A Vajdaság kiválhatna Szerbiából? Ahogy megtette Koszovó, a Vajdaság miért nem teszi? Elismernék a nagyhatalmak egyáltalán?
Figyelt kérdés
2012. aug. 18. 13:29
1/13 anonim válasza:
Inkább azt tenné a szerb amit kb most tesz a szír kormány a felkelőkkel, minthogy engedje legalább az autonómiát.
Biztos hogy nem ismernék el mert anno is "ajándékként" kapta meg Szerbia a Vajdaságot, ahogy Szolvákia a Felvidéket (amiből létrejött), Románia Erdélyt, Ukrajna meg Kárpátalját. Most pedig miért "vennék vissza"?
2/13 anonim válasza:
Ne felejtsd el, hogy a Vajdaság lakosságának a többsége szerb.
3/13 anonim válasza:
Most már késő. A délszláv háborúk alatt talán lett volna rá esély.
4/13 anonim válasza:
Annyira nem aggódom emiatt. A volt Jugoszlávia jóformán évről-évre aprózódik, az autonómia pedig már megvan. Csak idő kérdése.
5/13 anonim válasza:
Kiválhatna, de nem sok értelme lenne. Talán nem lenne annyira rossz, mint Koszovó, de az sem lenne valami nagy siker. Vajdaság csak addig életképes a jelenlegi formájában, amíg Szerbiához tartozik. Ha kiválna, akkor 3 nagy nép lakná (meg számtalan kisebb) és mindenkinek más lenne az érdeke. De más lenne az őslakosok és a betelepülők és a szegény és gazdag járások érdeke is. Ezeket nem lehet összeegyeztetni, a mostani újvidéki politikusok többsége pedig nem sokat ér.
6/13 anonim válasza:
Nem hiszem, hogy önállóan lennének olyan életképesek (szerb többséggel), mint Szerbia részeként. Magyarországhoz csatolásának pedig kb. semmi esélye nincs.
7/13 anonim válasza:
" Magyarországhoz csatolásának pedig kb. semmi esélye nincs."
Kb. annyira lenne jogos mintha Németországhoz csatolnánk exklávé.
8/13 anonim válasza:
Annál azért valamennyivel több történelmi jogot formálhatnánk rá (a Birodalmon belül mégis csak a magyar korona fennhatósága alá tartozott a terület), de a XXI. századi Európában nem lehetséges túlnyomó etnikai többség (legalább 90+%!) nélkül visszacsatolásról beszélni. De még azzal sem nagyon, háborús konfliktus veszélye nélkül.
9/13 anonim válasza:
Vajdasági lány vagyok és én úgy érzem, hogy előbb-utóbb leválunk. Félek attól, hogy háború lesz. Úgy értem, hogy a betelepített szerbek lemészárolnak minket magyarokat, mert az ő szemükben mi vagyunk az albánok után az első számú ellenségek. Már Koszovó leválásakor is cirkusz volt. A külföldi ismerőseim azt mondják, hogy Vajdaság a 2. Svájc, csak nem szerb vezetőséggel. Nem tudom, hogy szeretném -e, ha leválnánk. Ebben a pillanatban még nyugisan elvagyunk itt, de ha leválunk, akkor megint háború lesz. 2 már átéltem, többet nem szeretnék...
10/13 anonim válasza:
Szerintem kiválhat bár nem vagyok ebben jártas bár önmagában nem sok értelme lenne mivel létrejönne egy kicsi szegény ország aminek semmije sincs nem tudom az arányokat hogy magyar szerb meg a többi de az ilyen helyek ahol ennyi féle nép van jelen csak veszélyforrások szóval a teljes vajdaság kiválását nem hiszem hogy nemzetközileg támogatnák de ahol nincs szerb többség ott talán de akkor meg már annyira kicsi lenne hogy valahova csatlakoznia kéne akkor meg már nem mindegy a nagyhatalmaknak ha nem bolygatják meg és piszkálják fel a szerbeket hanem inkább marad így
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!