Az Al-Kaida siíta vagy szunnita szervezet?
Szunniták.A siíta muszlimok más értékeket képviselnek és nem ilyen "szentháború" meg ilyen terror mániásak , jóval békésebbek.
A talibánok is szunniták.
"A siíta muszlimok más értékeket képviselnek és nem ilyen "szentháború" meg ilyen terror mániásak "
Mint pld Iran. :)
De egyebkent egyik kutya, masik eb.
Irán más téma.
Én dolgoztam együtt perzsákkal , és jártam már Perzsiában , mások mint amilyennek mondják őket.A nők hordanak fejkendőt de csak azt és látszódhat a hajuk , arcuk , és sminkelik is magukat, divatosan öltözködnek , Perzsiában végzik a legtöbb orrplasztikát a világon , ha végigmész Teheránon sok ember gipszes orral mászkál.
A perzsák nyitottabbak , toleránsabba, és a vallásukat megtartsák maguknak , nem "szentháborúznak".
toleránsabbak*
megtartják maguknak*
Irán alapján megitélni a síitizmust elég sekélyes, de az tény, és való, hogy a síitáktól sem kell valami magas erkölcsi szintet elvárnunk, hogy más az értékrendjük, azt nem tudom mire írtad, de Rushdie-t Homeini akarta leginkább megölteni (az értékrend nélküli szunniták nagyrésze ezt helytelenítette), azonkívűl szerintem az Ashura magáért beszél. A kérdésre válaszolva a szunnitizmusnak jelenleg 3 nagy irányzata virágzik, a szufizmus, ikhwan vagy Muszlim Testvériség (attól még mert a kereskedelmi csatornák szélsőségersnek mondják, nem az), és a szelefizmus, ez a harmadik, ami a legtöbb terrorista szervezetet szüli, az önygyilkosmerénylet szintén az ő nagy ötletük volt (annak ellenére, hogy a Quran minden féle formában tiltja az önygíilkosságot), persze mivel a gazdag olaj-államokban ez az uralkodó nézet így mindig lesz aki majd pénzeli a csecsen és pastu emberek fegyvereit, de ez a szelefizmuson belül is csak szélsőség, tehát ez alapján megitélni a szunnitákat nem értelmes.
Allah áldjon benneteket érdeklődésetekért.
6-os
"Kicsit" vitatom, mivel egyszer egy riportfilm mutatott egy pakisztáni iskolát, ahol éppen a Quránt oktatták, s miközben a műsorvezető arról beszélt, hogy milyen békés vallás az iszlám, a háttérben kivehető volt egy mondat: "a hitedért, ha szükséges, az életedet kell áldoznod".
Allahu akbar
Kissé sarkosan kezeled a kérdést.
Pedofilok vannak nem csak a papok között, de elenyésző számban ahhoz képest, mint amennyi a szélsőséges az iszlám világban. Talán elég csak az IS-t, a Boko Haram-ot, stb. említenem.
Én arról beszélek, hogy a Koránt különböző csoportok, különféleképpen magyarázzák. Olvastam korábban kiragadott részleteket -melyekre hivatkoznak a szélsőségesek-, ezek nem éppen az iszlám "békésségét hangsúlyozzák". Azaz ki lehet ragadni a Koránból erre is, arra is példázatot.
Csak hogy felhozzak neked még egy példát.
Bali robbantások után -nagyrészt asutrál nyomozóknak köszönhetően- elkapták a robbantókat. Ahhoz, hogy el tudják ítélni őket, előbb néhány keresztényt -tüntetésért (nem történtek sérülések)- halálra ítéltek. Ha ezt nem teszik, a "közvélemény" nem fogadja el a robbantók elítélését, súlyos zavargások törtek volna ki az országban. Ugyanakkor a világ -elsősorban az ausztrálok- követelték a súlyos büntetést.
Tudni kell, hogy még a kevésbé kemény, majdhogynem demokratikus iszlám országokban a vallás és az államigazgatás összefonódott, a vallási vezetők jóváhagyása nélkül nem történhet szinte semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!