkor erről tudnod kéne. Bár ez nagyon furcsa, hogy se a falusiak gazdaságával, se a városiak életvitelével nem vagy tisztában. Nem tudom, hogy hol élsz akkor.
A kisgazdák legfeljebb csak a piacra vihetnék ki a termést, de nem jellemző, hogy naponta tömegével utazgatnának fel az emberek, inkább csak az van, hogy az anyám és a szomszédai a néhány négyzetméteres telken megtermelik a hagymát és azt saját maguk megeszik, a többit meg kiviszik a piacra. Minden másra ott van a nyugdíj, de ez távolról sem önellátás. Már nem élek falun, nem tudom, hogy mik vannak mostanában, lehet, hogy azóta a hűtőszekrény is a hátsókertben terem. Meg annyira öreg se vagyok még, lehet, hogy ők még a gémeskútra jártak a wifiért, csak elfelejtettek nekem szólni.
Jó, szövegértés nem megy azt már látom, de nagyon nem. Nem sikerült felfogni a lényeget ugye? Aminek az volt a lényege, hogy egy falu nem függ attól, hogy épp mit importálnak, mit lehet kapni a boltban, vagy épp, hogy a környező nagy mezőgazdaságban, ahova persze kizárólag ugye a városi ember jár ki, hogy onnan be tudják-e vinni a boltokba stb.
És persze van kertesház is, de ettől egy város nem a kertesházakból áll, és nem fogja azokat ellátni egy kertesházban lakó sem aki a panelban lakik, márpedig az átlag városok 80%-a a panelokban él.
Azt a részét meg látom véletlen elkerülöd, hogy éppenséggel az életminőség nem abból áll, hogy van vagy nincs wifi, és az totál mellékes, hogy épp 50 éves korára asztmás lesz a szmogtól meg a füsttől vagy épp épp azt hallgatja egész nap ahogy autók zajongnak az utcán. Na ez is jobb ugye?
Lehet akárhogy kerülgetni a kását, mert tudom a " város az isten " de a városban épp hogy jobban ki vannak szolgáltatva az emberek, csak épp nem olyan feltűnő a dolog.
Bár igazából ez megint olyan dolog, hogy kit érdekel, amíg szerencsére nekem megadatott, hogy máig kertes házban élek, messze a város zajától, addig részemről köszönöm, én pl nem kérnék sose a városi létből, de vannak még jó pár ezren ebben az országban így. Bár az is totál véletlen, hogy az ország 30%-a él falvakban 20% kisváros, 30% nagyváros és 20% BP.
"A kisgazdák legfeljebb csak a piacra vihetnék ki a termést, de nem jellemző, hogy naponta tömegével utazgatnának fel az emberek, inkább csak az van, hogy az anyám és a szomszédai a néhány négyzetméteres telken megtermelik a hagymát és azt saját maguk megeszik, a többit meg kiviszik a piacra"
Na itt picit talán felsejlett a lényeg. :D Szerinted egy adott helyzetben ha már a fölösleget viszik piacra akkor mégis mit számít, hogy eladja ha nem, persze jó ha van pénz, de pénz nélkül sem döglik éhen az ember. Én például 25 éve nem vettem boltban se zöldséget, se húst, amit a városban megvesz valaki pénzért kvázi ingyen volt. Aztán persze az ember dolgozik mellette, de az a pénz amit nem költöttem el a fentiekre, az bizony megmarad bármi másra.
Talán menj ki nyugatra, és nézd meg, hogy ott milyen a vidék, milyen ÉLET és gazdagság van a falvakban! Ott ahol normálisan be tudsz vásárolni, ahol fiataloknak is van szórakozási lehetőség max a 2. faluban, bankolni/ügyet intézni is tudsz a közelben, van busz normális sűrűséggel, jó utak, szolgáltatások, stbstb... és nyilván mi termeli ezt ki(?), hát a munkahelyek. Mert még az is van.
A leírásod zseniális! Nagyon jól bemutatja azt, hogy miért is rossz a vízfejűség. Nincs semmi, ezért elköltöznek az emberek, és mivel elköltöznek, ezért már nem is lehet ott semmi... és ez rossz folyamat. Nem jó magárahagyni egész térségeket. Igenis fel lehet virágoztatni a vidéki közösségekez, lehetnek gazdag, kényelmes, modern és élvezhető helyek a falvak is!
És akkor nem kéne elköltözni se...
Persze nyilván a Fidesznek is vannak ilyen céljai. Nem véletlen, hogy a roppantmagas EU-s támogatások mellé egyre nagyobb hazai források társulnak. Pl falusi CSOK, modern falvak program. De ennél több kell, leginkább tudásból. Amit viszont a fidesz már nem támogat. Nyilván egy faluban az elsődleges munkahely nem az 1000+ főt foglalkoztató autóipari multi lesz, sohasem. Hanem egy hazai KKV, ami egy ötletből jön létre, ami talál egy réspiacot. Nyilván rengeteg pályázati lehetőségük van nekik is, de a jelenlegi helyzetben ritka, hogy felül tudjanak kerekedni és ki tudjanak törni az ilyen vállalkozások a multik által behálózott piacra. De az a lényeg, hogy szerintem minden faluban ott van a potenciál, hogy erősek legyenek, én szurkolok az embereknek, hogy helyben is elérhető a boldogság.
