Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A cigányokat miért nem hívjuk...

A cigányokat miért nem hívjuk magyaroknak?

Figyelt kérdés
Miért kell cigánynak nevezni őket?Én mindig magyart mondok mivel egy országban lakunk és egy nyelvet is beszélünk tehát ugyanúgy magyarnak tekintem őket.Nem értem miért kell jelzőt aggatni rájuk hogy ezáltal kisebbségnek érzék magukat és ne a nemzet egészének.

2019. júl. 31. 18:20
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
94%

Kérdező

Azért nevezzük a magyar cigányokat cigányoknak, mert egy kisebbség tagjai a magyar állampolgárok között. Ezért lehet nekik külön nyelvoktatásuk, külön kisebbségi önkormányzatuk, kisebbségi képviselőjük vagy szószólójuk a parlamentben.

Pontosan úgy, mint a magyar állampolgárságú román, szerb, görög, sváb vagy bármilyen más nemzetiség tagjait, akik szintén egy kisebbségnek IS a tagjai azon BELÜL, hogy magyar állampolgárok IS.

Ez nem leminősítő jelző, hanem pozitív előjogokat, lehetőséget ad számukra - nálunk.

2019. júl. 31. 20:29
 12/32 anonim ***** válasza:
75%
#5! Jo neved van! A lényegedre tapintottál vele.
2019. júl. 31. 21:00
 13/32 anonim ***** válasza:
62%

A nálunk élő kínaiakat miért nem hívjuk magyarnak? Ők is legalább annyira beszélik a nyelvet mint a nem mádzsárok.

Érdekes dolog ám ez. Ha ők magyarok, minek kell nekik cigány képviselő, önkormányzat, stb? Mikor jogokról van szó, há ők is magyarok jár nekik. Mikor a kötelezettségek vannak soron, akkor á az nem vonatkozik, ő kisebbség.

2019. júl. 31. 21:20
 14/32 anonim ***** válasza:
45%

Úgy látom, van itt egy kis zavar atekintetben, hogy mit értünk "nemzet" alatt.

Sokféle nemzetfogalom létezik, párhuzamosan (pl. rendi nemzet, politikai nemzet, kultúrnemzet, stb.).

Ezek közül a mai magyar nemzetfelfogás számára kettő számít fontosnak:

1.) Politikai nemzet (vegytiszta példája a francia nemzetfelfogás)

2.) Kultúrnemzet (németes nemzetfelfogás)

Az előbbi felfogás az, ami Franciaországban például kizárólagos, az alkotmány garantálja: mindenki francia, aki francia állampolgár - és senki sem francia aki nem francia állampolgár.

Ennek jegyében franciának tekintendő a baszk, a provanszál, a breton, sőt a marokkói, algériai vagy éppen magyar ember is, ha rendelkezik francia állampolgársággal - ellenben nem tekintendő franciának az a francia anyanyelvű, francia kultúrájú ember, aki nem rendelkezik francia állampolgársággal (a belgiumi vallonokat, a svájci vagy franciakanadai franciák, stb.), őket szimplán "frankofon" népeknek nevezik.

Ez a nemzetfelfogás meglehetősen bekebelező, alkalmas a durva asszimilációra, mert saját kisebbségeit végsősoron megfosztja az identitásuktól, a határokon túlélő francia közösségeket kiszorítja a nemzetből, de mégis a "frankofónia" részének tekinti, azaz a nemzet egyféle "értéktelenebb", külső nyúlványának.

A németes nemzetfelfogás, ami a magyar kultúrát is uralja, kultúrnemzetben gondolkodik (nem véletlenül: a németek ma is három különböző európai államban alkotnak többséget, és számos kisebbségük él határokon kívül), azaz a nemzet határai nem azonosak az ország határaival.

A kultúrnemzet-felfogás értelmében a nemzet határai nem az ország határaival, hanem a NYELVTERÜLET határaival esnek egybe.

Erre mondta Széchenyi, hogy "Nyelvében él a nemzet.", azaz magyar az, aki magyarul beszél, a magyar kultúrához tartozik, magát magyarnak vallja, akár van magyar állampolgársága, akár nincsen.

A fentiekből következően a magyar nemzetfelfogás ELSŐDLEGESEN KULTÚRNEMZETben gondolkodik: a nemzet határai a nyelvterület határai.

Emellett az államrend és a jogalkotás gyakorlata folytán, részben francia mintára, beszélünk POLITIKAI NEMZETRŐL IS: ez a magyar állampolgárok közössége.

Tehát egy magyarnemzetiségű magyar állampolgár egyszerre része a magyar kultúrnemzetnek és a magyar politikai nemzetnek is.

