Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Hogyan jelenik meg a liechtens...

Hogyan jelenik meg a liechtensteini térképeken Csehország és Szlovákia létezésének elutasítása?

Figyelt kérdés
Liechtenstein egy második világháború incidens miatt nem ismerte el a csehszlovák állam létezését és ezt a mai napig is fenntartja a két utódállammal szemben is. A kérdésem az lenne, hogy ez hogyan nyilvánul meg az ottani térképeken? Csehország és Szlovákia helyén csak egy fehér folt van, vagy mi?

2012. márc. 25. 18:53
 1/8 anonim ***** válasza:
Jézus, sehogy. Magyar kiadású atlaszokon is rajta vannak a vitatott területek.
2012. márc. 25. 19:30
 2/8 anonim ***** válasza:
14%
Kit érdekel Liechtenstein véleménye?
2012. márc. 25. 19:46
 3/8 anonim ***** válasza:
2012. márc. 25. 20:52
 4/8 anonim ***** válasza:
De, elismeri már egy jó ideje, hivatalosan pedig már vagy 4 éve. Az egész csak egy elfeledett ügy volt, ami a vasfüggöny miatt "úgy maradt".
2012. márc. 25. 21:15
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
nincs liechtensteini térkép, vagy Svájcban, vagy Ausztiában, vagy Németországban készített térképet használnak Liechtensteinben
2012. márc. 25. 22:12
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Az viszont nem túl gyakori, hogy a magyar kiadású térképeken feltüntetik a vitatott területeket. Én még egy ilyenen sem láttam feltüntetve sem Abháziát, sem Dél-Oszétiát, sem más hasonló "állapotban" levő területet, ami nem is meglepő, hiszen egyik ilyen "állam" létezését sem ismerjük el hivatalosan.

2012. márc. 25. 22:26
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem volt ez elfeledett ügy egyáltalán, legalábbis liechtensteini részről semmiképpen. A Liechtenstein család birtokainak nagy része, sőt sokáig a székhelye is Morvaországban illetve kisebb részt Sziléziában és a mai Szlovákia területén feküdt még a Habsburg időkben majd a két világháború között. A második vh után azonban a Benes-dekrétumok a hercegi családot is németnek minősítették és minden birtokukat és ingatlanukat elkobozták. Aztán mivel Liechtensteinben az uralkodónak még ma is tényleges hatalma van, folyamatosan napirenden tartotta a kárpótlás ügyét. Én úgy tudom, hogy volt is végül egy fű alatti megegyezés ezzel kapcsolatban, melynek nyomán aztán csak elismerték a két országot.

Ettől függetlenül a térképeken jelezték a cseheket és a szlovákokat is. Az, hogy egy állam nem ismer el egy másikat az a gyakorlatban pusztán annyit jelent, hogy nem hajlandó arra, hogy diplomáciai kapcsolatot létesítsen vele, nem azt hogy egyáltalán nem vesz tudomást a létezéséről.

2012. márc. 26. 15:57
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes tájékoztatást!

Én személy szerint abból indultam ki, hogy pl. Magyarország elismeri Koszovót, Románia nem. A 2008. utáni kiadású magyarországi térképeken gondolom bizonyára feltüntetik Koszovót is független államként, a romániai térképeken azonban most is Szerbia része.

Persze az is igaz, hogy jelentős különbség van Koszovó esete és a Liechtenstein - Csehszlovákia ellentét között.

2012. márc. 26. 16:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!