Miért van az, hogy Szlovákia már az euroövezet tagja Csehország pedig még nem?
Mert Csehországnak van esze. Szlovákiában élek, így a saját boromon tapasztalhattam meg, mit jelent olyan országban élni, ahol ido elott vezették be az Euro-t.
Szép dolog az Euro, de feltételek is kellenek hozzá - eros gazdaság, magas életszínvonal. No, itt ez nem volt meg. Nincs arányban a jovedelem a kiadásokkal: a fizetés annyi, mint a Korona idején volt, a megélhetés pedig annyiba kerul, mint az eros nyugati országokban. Így tortént meg az, hogy a 10 000 Sk fizetésbol meg tudtál élni, de az ugyanennyinek megfelelo 300 Euro-ból már nem. Mi lettunk az Euro-zóna legszegényebb, legmagasabb munkanélkuliséggel rendelkezo országa. Az államadósság hihetetlen gyorsasággal novekszik, megélni napról napra lehetetlenebb.
Ez a forgatókonyv várt volna a csehekre is, de nekik volt eszuk és nem akartak magukkal kitolni. Szlovákia pedig az Euro nevezetésével akarta bizonyítani, hogy milyen "nagy legény" és megmutatja a cseheknek, hogy jobb náluk. Megmutatta. No, de milyen áron? Azzal már nem dicsekszenek, hogy hogy ellehetetlenult a lakosság nagy része.
Ezért akarnánk mi is eurót? Sok ország megvan nélküle.
Szlovákia a rosszat választotta. És mostanában derül ki/fog kiderülni, hogy mások is (lásd a kríziseket).
Én nem örülnék neki, ha itt is be lenne vezetve. Minek, mikor az egész övezet az összeomlás szélén táncol?
Nekünk a szlovákok beinthetnek, csak már nem értenénk mire fel, meg úgy érzem, hogy lassan azok inthetnek be, ahol nincs euro.
Ebben a helyzetben pl a lettek helyében (be akarják vezetni), nem kapálóznék euroért. Pár hónap, és elérné a mi dominónkat is a dőlés.
Mert a csehek jóval eszesebbek mint a tótok!
És szerintem nem is nagyon erőltetik az ejrót ezután sem, látva egyes tagállamok helyzetét.
Igazad van, ami most az eurozónával történik, abból jó, ha tanulnak az euronélküliek. Mi is. Végül is más kárán sokkal jobb tanulni, mint sajáton.
Az eurozóna szerintem most nagyjából úgy néz ki, hogy vannak, akik állnak a nagy szószban, és vannak, akiknek segíteni kell a többit, közben remélik, hogy nem fog ugyanez velük történni 1, 2, 3 hónap múlva. Mert itt aztán egyik hónapról a másikra kerülnek az országok lehetetlen helyzetbe. Ma kimentik Ciprust, holnap jönnek a szlovének.
Javítson ki valaki, ha nem így van, de én ezt olvastam. Dominóként dőlnek be a tagállamok. Jól teszi az, aki kimarad ebből a buliból.
Sok igaz válasz van.Szerintem is jobb,hogy nem vezettük be anno eurót.Egy jó darabig nem is fogjuk,bár ki tudja.
Nem is lehetne mondjuk,mert tényleg az összeomlás szélén vagyunk mi is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!