Egy magyarországi német, román, szlovák, lovári vagy beáscigány ember része a magyar politikai nemzetnek, de nem része a magyar kultúrnemzetnek (hacsak nem asszimilálódik).

Egy magyarországi román a román nemzet része (mint kultúrnemzeté), miközben a magyar politikai nemzethez tartozik (azaz magyar állampolgár).

Egy romániai magyar, aki nem igényelt magyar állampolgárságot (sokszázezren vannak ilyenek, velem együtt) továbbra is részei a magyar kultúrnemzetnek, annak ellenére, hogy nem részei a magyar politikai nemzetnek, azaz a magyar állampolgárok közösségének.

Egy romániai magyart a hagyományosan németes, kultúrnemzeti tradíció értelmében (ami a magyar kultúrára jellemző konszenzus) tehát MAGYARNAK, a nemzet részének tekintünk, állampolgárság nélkül is.

Egy magyarországi szlovákot viszont a szlovák nemzet részének tekintjük (hacsak nem asszimilálódik, és nem csatlakozik önként a magyar nemzethez, amely esetben szlovák származású magyarként tartjuk számon, mint Petőfi Sándort például).

Tehát a magyar tradíció alapvetően kultúrnemzetekben gondolkodik, akárcsak a német.

Mindaddig ameddig valakinek az IDENTITÁSA szlovák, vagy akár cigány, addig ő szlováknak vagy cigánynak tekintendő, bármilyen legyen is az állampolgársága.

Ha erről a nemzeti identitásáról ÖNKÉNT lemond, akkor megszűnik szlováknak lenni, és magyarnak tekintendő, ha annak vallja magát (ez a rendszerint sokgenerációs folyamat az asszimiláció, melynek során előbb kettős vagy többes identitás jelenik meg, majd lassan kiszorul az eredeti identitás és helyét átveszi az új identitás).

Ennyi az egész, nem bonyolult. Egy cigány addig cigány, ameddig rendelkezik cigány identitással, beszéli a cigány nyelvet, magát cigánynak és a cigány kultúrához tartozónak vallja.

Abban a pillanatban, hogy ez az identitása megszűnik (asszimilálódik), nem tekintendő többé cigánynak, a bőrszínétől függetlenül (legfennebb cigány származású magyarnak mondható).

2019. júl. 31. 21:56
 15/32 anonim ***** válasza:
45%
Általában a cigányok sokkal agresszívabbak és tanulatlanok mint a magyarok, tisztelet a kivételnek.
2019. aug. 1. 00:03
 16/32 peca1000 ***** válasza:
58%

Mond egy cigánynak, hogy őt magyarnak tartod.

Jobb esetben leüvölti a fejed, rosszabb esetben megver, mert ez annyira sértő nekik.

Mi vagyunk a csicska magyarok (fehérek).

2019. aug. 1. 13:04
 17/32 anonim ***** válasza:
27%

Én cigány vagyok, mégis magyarnak tartom magam, mert azt is vagyok! S igen, sértő lenne, ha valaki lecigányozna negatív értelemben.

Kérdezővel értek egyet.

2019. aug. 2. 12:02
 18/32 anonim ***** válasza:
65%

# 17-es, ha magyarnak tartod magad, magyar is vagy és kész. Ettől még más cigány ember, aki adott esetben cigány anyanyelvű és kultúrájú (azaz nem pusztán etnikai, de nemzetiségi értelemben is cigánynak tartja magát), nyugodtan gondolhatja ezt másként mint te, és mondhatja, hogy ő cigány.

Én legalább annyira tisztelném ezért mint azt, aki meg magyarnak tartja magát. Sőt, saját kisebbségi sorsomból adódóan, még szimpatizálnék is vele.

Én romániai magyarként kizárólagos nemzeti identitásomnak a magyart tekintem, a román állampolgárságomra csak állampolgárságként tekintek (semmilyen román identitásom nincsen).

Persze létezik kettős, sőt, többes identitás is a világon - de az általában már az asszimiláció jele (magyar is meg román is vagyok).

Nálunk az óromániai kisebbségekre jellemző, hogy románnak tartják magukat és azon BELÜL töröknek, tatárnak, romának, csángónak, stb. Mintha a törökség benne foglaltatna a románságban, úgy képzelik el.

Ez már annak az asszimilációs fázisnak a jele, amikor kezd előtérbe kerülni az egykor másodlagos identitás, azaz fontosabbá válik a többségi nemzethez kötő szál mint az eredeti nemzethez kötő kötelék az identitásodban.

