Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Romániában már úgy élnek,...

Romániában már úgy élnek, mint Magyarországon. Magyarország csúszott le, vagy Románia fejlődött, vagy mindkettő?

Figyelt kérdés
A román átlagbér 2117 lei, ami megfelel a magyar átlagkeresetnek, sőt pár forinttal meghaladja. (kb. 140 000 ft.) Romániában 2009 óta minden évben négyszer annyi új lakás épül, mint Magyarországon. Az utak minősége nagyon sokat változott. Mindenhol jó utak vannak. (szemben Magyarországgal.) Rengeteg pláza épült, sok sípálya van. A munkanélküliség Magyarországon 10,9%, Romániában csak 7,7% (2012-es adat). Persze vannak olyan dolgok, amik rosszabbak Romániában, pl.: a buszközlekedés, ami szinte csak a nagyvárosokban van, viszont a vonatok közül nagyon sok az új vonat a románoknál (Siemens Desiro, ami nálunk is van, de Romániában több közlekedik) Tehát van, ami ott jobb, van, ami itt. De csak ha megnéztek egy romániai falut, ugyanúgy néz ki, mint egy magyar falu. Bukarestben meg modern üvegpalotanegyed épült. Persze emellet még mind a két ország benne van az Unió három legszegényebb országában, és mindkét országban szegények a cigányok, nagy a nyomor. Csak nézzétek meg a magyarországi vagy romániai 100%-os cigányfalukat (Csenyéte,, Tiszabő, Gilvánfa, Pálmajor) Romániából csak Kömörőszentpát tudom... DE még a cigányok közt is a gazdagabbak Romániában élnek (Buzescu -> cigány milliomos falu romániában) És a régi kép romániára már nem igaz, a sáros faluk.. stb csak nézzétek meg a google street-en. Haverom is most ment ki a román tg.partra munkát vállalni, mert ott jobban megfizetik. TEhát még egy szinten vagyunk, de Románia folyamatosan fejlődik... Úgyhogy lehet, hogy valamikor a közeljövőben megelőz...

2012. júl. 23. 14:31
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Persze, hogy nem az átlagkereset a mérvadó. Magyarországon sem keres egy átlagos ember 140 000 forintot. jó, ha megkeres 90 000-t Ez Romániában is így van. DE én sokat jártam Romániában a 2005, 2006 környékén, és most is. Hát teljesen más. Mondom: jók lettek az utak, épülnek az új házak, vannak jó vonatok, csökkent a munkanélküliség... Meg ha kimész az utcára jól öltözött embereket látsz... Magyarországon pedig ennek ellenkező folyamatot tapasztaltam vidéken.
2012. júl. 23. 15:01
 12/22 anonim ***** válasza:
81%
Dubajban is sok a milliomos, mégse él jobban az átlag.
2012. júl. 23. 15:02
 13/22 anonim ***** válasza:
72%
Hát akkor mondjuk menj el az északkeleti, Kárpátokon túli régióba, teljesen mást fogsz tapasztalni. Több szegény falu van ott, mint felénk Borsodban vagy Szabolcsban. Erdélyben meg Bukarest környékén van csak jólét, a többi felejtős. Jobban fejlődik mint Magyarország, de még mindig messze vannak tőlünk, fizetések ide vagy oda.
2012. júl. 23. 15:05
 14/22 A kérdező kommentje:
Persze, de én azt mondom, hogy egy átlagos, nem milliomos román ember úgy él, mint magyarországi társa.. sok nehézséggel küzd.. stb.. De tényleg.. menjetek el Aradra, meg a környező falukba.. és ott lehet találkozni nagyon szegényekkel, nagyon gazdagokkal és átlagosakkal is. De ezt élőben kell megtapasztalni. Vannak olyan környékek, ahol a 10. században érzed magad (cigánytelepek).. Amik M?agyarországon is szép számmal vannak pl.: Ózdon, Miskolcon.. stb.. És vannak olyan környékek Romániában, ahol meg Ausztriában érzed magad .. Ilyaenek is vannak náluk pl.: Rózsadomb...
2012. júl. 23. 15:06
 15/22 A kérdező kommentje:

,,Erdélyben, meg Bukarestben van csak jólét"

-És akkor mi lesz Nagyvárad, Arad, Timisoara környékével, vagy a 240 km. hosszú tengerparti régióval? Ott sem élnek rosszul. Amúgy meg Románia legszegényebb megyéje nem a Kárpátokon túl van, hanem a magyar-román határ mentén. Szatmár megye (Satu Mare).

