Életképes megoldás lehetett volna egy magyar-székely korridor Kolozsváron keresztül, ha a nagyhatalmak beleegyeznek?
Vannak hasonlók a világban, például az Azerbajdzsánhoz tartozó Nahicseván exklávé.
Vagy India keleti régiója, mely 98%-ban nem Indiával határos.
16:18
"Tehát szerintem még egy ilyen folyosó is jobb lett volna mint ami végső soron lett..."
Nem arról van szó, hogy nekünk mi lett volna jobb. Hanem arról, hogy 1920-ban a békeszerződések megalkotóinak gondolkodásától ez egy teljességgel idegen megoldás lett volna, ezért komolyan fel sem merült. (A csehek nyugat-magyarországi szláv korridor-agyrémét is ugyanúgy elvetették kapásból.) Egyébként a versailles-i-trianoni határok az általam említett földrajzi-gazdasági-közlekedési szempontokból megalapozottabbak voltak, mint később az etnikai határokat jobban érvényesítő bécsi határvonalak. Gondolj utána, rájössz te is.
18:25
"Ausztria azért kapott területet, mert Burgenland lakossága bizony túlnyomórészt osztrák volt ..."
Nem azért, hanem mert a béketeremtőknek bizonyos fokig érdekében állt Ausztria kárpótlása (Anschluss-érzelmek ellensúlyozása), Magyarországé viszont nem.
mustafa33: Na ha már a zsidókat, szabadkőműveseket is idekevered, akkor azt hiszem nem sok értelme van veled vitatkozni.
Bármennyire is képtelen vagy elfogadni, ez egy szimpla békeszerződés volt, ahol nemzetállamok létrehozása volt a koncepció. Ha megkérdezel egy franciát vagy angolt a kérdésről, nem fogja érteni, miért is nem örülnek a magyarok, hiszen elnyertük a függetlenségünket. A helyzet az, hogy az akkori magyar kormányok nagyon rosszul mérték fel a helyzetet és a lehetőségeiket.
Én javaslom ismerkedjetek meg azzal a narratívával is, ahogy a környező országok, az akkori nemzetiségek látnak minket. Az ugyanis gyökeresen eltér attól, amit itt az ember gyerekkora óta dogmaként hall.
nagyon jól tudom, tapasztalom hogy látnak minket. Csak "skurvený maďari" vagyunk.
Masaryk életének meg nézz utána, ha zsidózásnak tartod amit írtam.
Masaryk következetes antiszemita ellenes volt. Leopold Hilsner fiatal zsidó el lett ítélve Anežka Hrúzová meggyilkolása vádjával. Ezt a pert vérvádnak tekintette a nyilvánosság. Rituális gyilkosságnak. 1899-ben Masaryk a per újratárgyalását követelte és sikeresedn megcáfolta a rituális gyilkosságokat egyáltalán és a vádlott felmentését érte el. De ez a per ellene fordította a cseh közvéleményt. egyszer már átesett ilyenn amikor megcáfolta két "ócseh" kézirat valódiságát és ezzel a cseh nemzeti romantizmusnak adott pofont. Annyira éles kritikák érték, hogy emigráción gondolkozott, de felesége az amerikai zsidó lány Charlott lebeszélte (sajnos). Ő maga így ír erről: "Rossz kampány volt ez a "Hilsneriád" amikor a rituális gyilkosság babonájával kellet megküzdenem. Eleinte nem érdekelt engem ez a per, de eljött utánam egy volt bécsi diákom a morva Sigismund Münz és ő rávett hogy fellépjek ez ellen. Ezt a babonát a berlini Starck teológia professor művéből ismertem, elmondtam véleményemet erről Münz úrnak és ő közzé tette a Neue Freie Presse-ben. Így kerültem bele ebbe a darálóba."
Már 1915-ben Svájcban a monarchia szétverésén ügyködött. Itt szerb útlevélel tartózkodott. Csodálta a szicíliai maffia szervezetségét és hasonló modellel mint titkos szervezetet "Cseh maffiát" szervezett a monarchia elleni harcra. Londonból kémhálózatot koordinált. 1915 július 6-án kijelentette a cseh mafia nevében a monarchián kívüli csehszlovákia megalapítási igényét (ez akkor betöltötte a hazaárulás és felségárulás bűtényét). Már 1917-ben Oroszországban 50 ezres "csehszlovák légiókat" szervezett.
Személyesen győzte meg Wilsont a monarchia szétverésének szükségességéről és Wilson az ő hatására változatta meg október 18.-án írásban addigi véleményét a monarchia megmaradásáról és az ő hatására utasította el Wilson az Osztrák-Magyar Monarchia október 5.-én benyújtott békejavaslatát!
Ami a szabadkőművességet illeti, Wilson 30. fokozatú szabadkőműves volt, Masaryk 28. fokozatú a francia rituálé szerint Chevalier-Rose-Croix (rózskeresztes).
Csehszlovákiának a zászlaja is szabadkőműves szimbólum szerinti volt (ma Cseh), pedig a cseh nemzeti szinek olyanok voltak eredetileg mint a lengyel csak fordított sorrendben, piros - fehér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!