A zsidók beszüntetnék a készpénzt. Ehhez mit szóltok?
Az elméletem a következő: először Izrael, aztán az egész világ. Így akarnak kötelező ellenőrzés alá vonni mindenkit, aki szembe mer szegülni a bankok hatalmával, és még jobban meg akarják szedni magukat. Most már nem a bankokra bízni a pénzed illegális és büntetendő lesz. Ez a jövő, ez kell nekünk? Ez pénzügyi diktatúra és gazdasági parazitizmus!
Amennyiben mindenki kényszerítve lesz a bankok használatára, a költségek tovább fognak emelkedni, mert nem lehet kikerülni őket. Ehhez képest a szolgáltatás meg mindig egy nagy semmi, kényelmetlen, rugalmatlan, drága elavult vacak. Meg a bank, mint intézmény is az. Akkor már a jövő inkább valami Bitcoin-szerű cucc legyen.
ma 12:05
Igen, csak a vállalkozók nem idegen lények egy másik bolygóról, hanem közülünk valók. (Pl, én is) A lényeg, hogy a bank nagyot kaszál, a kereskedő pedig áthárítja a vásárlóra.
13: a megfogalmazásom lehet hogy nem volt a legjobb, ugyanis nem csak én fizetek, hanem még az eladó is! A lényeget pedig úgy látom mindenki felfogta: ez mindenkinek rossz, csak a banknak jó.
Aki ezután ezt kötelezővé akarja tenni, hát szerinted elfogulatlan?
"Simán van értelme. A feketegazdaságot szinte teljesen fel lehetne számolni vele."
A feketegazdaság utána arannyal működik majd, amit könnyen tisztára lehet mosni.
A cikkben említett 5 SEK-es tranzakciónkénti díj nekem gyanús. Európa többi országával összevetve kifejezetten drága a bankolás Svédországban (pl. a számlavezetés díja 250-300 SEK/év), de ennyire azért talán mégsem. Valami kifejezetten rossz szerződést sikerült kötni a cikkben szereplő kereskedőnek, vagy még hozzászámolt egyéb addicionális költséget is.
Egyébként nem csak Svédország és Izrael dolgozik ezen. Spanyolországban láttam kártyaolvasó terminált utcai cipőpucolónál.
Szerintem, ha kivezetésre kerülne a készpénz, elképzelhető, hogy megérné a bankoknak lemondani a jutalékról, vagy minimálisra csökknteni azt, hiszen egy jelentős készpénzmennyiséget be tudnának terelni a számlákra. Ráadásul csökkene a pénzkezelés élőmunka igénye. Kevesebb bankfiókban kevesebb alkalmazott is elég lenne.
A készpénz eltörlése nemzetgazdasági szinten jelentené a legnagyobb nyereséget. Minden tranzakció követhető lenne, a feketegazdaság bizonyos ágazatokból teljesen kiszorulhatna.
A feketegazdaságban az arany nem válthatja ki a készpénzt, mivel annyira nem elterjedt. Nem jár mindenki aranyrúddal a táskájában. De pl. a vízvezetékszerelő nem tudná számla nélkül elvégezni a munkát, mert csak kártyával fizethetnél, orvosnak nem tudnál paraszolvenciát adni, a sufniban nem lehetne pálinkakimérést üzemeltetni, és még a polgármestert sem lehetne megkenni a természetvédelmi területre kiadott építési engedélyért.
Én sem szoktam magamnál készpénzt tartani, mióta SMS-sel lehet parkolni. Nem tudom miért érzi a kérdező kényelmetlennek az elektronikus fizetési szolgáltatásokat. Már most is sokkal kezelhetőbb, mint a pénz. Tőlem akár holnap eltörölhetnék a készpénzt, egyáltalán nem hiányozna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!