Miért gondolja azt sok magyar, hogy Szlovákia fejlettebb nálunk és jobb hely élni?
Én már sokszor jártam odaát, és minden lerobbant és romos, mintha Magyarországot látnám a 90-es évek eleje felé. Amikor Komárnóból visszajövök Komáromba, olyan érzés fog el, mintha Ausztriába lépnék át, minden rendezett, de legfőképp a színek orgiája. Szlovákia olyan, mintha egy fekete-fehér filmet néznék.
Aztán ott van a társadalom, az emberek mentalitása. Magyarország bár nem egy Hollandia, azért elég normálisan el vannak itt a különféle népek, a volt szoci országok közül nálunk van a legtoleránsabb, legtöbb jogot adó kisebbségi politika, pl. minden kisebbségnek van saját önkormányzata, olyan településeken is kétnyelvű várostáblák vannak, ahol a kisebbség jelenléte minimális, a melegekkel is relatíve jól kijövünk, ha összevetjük magunkat a többi volt szoci országgal.
Ehhez képest Szlovákiában olyan emberek garázdálkodhatnak, mint Jan Slota, a Ficó is csak egy fokkal jobb nála. Simán eltűrik az emberek, hogy betonfallal vegyék körbe a cigánysorokat és Slota büntetlenül mondhat olyanokat, hogy "Beülünk a tankokba, és leromboljuk Budapestet!", meghogy a megoldás a cigánykérdésre "Egy hosszú ostor egy kisudvarban!"
Van eurójuk és valóban nagyobbak a fizetések, de minden drágább is, mint nálunk. Sokan Pozsonyt sztárolják, pedig olyan szürke, lerobbant, jellegtelen paneldzsungel, mint Phenjan, vagy Varsó a kommunista korban. Egyébként meg könnyű úgy jobban élni, hogy az egész város Ausztria köldökzsinórján lóg, nálunk Sopron is hasonló okokból magas életszínvonalú város.
Kelet-Szlovákia, ami távol van Pozsonytól meg Ausztriától, pedig sokkal rosszabb, mint Kelet-Magyarország. Úgy hallottam, az ukrán háború előtt még Kárpátalján is magasabb volt az életszínvonal, mint Kelet-Szlovákiában.
Aztán ott van a szociális ellátás, nemrég láttam egy TV-riportot arról, hogy milyen rossz állapotban van ott az állami egészségügyi ellátás, meg olyan gettókat engednek létezni, mint Kassán a Lunik 9.
"Ehhez képest Szlovákiában olyan emberek garázdálkodhatnak, mint Jan Slota, a Ficó is csak egy fokkal jobb nála."
Itthon meg olyanok, mint lázár, orbán, szíjjártó, rogán, pintér, vida, stb. És hagyjuk!
"azt sok magyar"
Nem, ezt a sok "liberális" gondolja! És általában azzal jönnek, hogy "de ott van ejró".
A statisztikákból és a sajtóból, na meg az euróból ítélve hittem ezt én is, ahogy sok más magyar is. Mert ha megnézed, ezekben tényleg jobbak. Bár a keleti részről hallottam, hogy elég szegény régió.
Eddig én is ezt hittem, de most meg kell győződnöm, mi is a valóság, tényleg érdekel.
Én Torna, Szádelő, Kassa részén voltam, hááát .....azóta csak mosolygok, ha azt hallom, hogy mert a szlovákok így meg úgy, mert a statisztika meg az euró.
Vagy csak jól titkolják?
Egy biztos, egyet tudok veled érteni, a települések nagyon le vannak pukkanva, tiszta szoci az egész.
"és valóban nagyobbak a fizetések"
A "jobban élnek" gyakorlatilag ezen múlik. Az, hogy mennyira tiszta vagy sem, az meg az igényességen.
"nekem pont az ellentéte jön át, amikor Budapestre megyek, olyan mintha a 80as évek kommunizmusába léptem volna"
Ugye tudod, hogy tök átlátszó a válaszod?:)
Hol láttál te kommunizmust?
Bp belvárosa simán nem, hogy a szlovákokat, de európai városokat nyom le....
Ahogy az elmaradott borsodi régió megyeszékhelye Miskolc is elég fejlett, a pályaudvartól Tapolcáig, az új villamosok, a felújított strandok stb is elég európai.
Na de mindegy, csak azért írtam le, hogy nehogy valaki komolyan vegye a válaszod...
"A "jobban élnek" gyakorlatilag ezen múlik."
Igen, csak az a baj, hogy az a jobban élnek alig kézzel fogható.
Messze közelebb vannak hozzánk, mint mondjuk a németekhez.
..."meg olyan gettókat engednek létezni, mint Kassán a Lunik 9"
Naaaa, végre megtudtam hogy a magyar cigánytelepek tiszták és igényesek, nem olyan lepusztultak mint a Lunik :-DDD
Koma, most attól hogy az Illatos úton likvidálták a dzsumbujt, még azért maradtak gettók nálunk bőven, nem gondolod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!