Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » A nyugati hatalmakat miért...

A nyugati hatalmakat miért csak a náci Németország terjeszkedése zavarta, a Szovjetunióé miért nem? A Szovjetuniónak miért nem üzentek hadat?

Figyelt kérdés

1939 szeptemberében Németország és a Szovjetunió megtámadta Lengyelországot, ezért a nyugati hatalmak hadat üzentek Németországnak, a Szovjetuniónak viszont nem. 39 végén a szovjetek megtámadták Finnországot, ezért a nyugatiak küldtek egy tiltakozó levelet, de ennél többet nem voltak hajlandók tenni. 1940-ben megszállták Észtországot, Lettországot, Litvániát is.

A háború végére a nyugat támogatásával egész Közép-Kelet Európa a kommunista Szovjetunióé lett. Nem értem ez miért nem zavarta a „demokrácia bajnokait” a nyugatiakat, miért csak a nácik terjeszkedésében láttak veszélyt?

2013. máj. 12. 11:41
1 2 3 4 5
 41/43 anonim ***** válasza:

21:52

"Hitler le akarta rohanni Franciaországot. Angliát ugyan nem, ..."

Hol van erre a bizonyíték? Mikor utalt Hitler erre, hogy le akar számolni a franciákkal?

Másrészt: egy Franciaország elleni német invázió automatikusan bevonta volna Nagy-Britanniát is a háborúba. Ezzel Hitler is tisztában volt. Magad is elismerted, hogy Hitler nem akart háborút az angolokkal...

"Meghódította Dániát, Norvégiát is. "

Engem nem érdekel, hogy 1939. szeptember 1-3 után mi történt. Az már ok, nem okozat. Hol van arra a bizonyíték, hogy Hitler Nyugat-Európát és a világuralmat akarta?

"Hitler Európa meghódítását akarta. "

Kelet felé akart terjeszkedni, Németországot minden körülmények között önellátó, kontinentális hatalommá szerette volna tenni, eltörölni Versailles igazságtalanságait, el akarta pusztítani a bolsevizmust, és Bismarckhoz vagy Nagy Frigyeshez hasonló nagy német történelmi személyiséggé akart válni. Tanulván az első világháborúból, leszámolt a nyugati terjeszkedés vagy a gyarmatbirodalom gondolatával, a német életteret keleten kereste, nem nyugaton.

"De ha a nyugati hatalmak nem lépnek fel ellene, azzal sem kerülhettük volna el a háborút. "

Magad mondtad korábban, hogy a németek katonailag nem voltak a csúcson 1939-ben. A lengyeleket mindenképpen le tudták volna verni, de utána még a Szovjetunió elleni sikeres invázióra sem lett volna néhány éven belül reményük. Ennyiből a későbbi szovjet propaganda is nettó hazugság volt, amely azzal mentegette a Molotov-Ribbentrop-paktumot, hogy a Szovjetuniónak időt kellett nyernie, hogy elkerülje az azonnali német támadást. Németország 1939-ben sem a szovjetekre, sem az angolokra, franciákra nem jelentett fenyegetést.

02:21

"Nem tehettek mást. A Háborúért és amiket írtál Hitler a felelős. "

Dehogynem. Nem ígérgetnek felelőtlenül garanciákat egy olyan államnak, amelyet nem tudnak és nem is akarnak adott esetben megvédeni. És nem teszik le két nagyhatalom valamint a fél világ sorsát egy megbízhatatlan, félfasiszta lengyel katonai junta kezébe.

Továbbá: ha már annyira erkölcsösködünk, akkor Csehország megszállását miért nézték el? Londonnak és Párizsnak 1939. március 15-e után ultimátumot kellett volna benyújtania Berlin számára, hogy vagy adott határidőn belül kivonul Csehországból vagy hadüzenetet kap. A csehek feláldozhatóak voltak a lengyelek nem?

Miért is kellett a lengyeleknek mindenáron Danzighoz ragaszkodniuk? Ami nem is volt Lengyelország része?

Továbbá: Hitler a legkevésbé akart egy európai méretű háborút 1939-ben.

02:33

"Hasonlattal élve olyan ez, mintha egy fickó átugrana a kerítéseden és letapossa a virágokat. (...)"

Cskhogy ez a fickó nem az én kertembe ugrált be, hanem a három utcával odébb lévőkbe. Amihez meg azért nekem nem sok közöm van.

2013. máj. 18. 12:34
 42/43 anonim ***** válasza:

Még annyi jutott eszembe:

ha a franciák és az angolok valóban meg szerették volna akadályozni, hogy Hitler fenyegetést jelenthessen a szomszédai vagy Kelet-Közép-Európa országai számára, akkor azt utoljára 1936 márciusában, a Rajna-vidékre történt német bevonuláskor tudták volna utoljára olcsón elérni. Utána már nem. A bevonulás után, Hitler a Siegfried-vonal kiépítésével bezárta előttük a kaput, onnantól kezdve a nyugati hatalmak egyet tehettek volna értelmesen egy olyan megbízhatatlan és erőszakos gazemberrel, mint Hitler: igyekeztek volna a hódítási ambícióit kelet felé terelni. A két szörnydiktatúra, a nácizmus és a bolsevizmus nyírja csak ki egymást egy pusztító háborúban. Európa többi része viszont jó eséllyel kimaradhatott volna ebből a háborúból.

2013. máj. 18. 12:42
 43/43 Pro Patria ***** válasza:
0%

"Meghódította Dániát, Norvégiát is.

-> Engem nem érdekel, hogy 1939. szeptember 1-3 után mi történt. Az már ok, nem okozat. Hol van arra a bizonyíték, hogy Hitler Nyugat-Európát és a világuralmat akarta?"

- Igen, borzasztó sok köze volt mind Dániának, mind Norvégiának a franciák hadüzenetéhez. Hogy ez a szemetszúró logikai egyebeesés eddig nekem nem tűnt fel...?

"Magad mondtad korábban, hogy a németek katonailag nem voltak a csúcson 1939-ben. A lengyeleket mindenképpen le tudták volna verni, de utána még a Szovjetunió elleni sikeres invázióra sem lett volna néhány éven belül reményük. [...] Németország 1939-ben sem a szovjetekre, sem az angolokra, franciákra nem jelentett fenyegetést."

- És ez mennyiben változtat azon, amit mondtam? Azt mondtam, hogy a háborút nem lehetett volna elkerülni. Mennyit változtat a dolgon, ha "csak" 1941-ben tör ki komolyabban?

"Hitler le akarta rohanni Franciaországot. Angliát ugyan nem, ...

-> Hol van erre a bizonyíték? [...] Továbbá: Hitler a legkevésbé akart egy európai méretű háborút 1939-ben."

- Már ne haragudj, de akkora magabiztosan állítasz olyan dolgokat, amiknek a nyilvánvaló tények ellent mondanak, és amikre eddig semmilyen "egyértelmű bizonyítékot" nem mutattál, csak mondod, hogy így van, hogy már én is megkérdezem: Hol van a bizonyíték arra, amit te mondasz?

2013. máj. 25. 00:10
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!