Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért vannak sokan meghökkenve...

Miért vannak sokan meghökkenve azon, ha egy 20 éves fiú Kádár Jánossal és a szocializmussal szimpatizál?

Figyelt kérdés

Nekem a szüleim keményen szélsőjobboldaliak,szélsőjobbos nevelést kaptam,kiskoromban mindig Kárpátia meg hasonló koncertekre járattak.

De ennek ellenére már 14 évesen rájöttem,hogy a szocializmus az egyetlen igaz út és azota is rendületlenül hiszek benne.

2019. júl. 26. 14:00
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
83%

Az egész szocializmus, kommunizmus azért bukott meg, mert gazdaságilag nem volt fenntartható. Már nem tudta volna a Szovjet hadsereg leverni a forradalmakat, mint pl. '56-ban.

De ha le is verik (először otthon), akkor is csődbe jutott volna az ország.

A Kádár rendszer olyan, mint a segélyből élő munkanélküli.

2019. júl. 26. 16:18
 22/34 mindentudó99 ***** válasza:
41%
Egy percet se éltél abban a korban de jobban tudod mimdenkinél hogy milyen jó volt. Munkasszállós melóra meg mondod hogy legalább akkor az is volt. Hány ilyen melóhelyet linkeljek ide be ? Huszat?
2019. júl. 26. 16:27
 23/34 anonim ***** válasza:
86%

Gondolom csak a május 1.-ről kaptál beszámolókat az öreg komcsiktól. De '56-ról és Rákosiról már nem szóltak egy szót sem,igaz?

Am.szerinted a szüleid miért jobboldaliak?

2019. júl. 26. 16:49
 24/34 anonim ***** válasza:
95%
Az a baj, hogy sokan a nyolcvanas évek végére emlékeznek csak, ami már egy erősen felpuhunt gazdasági rendszer volt. Való igaz, hogy akkor már egyre kevesebbet kellett arra várni, hogy kapjál autót, telefont, vagy bármi mást. Akkoriban szűnt meg a hiánygazdaság, ami gyakorlatilag azt jelentette, hogy hiába volt pénzed, akkor sem tudtál venni rajta semmit, mert nem volt a boltban. Nálunk azért tűnt a rendszer elfogadhatónak, mert a mezőgazdasági termelésünk kicsit különutas volt a többi KGST országhoz képest, ezért többnyire volt élelmiszer. Mármint hazai. Banán, naracs, külföldi sör, stb csak mutatóba akadt. Illetve a hazai kurrensebb dolgokért is kellett sorba állni órákat, vagy megmozgatni a kapcsolati hálót. Ha egy kicsit korábbra nézünk, akkor bizony egy befizetett autóra vagy vezetékes telefonra (az is csak ikerállomás lehetett -örülj ha nem tudod értelmezni ezt a fogalmat-) biztosan tíz+ évet vártál. Tényleg nyugis élet volt, nem kapkodott senki, az tény! Lehetett volna jobban is csinálni? Igen, erről szóltak a nyolcvanas évek, csakhogy azt gazdaságilag nem tudta finanszírozni ez a nagyon nyugis élet, mert azt a jólétet nem mi termeltük meg, hanem már hitelből finanszíroztuk. A lakosságnak kiszórt pénz mellé árut is adtak. Mindenki elkezdett mindent vásárolni, ki lehetett járni nyugatra is (50 USD-t kaphatott mindenki néhány évente, amiből dőzsölhetett odakint), hordtuk haza az itthon hiánycikk mélyhűtőládákat, hogy legyen hova tenni a disznótorost. De ez hosszú távon fenntarthatatlan volt, mert egyszerűen a gazdaságunk nem termelte meg azt a pénzt amit elköltöttünk. Miért nem? Mert egyszerűen nem volt verseny a piacokért. Például Trabantot ugyanolyan kialakításban évtizedekig gyártottak. Miért nem fejlesztettek? Ugyan miért tették volna, amikor tíz éves várólisták voltak erre a termékre is. Aztán a nyolcvanas években hirtelen lehetett behozni használt nyugati hulladékokat is. Mi történt? Az addigi évtizedes várólisták nagyon gyorsan megszűntek, mert szinte senkinek sem kellettek a Trabantok. A Merkúr telephelyén (ez volt az a vállalat, ami egyedüliként forgalmazhatott új autót) egyszer csak eladhatatlan Trabant, Wartburg, Dacia, stb autók kezdtek sokasodni. Na most azok az állami vállalatoknak akik eddig ezeket az autókat gyártották, hirtelen nem lett bevétele, bár állam bácsi persze fizette a béreket. Szerinted mi történ a rendszerrel? És minden szinten ez volt a helyzet, senkinek sem kellett a KGST termék, mindenki nyugatit akart bármi áron, viszont a munkahelyén még mindig csak keleti terméket tudott/volt hajlandó előállítani. Ezért volt életképtelen az a rendszer, amiben nincs verseny mindenért.
2019. júl. 26. 17:13
 25/34 anonim ***** válasza:
18%

"Egy percet se éltél abban a korban de jobban tudod mimdenkinél hogy milyen jó volt. "

Én viszont éltem abban a korban. Fiatalon ittunk-basztunk a 3000ft-os fizetésből és gyűlt a lakásra is. 40 éves koromra lett egy tehermentes lakásom meg egy 1200-as ladám és két gyerekem is csok-mok-szoccpoll mindenféle bűvésztrükk nélkül, egy esztergályos bérből. Templomba is jártunk meg külföldre is sokat. A banán akkor sem érdekelt, meg most sem, hogy van.

Most itt ha megfeszülsz sem éred el....

2019. júl. 26. 17:25
 26/34 anonim ***** válasza:

"Most itt ha megfeszülsz sem éred el...."

Én fiatal vagyok, elmondanád mi lesz 20 év múlva, mennyi lesz egy lakás, egy ház, egy autó, milyenek lesznek az itthoni fizetések?

2019. júl. 26. 17:35
 27/34 A kérdező kommentje:
20 év núlva még dragább lesz minden,a fizetések meg még rosszabbak
2019. júl. 26. 18:09
 28/34 anonim ***** válasza:
90%

Talán a jövõbe látsz?

2019. júl. 26. 18:30
 29/34 anonim ***** válasza:
56%
Aki a keresetéből nem tud összeszedni sanyargás, éhezés nélkül egy tehermentes lakást 40 éves korára, és ne merjen vállalni gyereket emiatt, az egy trágya ország. Nem a kedv nincs itt meg a gyerekvállalásra, hanem a feltételek, és ez nem az emberek hibája, akiket szidnak. Írországban miért tud egy normálisan dolgozó házaspár lakást venni 15 év alatt? De említhetném Hollandiát, Svédországot, Dániát is. Én 12 éve vagyok Norvégiában van két gyerekem saját lakásom és köszönöm jól vagyok.
2019. júl. 26. 18:37
 30/34 anonim ***** válasza:
62%

"Aki a keresetéből nem tud összeszedni sanyargás, éhezés nélkül egy tehermentes lakást 40 éves korára, és ne merjen vállalni gyereket emiatt, az egy trágya ország."

Az meg van, hogy Írországban a lakás tulajdonosok minimum 30%-a rendelkezik hitellel? Ez a szám Magyarországon 20%, Dániában és Svédországban 40% fölött, Hollandiában és Norvégiában pedig legalább 60%.

"Én 12 éve vagyok Norvégiában van két gyerekem saját lakásom és köszönöm jól vagyok."

Ezek alapján vagy ennyire nincsenek Norvégiában idősek vagy egy trágya országban élsz.

2019. júl. 26. 19:33
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!