Hogyan jelenik meg a liechtensteini térképeken Csehország és Szlovákia létezésének elutasítása?
Köszönöm a válaszokat!
Az viszont nem túl gyakori, hogy a magyar kiadású térképeken feltüntetik a vitatott területeket. Én még egy ilyenen sem láttam feltüntetve sem Abháziát, sem Dél-Oszétiát, sem más hasonló "állapotban" levő területet, ami nem is meglepő, hiszen egyik ilyen "állam" létezését sem ismerjük el hivatalosan.
Nem volt ez elfeledett ügy egyáltalán, legalábbis liechtensteini részről semmiképpen. A Liechtenstein család birtokainak nagy része, sőt sokáig a székhelye is Morvaországban illetve kisebb részt Sziléziában és a mai Szlovákia területén feküdt még a Habsburg időkben majd a két világháború között. A második vh után azonban a Benes-dekrétumok a hercegi családot is németnek minősítették és minden birtokukat és ingatlanukat elkobozták. Aztán mivel Liechtensteinben az uralkodónak még ma is tényleges hatalma van, folyamatosan napirenden tartotta a kárpótlás ügyét. Én úgy tudom, hogy volt is végül egy fű alatti megegyezés ezzel kapcsolatban, melynek nyomán aztán csak elismerték a két országot.
Ettől függetlenül a térképeken jelezték a cseheket és a szlovákokat is. Az, hogy egy állam nem ismer el egy másikat az a gyakorlatban pusztán annyit jelent, hogy nem hajlandó arra, hogy diplomáciai kapcsolatot létesítsen vele, nem azt hogy egyáltalán nem vesz tudomást a létezéséről.
Köszönöm a részletes tájékoztatást!
Én személy szerint abból indultam ki, hogy pl. Magyarország elismeri Koszovót, Románia nem. A 2008. utáni kiadású magyarországi térképeken gondolom bizonyára feltüntetik Koszovót is független államként, a romániai térképeken azonban most is Szerbia része.
Persze az is igaz, hogy jelentős különbség van Koszovó esete és a Liechtenstein - Csehszlovákia ellentét között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!