Valóban meghaladott lenne a sorkötelezettség?
Nem meghaladott.
Lásd,Ausztria, Svájc, Finnország.
#2 vagyok
Ausztriában úgy van, hogy lehet választani 6 hónap fegyveres szolgálat és 9 hónap polgári szolgálat között.
Ilyen formában akár még én is támogatnám a sorkatonaságot.
Ha katonailag nézzük: igen.
Régen az egyszerű sorkatonák csak golyófogónak kellettek. A mai terrorista "puha" háborúkban kiképzés nélkül is jó vagy golyófogónak.
Ha nevelési szempontból nézzük: na, erről már lehet vitatkozni! Viszont pusztán egy kis "fegyelem, alázat" tanításához kár lövöldözni, azt más területeken (pl. sport) is el lehet érni.
Igen, az. Azaz a kiképzés minőségétől is függ. Rám az utolsó pillanatig, 2004 - ig, 29 éves koromig "vadásztak". Sosem szerettem a kötelező dolgokat, amellett akit csak ismerek, katonakorában nagy átlagban 5, azaz öt lőszert lőtt ki összesen. Ezért aztán nagyon érdemes berukkolni.
Jól kerestem, azt az 1 évet, 9 hónapot a végén már fél évet soha senki nem fizette ki volna nekem, sőt, jött egy papír, vegyek fel 40 ezer forint "bevonulási segélyt". Hetente sokkal többet kerestem akkoriban. Úgyhogy inkább nem vonultam.
Szóval túlhaladott. Luxus ma egy fiatalt hosszú hónapokra kivonni a munkából, pénzkeresésből. Ki fizeti mindezt ki? Az emberek hitelekből élnek, az elvándorlás is erősödne, ha visszaállítanák. Legalább a színvonal javulna, mert az aztán nagy buli, hogy a nyóc általánost járt Bumburnyák őrmester egzecíroztasson fél évig, meg fogkefével mossam a padlót, közben meg anyagilag tönkremegyek.
"a nyóc általánost járt Bumburnyák őrmester egzecíroztasson"
Nyóc általánossal senki sem lesz őrmester, te tudatlan paraszt!
"Nyóc általánossal senki sem lesz őrmester, te tudatlan paraszt!"
Most tényleg nem. Na de 40 évvel ez előtt? Ó, dehogynem :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!