Nyugdíjasként az EU-ban bárhol szabadon letelepedhetek hátralévő éveimre és pl TB ott is biztosított? Q
vagy arra vissza kell jönnöm?
hogy működik ez? mintha régebben hallottam volna egy nyugdíjasról aki csak egyszerűen kiköltözött, és ingyen bejelentkezett egy kinti háziorvoshoz és ennyi, semmit se fizet, csak élvezi a pihenést.
Milyen teendők vannak ill. milyen könnyebbségek vannak ahhoz képest, ha nem nyugdíjasként megy ki valaki?
fene tudja, azért beszéltem én már olyannal, aki évek óta kinn él, és a lakóhelye szerinti orvosi központba bejelentkezett, tök ingyen van háziorvosa, megcsinálnak neki mindent, ami kell, a gyógyszerek pedig nyugdíjasnak eleve ingyen járnak ott, és állítólag ez igaz EU-s állampolgárra is.
a kék kártya más történet sztem, az ugye a magyar biztosítottak EU-s sürgősségi ellátását fedezi, de pl háziorvosod nem lehet az alapján ingyen.
ezeket az államközi szerződéseket lenne jó ismerni pontosan.
ez nem mindig igaz, legalábbis nem minden országban. mesélik nekem ott élők, hogy az állami kórházak sokkal jobban felszereltek, és egyedül akkor van jelentősége a magánbiztosításnak, ha gyorsabban akarsz elintézni vmit, de színvonalra semmi. és azoknak ráadásul olyan feltételei vannak, h alig egy kis % tudja megkötni, mivel a magániztosítók se hülyék, és egyre jobban terjesztik ki azokat a kockázati tényezőket, betegségeket, amik ha vannak, akkor kapásból nem kötnek veled. elég egy magas vérnyomás pl, de a cukrosság mindenhol kizáró ok kapásból.
(mondjuk engem speciel egyik se érintene, mert semmi bajom, de akiknek van, mesélik, hogy egyre jobban szőröznek, és már nagyon nehéz egy magán biztosítást megkötni, és nem is nagyon van értelme abban az országban)
ez viszont tényleg országfüggő, h az állami éppen milyen színvonalú.
hát az túlzás h világosan, de köszi ...
egyébként akik háborognak, ugyan mi a baj azzal, h valaki az utolsó éveit sok munka után szeretné máshol leélni? egyszerűen nem értem ...
"hát az túlzás h világosan, de köszi ..."
Ha nehézséget okoz értelmezni az oldalon nagy betűkkel szereplő mondatot ("Részletes információért kérjük válassza ki az Önt érdeklő tagállamot a bal oldali menüsorból!"), akkor valóban nem könnyű információhoz jutni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!