Ha a Szovjetunió kapitalista berendezkedésű állam lett volna, mennyivel előzték volna meg az amerikaiakat, mind gazdasági mind katonai téren?
Semennyivel.Az amerikaiak nélkül nem nyertek volna háborút.
Nem volt rossz a technológiájuk de az amerikaiak fejlettebbek voltak.Ez a fejlettségi szint már akkor kiütközött.
A kommunizmus és a szovjet fajta kommunizmus lényege a nehézipar volt. Vagyis nem az igények hanem a tervek számítottak. És a vicc az volt hogy a tervek alapja leginkább az amerikai fejlődés követése volt! Nem is tudjuk mennyire félrementek volna egyébként...
Ugyanakkor nyersanyagokban gazdag országról beszélünk aki most is iszonyat pénzeket kaszál az olajon és gázon!
A magyar "gazdasági csoda" alapja is az olcsó orosz nyersanyagok voltak a 60-as 70-es években!! És az erre épülő iparunk! Ami aztán hátrány lett amint brutálisan megemelték a cserearányunkat és így egyre nőtt az adósságunk a 70-es évek közepétől! Aztán vehettünk fel hitelt és szívtunk...
Szóval ha a világháború után a nyugati tipusú kapitalizmusunk lett volna akkor lehet hogy olyan válságban lennének az oroszok és mi is mint most de olyan életszinvonalon éren ez minket mint a németek vagy franciák...
Ezen én is szoktam gondolkozni.
Ha nem lett volna kommunizmus, lehet, már rég csak oroszul beszélnénk.
A szabad vállalkozás ereje, egy partneri viszony az USÁ-val hidegháború helyett, biztos, hogy sokat dobott volna az orosz fejlődésen.
3# " a Szovjetunióban állami kapitalizmus volt"
te most normális vagy, hogy belöksz egy értelmetlen mondatot, ami nem is a kérdésre válaszol?? magyarázd már el, kérlek, mi az az állami kapitalizmus?
Az állami kapitalizmus dolgon én is jót röhögtem :))
Annyi ilyen tudatlan ember van aki nem érti mi a kapitalizmus és mi a kommunizmus, szocializmus, liberalizmus stb...
Biztos valami kisiskolás...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!