2012. júl. 23. 15:09
 16/22 anonim ***** válasza:
En Romaniaban,Nagyvaradon elek es nalunk van egy kulon varosnegyed ahol csak uj emeletes hazak vannak,de en is ugy erzem hogy fejlodik romania es nem az a lenyeg hogy megelozi Magyarorszagot vagy nem,hanem mint Romania,es Magyarorszag is keruljon ki a valsagbol mihamarabb!
2012. júl. 26. 18:13
 17/22 anonim ***** válasza:
Romaniaban elek. Leirom az en velemenyem. Elore tisztazom, hogy nem szeretem a romanokat. Mostanaban a hiradoban mind az mehy, hogy Romania Europa legdinamikusabban fejlodo orszaga. Hat, tulajdonkeppen buszke vagyok ra. Buszke vagyok, hogy egy olyan orszagban elek, ami fejlodik. Eddig mindig csak rosszat hallottam Romaniarol, ahol szulettem, es elek. Nagyon jo erzes, hogy vegre valami jot is hallok. Ha Magyarorszagot elhagyna, akkor annak nem orulnek, hanem siman bennem volna az az erzes, hogy egy "jobb" orszagban elhetek, mint ami nyugatabbra van. Romania egy keleti orszag, es dicsoseg lenne szamara, ha valamilyen nyugatabbi orszagnal fejlettebb lenne. Ez a fogalom persze mar megint egy nagyon nehez szo. Sok ido kell meg. Talan az az 5-6 ev, de leht, hogy 10-15 ev szuksees ezekhez. De ha sikerulne, akkor az itteni magyaroknak nagyon jo erzes lenne. Barmit is gondoltok most ti, Magyarorszagrol, egy erdelyi embernek ez felemelo erzes lenne. Nem tudom, ez mennyire volt OFF, de muszaly volt leirnom. Koszonom a lehetoseget.
2014. febr. 15. 19:38
 18/22 Hugó 14 válasza:
Én aradi vagyok és én is úgy láttom, hogy fejlödik románia legalábis ha aradot veszük alapul. Az utóbbi pár évben rengeteg új nagy és szép házak jelentek meg valamint rengetek felső kategoriás és luxus autók vannak a városban emiatt arra következtetek, hogy sok a gazdag ember ez látszik is abból, hogy jó pár új üzlet, kávézó, étterem jelent meg amelyeknek többsége mind jól mennek és sokszor elég sokan vannak bennük. Tehát az embereknek van miböl költeniük. Arad nem egy olyan nagyváros de így is két nagy pláza van benne melyekben elégé magasak az árak és ha nem is tele de mindig van bennük jó néhány ember akik fogyasztenak és vásárolnak is. Az utak egy része ténleg jobb, de így is van egy csomó rossz út. A gond az ezekkel az út csinálásokkal hogy meg csinálják szép meg minden, aztán peddig 1-2 év múlva megint kell csinálni, mert elözőleg hanyg mun kát végeztek. Persz ezeknek ellenére is jó pár szegény van. Elnézést, hogy csak Aradot említettem de csak Aradról tudok részletesebb információkat.
2014. márc. 16. 20:51
 19/22 Hugó 14 válasza:
Mert elözőleg hanyag munkát végztek. Bocsánat a hibákért.
2014. márc. 16. 21:00
 20/22 anonim ***** válasza:

Nemértem honnan veszed, hogy csak pesten vannak luxusvillák Magyarországon XD

Bár nemmintha sokat számítana, de még a legkisebb magyar városban is találsz egy elitebb negyedet, pl. Paks, Szekszárd, Tolna, stb. Attól mert te csak Pesten láttál attólmég nemcsak ott van elit negyed.

De a gazdagok jóléte sose tett hozzá túlsokat egy ország fejlettségéhez. Románia a legtöbb mutatón még inkább stagnál MO.-hoz képest, minthogy leelőzné. Magyarországon meg az államadóság, GDP/fő, stb folyamatosan emelkedik. Románia egy balkáni, keleti ország sose lesz fejlettebb Magyarországnál akkorsem, ha mondjuk mi évekig nem fejlődünk semmit. Sajnos, nemsajnos ez így van.

2018. aug. 17. 13:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!