Őszintén! Az emberek miért utálják a kommunizmust? Mi olyan rossz abban, hogy az emberek egyenlőségét hirdették/hirdetik?
Az emberek különbözőnek születnek. Érdekes fiozófiai kérdés, hogy aki többet tesz le az asztalra mert okosabb, ügyesebb, rátermettebb, az jogosan akar-e nagyobb részben részesülni a javakból. Főleg az olyan javakból amiből objektiv okok miatt nem juthat mindenkinek.
Az ember falkában élő ragadozó. A ragadozó ösztön miatt voltak, vannak és lesznek
domináns és alárendelt egyedek.
Ezt sem neveléssel sem példamutatással nem lehet kíírtani az emberből.
Innentől kezdve az egyenlősdi elbukott.
Nem mellesleg kicsit úgy érzem keverve van itt a szezon a fazonnal, a diplomás "irodista" meg "szegény melós" sztereotípiákkal.
"10-ből 9 fiatal egyetemet végez és a diploma után, a kellemes irodából, otthonról vagy a szolgálati autóból végzi a munkáját, miközben 300-400k-t keres és szabadidejében a kapitalizmus minden előnyét élvezi"
Akkor most tulajdonképpen nem értem a problémádat.
Hiszen leírásod alapján 10-ből 9 ember jól él. Akkor tegyük tönkre a rendszert és éljen 10-ből 10 szarul, mert az úgy egyenlőség?
Sokáig én sem értettem mi a baj vele. De utána rengeteg kommunizmusban íródott könyvet olvastam. +Orwell összes disztòpiàjàt(1984,Allatfarm kötelező!).
Röviden én annyit szűrtem le, hogy ez a gyakorlatban egyáltalán nem úgy történt, ahogy elméletben jól hangzik..
. Egyébként sok gazdag ember van, aki a saját tehetsége, kitartàsa, munkája és ötletei miatt lett gazdag. Míg van, aki semmit nem tett le életében az asztalra. Jogos, hogy egyenlőek legyenek? Jogos elvenni a vagyont attól, aki mondjuk a semmiből hozott létre egy sikeres vállalkozását? Nyilván nem a Mészáros felé hulladék oligarhakròl beszélek, ők valóban nem érdemlik meg és szégyen, hogy minimálbéren tartják a fél országot. De a kommunizmus akkor sem jó ötlet szerintem, a történelem bebizonyìtotta.
"nemdiplomás fiatal automatikusan nincs halálra ítélve a 12 órázással, az éhbérrel, a társadalmi megvetéssel és ne legyen olyan élet-halál kérdés a fiatalok számára, hogy "Úristen, nekem muszáj diplomát szereznem, mert különben bekövetkezik az apokalipszis és egy senki leszek""
Hol van ilyen az országba? Kíváncsian elmennék megnézni, hogy mi vezetett ehhez a gondolkodás módhoz.
Engem laikus naiv kortársadként a legjobban az zavar, hogy az őseim Kistarcsán és a Szovjetunióban "vendégeskedtek" kényszermunkatáborokban.
De félretéve az érzelmeimet a kommunizmus került ki vesztesként a kapitalizmussal szemben. De nem azért mert úgy kerek a mese, hogy "a jónak kell győzni", hanem azért, mert a működőképes rendszer nyer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!