A szíriai konfliktus megoldásához tényleg meg kellene szállni az országot?
Sok helyen olvastam, hogy ahhoz, hogy megoldódjon ténylegesen a konfliktus, meg kellene szállni az országot. Viszont ezt a nyugat sem akarná, az oroszok sem, és a környező arabok sem. (Irak, Jordánia, Libanon, Szaúd-Arábia)
Miért csak így lehetne megoldani a teljes konfliktust?
Miért nem csinálnak valamit a környékbeli arab országok a fegyvertámogatáson kívül? Hisz hozzájuk menekülnek a szíriaiak. Meg ugye ott van Törökország is.
Mi lesz ennek a vége?
Most attól, h orosz érdekszféra, nem tudna csinálni semmit sem Putyin, ha mondjuk Jordánia, Libanon, és Szaúd-Arábia megszállja Szíriát....(Kadhafit is a sorsára hagyta Oroszország)
Hogyan lehetne ezt megoldani? Miért nem tudnak megegyezni? Az elnöküknek tényleg semmit sem számít, ha elnéptelenedik Szíria, és visszasüllyed Szomália szintjére? Mert szerintem az egész ország már romokban hever.
Egy polgárháború rendezése elég nehéz feladat, de a világban egyetértenek azzal, hogy véget kell vetni a vérontásnak.
Oroszország, Kína ellenzi a külföldi beavatkozást, az ő elképzelésük valószínű az, hogy a kormány legyőzi a felkelőket és visszatér a viszonylagos béke, nyugalom.
A nyugat és a környező országok szerint Assadnak távozni kell és demokratikus úton kell összeállítani az új kormányt. A térség többi államának példája mutatja, hogy ez nem túl reális elképzelés, a demokrácia bukásra van ítélve, a különböző felekezetek, népcsoportok, iszlamisták, világiak nem tudnak békésen, demokratikusan együttműködni.
A külföldi megszállás sem biztos, hogy békét teremtene, de szükségessé válhat.
Az ilyen vallási, etnikai háborúkra talán az ország felosztása, föderatív berendezkedése a legjobb megoldás, a boszniai, iraki, szudáni polgárháborút is így sikerült csak rendezni.
A probléma, hogy eléggé kevert a lakosság, főleg a városokban, de valami ehhez hasonló felosztás lenne talán a legjobb megoldás:
etnikai térkép:
Szerintem ez a berendezkedés, amit mutattál utolsó, nem célszerű.
Bosznia is életképtelen állam, a Boszniai Szerb Köztársaság, és a Bosnyák-Horvát Föderáció egymással acsarkodó kis államként működik az államban. Ha nem lennének ott a békefenntartók, már rég háború lenne. Ha nem is vallásilag, akkor etnikailag. Szíriában leginkább a vallás a probléma, és tudjuk, hogy a muzulmánok igencsak erőszakosak a másik vallású emberekkel. Még a szunnita és a síta muszlimok is irtják egymást, és nem tudnak békében élni.
Szerintem az lenne a megoldás, ha az alaviták, a szunnita szíriaiak, és a drúzok, valamint a kurdok önálló államot kapnának. Ez miért nem jó megoldás?
Mindenkinek lenne saját állama. Vagy max a kurd régiót hozzácsatolnák Irakhoz. (ha már Törökország nem akarná a függetlenséget)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!