Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Miért divat szélsőjobbosnak...

Jeffrey Spender kérdése:

Miért divat szélsőjobbosnak minősíteni Le Pen-t, Hofer-t vagy az AfD-t, objektíve hogy teljesítik a szélsőjobbosság kritériumait?

Figyelt kérdés
2016. dec. 4. 21:25
 1/6 anonim ***** válasza:
64%
Le Pen szélsőséges, az apja még szélsőségesebb...azért sem jutott hatalomra soha. A lánya már lavírozok és csak néha szélsőséges hogy több esélye legyen arra amire apjának nem volt. (Arról nem beszélve hogy az apját is képes volt a pártból kitenni ez a nő! Abból a pártból amit apja alapított.)
2016. dec. 4. 21:33
 2/6 anonim ***** válasza:
52%

Ez nem a divaton múlik.A nézeteik,megszólalásaik alapján ők a szélsőjobboldalt képviseli.Ráadásul saját magukat is oda sorolják.Innentől szerintem nincs miről beszélni.

Egyébként is ti szoktátok mondani,hogy nem kellenek a PC jelzők.

2016. dec. 4. 21:43
 3/6 anonim ***** válasza:
25%
A kelet-európai szempontunkból ezek nem szélsőjobboldali politikusok, annak nevezi őket a sajtó, de valójában ők liberálisok, de nem szélső liberálisak, mert pl. ellenzik az iszlám bevándorlást, de pl. A Nemzeti Front, FPÖ, Holland Szabadságpárt és az AfD is kiáll a meleg jogokért.
2016. dec. 4. 22:44
 4/6 anonim ***** válasza:
68%
Nem véletlen, hogy pl. ők a Jobbikkal nem akartak egy koalícióban lenni.
2016. dec. 4. 22:44
 5/6 anonim ***** válasza:

A magyar sajtóorgánumok ezt az európai orgánumoktól veszik át, fordításként.

A mai Magyarországon ezek valóban nem teljesítenék a szélsőjobboldaliság "kritériumát", de Nyugat-Európában nem a magyar belpolitika szerint címkézik fel a pártokat, hanem a saját politikai viszonyrendszereik mentén.

A kérdésben említett szereplők és pártok csak nyugat-európai mércével szélsőjobboldaliak, Magyarországon akár teljesen comme il faut néppárt is lehetne belőlük.

De ez ugyanakkor fordítva is igaz: nyugat-európai mércével mérve, az ottani politikai kultúra közegében a Fidesz például már simán szélsőjobboldali párt volna, míg a Jobbikot újfasisztának, neonácinak, újhungaristának, vagy valami effélének neveznék (nemcsak szélsőjobbnak, de extrém-szélsőjobbnak, vagy szélsőséges-fundamentalistának).

A nyugat-európai szélsőjobboldali pártok jellemzően nem engedik meg maguknak a durva, szörcsögő antiszemitizmust, a nyílt rasszizmust vagy leplezetlen homofóbiát, soha nem őshonos kisebbségeket b.*szogatnak, még csak nem is a már honosított állampolgárokat, hanem pl. a bevándorlókról beszélnek, hogy kell-e több, az integráció csődjét feszegetik, vagy a család védelmében azt mondják, hogy nem kell házasság a melegeknek, csak bejegyzett élettársi kapcsolat.

De az, hogy "b..zikat a Dunába, zs.kat meg utána", vagy "Holokamu", vagy "Orkok", "Cigánybűnözés", meg hogy nem is volt Holokauszt, Auschwitz meg egy wellness-tábor volt (akik véletlenül elhaláloztak, azokat is más zsidók ölték meg), meg a többi nyíltan gyűlölködő, uszításra és közösség elleni izgatásra alkalmas lózung ott már nem férne bele, ahogy a félkatonai szervezetek egyenruhás masírozása sem (az ilyen pártot egyszerűen betiltanák a legtöbb nyugati demokráciában, vagy korlátoznák a választásokon való indulásuk lehetőségét, esetleg maga a társadalom és a politikai élet többi szereplője közösítené ki őket).

Nyugati mércével mérve Magyarországot jelenleg egy szélsőjobboldali erő vezeti, miközben a legerősebb ellenzéki párt is egy szélsőséges-nacionalista, újfasiszta párt.

De ez persze így túlzó és leegyszerűsítő. Minden társadalmat a maga paraméterei között kell értelmezni, és Magyarországon más számít szélsőjobboldalnak és megint más konzervatív jobbközépnek, mint Nyugat-Európában, ennyi az egész.

Hogy mekkora a különbség, ahhoz elég Orbánt és Merkelt egymás mellé állítani. Két konzervatív, kereszténydemokrata, jobbközép politikusról beszélünk, de ha egymás mellé teszed őket, az egyik egy beszívott, pacifista liberális hippinek tűnik, a másik meg egy diktatórikus hajlamú, vaskalapos, rendpárti, idegengyűlölő vadnacionalistának (attól függ, honnan nézed és melyiket hasonlítod melyikhez).

Ettől függetlenül a saját országában, a saját társadalmán és politikai kultúráján belül mindkettő konzervatív, keresztény-demokrata, jobboldali politikusnak számít. Ez mindig viszonyítási pont kérdése: hozzád képest lehet, hogy én jobbra vagyok, de a tőlem jobbra elhelyezkedőnek én vagyok a baloldali.

2016. dec. 6. 22:14
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

5-ös én voltam 3,4-es válaszoló, pont erről beszéltem én is.

Hollandiában a Szabadságpárt támogatói közt nem véletlenül sok a meleg.

A Nemzeti Frontnak is vannak meleg politikusai.

2016. dec. 6. 22:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!