Ki hitte volna, hogy a történelem kevesebb, mint 100 éven belül fogja megismételni magát?
Ráadásul ugyanabban az országban?
Forrás: [link]
Kinek mi a véleménye erről? Nem abszurd egy kicsit?
Én még élénken emlékszem, hogy amikor a Dohány utcában dobtak be kővel egy ablakot, a rendőrfőnök ugyanezt mondta: nem ajánlja, hogy az utcán kipában járjon az ember. Csak ez ugye nem akkora hír, mintha Németországban történik hasonló.
Vallásos zsidó vagyok, és Németországban élek. Mint mindenhol máshol, úgy Németországban is vannak helyek, ahol nyugodtan hordhatsz kipát, és vannak helyek, ahol nem. Budapesten könnyen átlátom a helyzetet, hamar felismerem, ha kezd húzóssá válni egy szituáció, és elég jól ismerem a várost ahhoz, hogy pillanatok alatt elhúzzam a csíkot, ha erre szükség van, ezért Budapesten kipában járok. Berlinre a fent említettek közül egyelőre semmi nem igaz, ezért nem hordom a kipát.
A munkámból kifolyólag nagyon benne vagyok a zsidók németországi helyzetében, ezért bizton állíthatom, hogy a helyi lakosság nagy része nemcsak hogy nem antiszemita, de aktívan fellép az antiszemitizmus ellen, legyen az fizikai segítségnyújtás, vagy rendőrségi feljelentés.
És itt van a kutya elásva, amiért a cikk némileg csúsztatás. Az adatok bár stimmelnek, a megfelelő háttértudás nélkül torz képet kap az olvasó. Itt jó eséllyel jelentik a rendőrségen a kisebb atrocitásokat is, mint pl sértegetés, és a rendőrség ezt véresen komolyan is veszi. MINDEN belekerül a statisztikába, és mivel a rendőrség szorosan együtt dolgozik az ezzel foglalkozó civilszervezetekkel is, ezek a statisztikák pontosak is. Ez az oka a rendkívül magas számoknak, amit a cikk közöl. Én is tettem már feljelentést a rendőrségen, amikor éjjel a metrón utazva fültanúja voltam, amint 2 részeg ordítva antiszemita dalokat kántált. Felvettem a mobilommal, és másnap bementem a rendőrségre. Magyarországon az emberek többsége nem is tudná, hogy ez bűncselekmény, na meg a rendőrök is körberöhögnének, ha ilyesmivel besétálnék hozzájuk (tapasztalat, történt már hasonló).
Az izraeli kommentárokat is érdemes kontextusban vizsgálni. Közvetlenül a háború utáni generáció neveltetésére óriási hatással volt a hitleri Németországból induló tragédia. Ezek az emberek egyszerűen képtelenek Németországra nyugott szívvel tekinteni, ami érthető is. Nagyon sok ilyen középkorú izraelivel beszéltem, és sokan közülük panaszkodtak is nekem, hogy bár ésszel felfogják, hogy ez nem ugyanaz a Németország, és szégyenlik is magukat érte, de képtelenek teljesen levetkőzni az előítéleteiket.
Ehhez jön még az az aktuálpolitikai tény, hogy SZÁZÁVAL jönnek Németországba a liberális, értelmiségi fiatal izraeliek, akik gyűlölik Izrael autokrata politikáját. Ez persze nagyon nem tetszik a vezetőknek, így egy ilyen kijelentésre, mint amit a kormánybiztos tett, na meg a látszólag folyamatosan romló statisztikára azonnal ugranak. Izrael érdeke, hogy minél több fiatal, jólképzett európai zsidó BEvándoroljon hozzájuk, nem pedig az, hogy KI. Ezt soha nem szabad elfelejteni.
#12 Köszönöm a véleményed, és hogy értelmesen fogalmaztad meg. Ez a kipás dolog akkor is furcsa, mert pont azt hirdetik a sajtóban, hogy elfogadás, függetlenség és szabad önkifejezés van az országban, erre ilyen tanácsokat osztogatnak. A magyar példa a 2002 és 2010 közötti időszakból van? Mert akkoriban teljesen más volt a közbiztonság, mint ma és most egy olyan folyamat van Németországban (menekültválság és gazdasági bevándorlás egyszerre), hogy persze hogy nagyobb hír emiatt.