Amúgy néhány falus cég, ami országos méretben termel: Pek-snack (Igal), Lipóti pékség, Gyermelyi, Magnus aircraft (Pogány). Ezek a cégek nagyon jól eltartják (majd) a saját falujukat, de mivel a szomszéd faluban nincs ilyen üzem, ezért nem tudnak kiugrót nyújtani, nem tudnak egy egész térséget fenntartani egymaguk, így nem vonzák be a szolgáltatásokat, és nem tudják marasztalni az embereket. Szóval hosszútávon azt kell elérni, hogy a szolgáltatások és kikapcsolódási lehetőségek ugyanúgy elérhetőek legyenek a vidéki környezetre vágyó embereknek, mint a városiaknak és fővárosiaknak. Ez a folyamat nyugaton sem pár év alatt zajlott le, ha tanulsz egy kis EU-s történelmet... szóval lásd meg, hogy vissza lehet fordítani
(Példálózhatnák amúgy hollandiával, de ott négyszeres a népsűrűség a mienkhez képest, így meg persze, hogy van mindenhol minden és élhető a vidék, ha gyakorlatilag az egész ország inkább hasonlít egy ritkán lakott városra, mint falvak-települések sokaságára 😃 tehát nálunk a lakosság száma is jelentős befolyásoló)
Szóval igen... a koszos sáros putri falvakban nem kell élnie senkinek. De ennek nem az lenne a megoldása (fentről), hogy hagyjuk elmenni az embereket, hanem az, hogy élhetővé tesszük a helyet.
Nyilván nem te vagy ebben a felelős, így nagyon nem tudsz mit kezdeni, mint a költözés. Érezd magad jól Pesten, csak tudd mellé azt is, hogy a falu egyáltalán nem egy meghaladott településforma, hanem inkább lehetőség, amiben rengeteg kiaknázható dolog rejlik. Szóval ha van egy ötleted, akkor nem kell minden esetben egy városba menekülni a megvalósításért, és egy jó vállalkozás felvirágoztathatja a környékedet is.
Szóval tényleg, ha van lehetőséged, akkor járj utána a vidékfejlesztés témának, látogasd meg akár személyesen a nyugati országok falvait, vagy csak nézz eurosporton kerékpárversenyt (nagyrészt úgyis csak a tájat mutatják benne 😃 ), és láthatod, hogy ott működik a falu, és ugyanolyan fejlett, mint a város. Ez csak a mi betegségünk egyelőre, hogy a falu és a vidék egy leszakadt térség jelképe, csak nálunk vannak a fiatalok rákényszerítve, hogy elhagyják szülőföldüket.
Én arra kérlek, hogy ha van lehetőséged, akkor támogasd a falud fejlődését, hogy a későbbi generációknak már ne kelljen feltétlenül elhagyni az otthonukat! 🙂
Szóval nézd úgy a dolgot, hogy te egyszerűen el lettél üldözve otthonról azért, mert hozzánemértők kezében van a gazdaság 😃
Arra akarok rávilágítani, hogy neked és a fiataloknak most tényleg nincs hely a falvakban, és nem baj, ha elktöztök egy élhetőbb helyre. Csak kérlek lásd, hogy van lehetőség, van potenciál, csak jelenleg buta hozzá a magyar, hogy ezt meglássa 🙁
"Itt a környéken 4 falu van 300-500 fő között mind, és köszönik szépen jól vannak, nem kell ehhez 1000 fő sem."
Pedig csak a 100 fő alattiak élhetőek. Máshol megöl a tumultus és a szmog.
Kezdjük a legfontosabbal, falun nincs semmi.
Ez kb 50 évvel ezelőtt számított valamit. Ma már van autó, tömegközlekedés stb. A falu nem ipari park, vagy üzleti negyed, de a városi lakótelep sem az. A legtöbb embernek városban sincs 5-10 percre a munkahelye, innentől kezdve meg nem nagyon számít, hogy városon belül utazol a munkába 20-30 percet, vagy faluról utazol hasonló időt a városba.
Persze lehet jönni 180 fős borsodi zsákfalvakkal, de nem reális összehasonlítani a két végletet, egy több milliós nagyvárost egy kihalt mindentől távoli zsákfaluval. Utóbbi vagy elnéptelenedik előbb utóbb, vagy rekreációs céllal újjáéled, ha szép helyen van.
"Sokaknak mi a problémájuk azzal, hogy Budapest-központú az ország?"
Ha jobban megnézed nem ezzel van a bajuk.
A gond az, hogy olyan hatalmas a különbség Budapest nagysága és szerepe meg az utána következő legnagyobb városok nagysága között.
Ha a többi megyeszékhely is elég nagy lenne és nem Debrecen lenne 200 ezerrel a következő, a többi meg 150 ezer lakosú és az alatti, akkor nem lenne gond hogy amúgy Budapest a központ. Akkor hasonlóan jó életlehetőségeket találnának azok is akik nem Budapesten akarnak élni - az ország nagyobbik része.
Az, hogy "sokak" vidéken élnek. Vidékről fel Bp-ig az út drága, főleg, ha munkanélküli.
Ha én is ott élnék Bp-n, nekem is teljesen jó lenne.
Így viszont olyan, mintha lenne két egymás melletti ház, egyikben nincs mikró, wc, így mindig át kéne baktatni a másik házba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!