Én elfogadom mindenki választott identitását. De szívem mélyén nagyon szeretném, ha világ minden kisebbsége tudna asszimiláció nélkül integrálódni (mert a sokszínűség érték szerintem).

Azt kívánom a nyelvüket még beszélő, kultúrájukat még őrző cigányoknak is, teljes szívemből, őszintén, hogy sikerüljön úgy integrálódniuk és felemelkedniük, hogy ennek áraként ne kelljen lemondjanak a nyelvükről, kulturális értékeikről.

Remélem, hogy talán száz év múlva, amikor a ma még keserűen konzerválódni látszó szociális különbségek feloldódnak kicsit talán és csökken az előítéletek nyomása is (remélem!), még lesznek polgárosult, tanult, integrálódott beások, lovárik, csurárik, gáborok, stb., akik ismerik az őseik nyelvét, sőt, talán anyanyelvükön tanulhatnak az óvodától az egyetemig bezáróan, hasznos, büszke cigány identitású tagjaiként a társadalomnak.

Tudom, ez ma kicsit illuzórikusnak tűnik (meg a rasszizmus teljes eltűnése is kicsit meseszerű), mégis, egy normális világban szerintem így kellene történnie.

2019. aug. 4. 18:44
 19/32 anonim ***** válasza:
11%

"Remélem, hogy talán száz év múlva, amikor a ma még keserűen konzerválódni látszó szociális különbségek feloldódnak kicsit talán és csökken az előítéletek nyomása is (remélem!), még lesznek polgárosult, tanult, integrálódott beások, lovárik, csurárik, gáborok, stb., akik ismerik az őseik nyelvét, sőt, talán anyanyelvükön tanulhatnak az óvodától az egyetemig bezáróan, hasznos, büszke cigány identitású tagjaiként a társadalomnak."

Igen, így kellene lennie és remélem is hogy minél előbb így is lesz.

A cigányság semmivel sem gyengébb vagy alábbvaló mint bárki más, a kultúrájuk, nyelvük semmivel sem kevésbé értékes és semmivel sem kevésbé része a magyar állam létének, életének, mint bármelyik másik nemzetiségé. Úgy érzem, hogy a lehetőséget megkapják hozzá, hogy meg is történjen. Az elmúlt években úgy érzem, hogy nincsen az a lenézés a hatalomban levők részéről, ami szerint nekik el kell nézni dolgokat, mert úgy sem képesek rá. Biztosan nagyon sok nehézség van előttük de azokkal az ösztöndíjakkal, képzési lehetőségekkel és a szándékokkal, hogy minél többen legyenek közülük is megfelelően képzettek, diplomások, rendőrök, bármik, az a mostani gyerekeknek segítenek. Szerintem az hogy a fidesznek van egyedül roma származású EP képviselője és nem csak színleg van a listán, hanem valóban a nyerő helyeken ki is jutott már nem első alkalommal, kint alelnöki jelölése is volt, az sokat elmond a mostani kormányzat hozzáállásáról.

Ahogy az is, hogy az mszp-s meg momentumos képviselők meg keresztbe tettek a megválasztásának.

2019. aug. 4. 19:07
 20/32 anonim ***** válasza:
23%

Jesszusom annyira lebutultak az emberek itt hogy az már hihetetlen :D

A miniszterelnök roma. A szavazói? nos vajon??

Pápai Jocit hányszor küldtük eurovízióra? nos vajon? és még hányszor fogjuk?

CIGÁNYORSZÁG = MAGYARORSZÁG Miért is?

Mert itt mindenki átvág mindenkit és mindenki gyűlőlködik is. Lássátok például csak az előző kommenteket :D

Ha esetleg valakinek kék a szeme és fehér a bőre és szőke a haja... és magyarkodik hogy ő mennyire magyar és mennyire utálja a cigányokat én csak kiröhögöm és azt mondom neki benned is van cigány vér. :)

Én nem egy szőke fehér bőrű kék szemű embert ismerek akinek a felmenői közt van vonós :D a viselkedésük... beszédük nos cigányos.

És a munkahelyem ahol dolgozom... nos a cigányok cigányoznak és gyűlölködnek leginkább :D Ezt ki merem jelenteni :DDD

Annyira de annyira lebutított nép lettünk, hogy az már szánalmas

De tudjátok mit? :D megérdemeljük azt amit kapunk :)

Nézzétek... kőműves, villanyszerelő, gáz szerelő stb mint annyit kér el amennyit nem szégyell. ÁTVER!

Régen ez nem volt ám így :D mostanra itt a létszámot tekintve cigány>magyar

2019. aug. 4. 21:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!