Baszkföldön el lehet lenni baszktudás nélkül a mindennapokban?
"Magyarország kivételével minden európai országban beszélnek az emberek angolul."
Kivéve ahol nem. Skandináviára, Benelux államokra kb. igaz. De a többire annyiban, hogy ha megkérdezed tud - e angolul, azt válaszolja, hogy igen - közben meg nem nagyon. Mert az, hogy tud pár iskolai mondatot, az nem nyelvtudás. Mert ha az, akkor ilyen alapon én meg tudok oroszul: továris ucsítyelnyica, nyikto nyet otszuvsztujet - tanultam az iskolában a '80 - as években.
Pl. egy átlag franciát nagyon nehéz rávenni arra, hogy a francián kívül más nyelven szólaljon meg.
Én éltem egy évet Baszkföldön. A válasz, hogy el, de spanyoltudás nélkül már kevésbé. A helyieknek is csak egy töredéke beszéli a baszkot, az utcákon többet hallod a spanyolt. Kisebb falvakban előfordulhat, hogy inkább a baszkot preferálják, de városokban nem jellemző.
Ami az angolt illeti, turistaként nyilván elég, de a spanyolokra általában nem jellemző a jó angoltudás (még a fiatal, egyetemet végzett rétegre sem), ezért a mindennapokhoz elengedhetetlen a spanyol ha valaki hosszabb távon él ott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!