Két dologra viszont szeretnék rákérdezni.
1: mivel növekednek ezek a bűnesetek (tekintsünk el attól, hogy verbális vagy fizikai különszedve), akkor miért nő azoknak is a száma, akik ennek ellenére Németországba mennek? Biztos van olyan is, aki csak tanulmányi szempontból utazik oda, de a kommentedből azt szűrtem le, hogy költözni is mennek páran. Ez pedig annak fényében, hogy a hírek szerint pont elhagyják (pl. Franciaországot) a zsidók, kicsit paradox.
2: Hogyan érted az autokráciát (egyébként ismerem a fogalmat)? Én úgy tudom, hogy Izraelben "parlamentáris köztársaság" van, tehát nagyjából egyezik a magyarral. Vagy Netanjahunak akkora hatalma van minden felett, hogy bármit megcsinálhat?
Köszönöm előre is :)
En meglehetosen ismeremm Izraelt, gyakran vagyok ott, es egyaltalan nem ertek egyet a nemetorszagi valaszoloval.
Minden orszagbol mindenfele mentek emberek es fognak is menni. El nehany izraeli Nemetorszagban is. De szo sincs nagyobb szamokrol. Es azok is 5-6 ev utan altalaban visszamennek Izraelbe, nemcsak Nemetorszagbol, hanem mindenhonnan, pld az USA-bol is.
Autokraciarol pedig szo nincs Izraelben. Egeszen masrol van szo.
Az 1990-es evekben az Izraeli Legfelsobb Birosag ugy dontott, hogy ok vezetik az allamot, es nem a politikusok. Ok ugye tisztessegesek es felvilagosultak, szemben a politikusokkal. Maguk melle vettek a mediat is. Eleinte nem is volt ezzel semmi baj, a politikusoknak sehol nincs tul nagy becsulete.
Aztan kiderult, hogy a birok sem tisztessegesebbek a politikusoknal, sorra olyan donteseket hoztak, amivel a nep tobbsege nem ertett egyet, sorra megakadalyoztak a kormany donteseit (csak nehany pelda: a kormany a megallapodott a migransok forras afrikai allamaival, hogy visszafogadjak oket minden bantodas nelkul, es Izrael mindegyiknek ad annyi penzt, hogy otthon onallo vallalkozast nyithasson. A birosag letiltotta a megallapodast az emberi jogokra hivatkozva. Egy masik eset: Uj kormany alapitasakor kineveztek valakit igazsagugy miniszternek, aki nem tetszett a birosagnak. Vadat emeltek ellene valami elkepeszto hulye uruggyel, a miniszter persze lemondott, aztan kiderult, hogy a vadaknak SEMMI alapja nem volt. Es van nagyon sok hasonlo beavatkozas az allam vezetesebe.
Natanyahu megy a valasztok akarata szerint, es nem a birosag altal mutatott uton. Vadakat emeltek ellene. A nep nagy resze a Natanyahu elleni vadakat is bloffnek tartja, pld hogy lehet megvesztegetes elfogadasaval vadolni valakit anelkul, hogy egyetlen fillert is kapjon.
Tehat en ugy latom, hogy Izraelben a SZELSO-BAL es a jobbkeozep (a nepesseg tobbsege) kozotti harc dul. Es ezt a harcot a propaganda a sajat ize szerint talalja.
Kedves #14, érdekes, ha tényleg így van. Köszönöm a választ.
Azért sejtettem, hogy nem lehet autokrácia, mivel már rég el lett volna űzve a miniszterelnök, ott teljesen más a politika, mint itthon.
Érdekes volt azt is olvasni, hogy a média ott Izraelben is mennyire tudja befolyásolni az embereket és keverni a s***t. :D Erre nem számítottam, de akkor a balosok és liberálisok hasonlók arrafele is (nem mintha mindegyik oldal befolyásolni próbálna, de mindig valahogy a liberális oldala a hangosabb és erőszakosabb).
Egyébként nem csodálom, hogy mindenhonnan költöznek át Izraelbe, hiszen tényleg növekszik az antiszemitizmus és a muszlimok támadásai is. Itt nyilván nem az asszimilálódott/ateista zsidókról van szó, hanem a vallásosokról.
Köszönöm a választ és ha valakinek van még tapasztalata vagy meglátása, az nyugodtan leírhatja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!