Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Az EU megalakulása előtt volt...

Az EU megalakulása előtt volt olyan, hogy hetven éven át ne lett volna háború Európában?

Figyelt kérdés
2016. okt. 14. 23:01
1 2 3
 21/22 A kérdező kommentje:
Bocsánat! Tényleg pontatlanul tettem fel a kérdést, de azért szerintem sokan megértették, mit akarok. Volt olyan az EU megalakulása előtt, hogy a JELENLEGI EU-TAGÁLLAMOK KÖZÖTT ne lett volna háború 70 évig?
2016. okt. 15. 23:28
 22/22 Pro Patria ***** válasza:

Az elmúlt 70 évben az EU is jelentősen kibővült, a komplett keleti blokk országai becsatlakoztak. Ezekben (Csehszlovákia, Lengyelország, Horvátország, Magyarország) voltak fegyveres konfliktusok, volt olyan is, amit mára már EU-s tagállamok folytattak, mint a mások mellett Magyarország részvétel is Csehszlovákiában lezajló beavatkozás.

Vagyis nem, az sem igaz, hogy a _jelenlegi_ EU-s tagállamok között ne lett volna háború az elmúlt 70 évben. Mivel az elmúlt 70 évben az EU is bővült.

Ha arra vagy kíváncsi, az Európai Gazdasági Közösség alapító országai között (ugyanis csak ezekre áll meg a 70 év, mi például alig több, mint tíz éve vagyunk benne) volt-e hasonlóan hosszú ideig tartó békés állapot - nem ismerem annyira ezeknek az országoknak a történelmét, hogy erre válaszolni tudjak.

Ahogyan viszont írtam is, ez inkább az azonos katonai szövetségi rendszerben való létnek tudható be, mintsem az EU-nak. A háborút az előbbi zárja ki, nem az utóbbi. Ahogyan más NATO - de nem EU - tagállamokkal sem zajlott háború.

2016. okt. 16. 01:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!