Láttok arra esélyt, hogy az EU a jövőben külpolitikai és katonai nagyhatalom is lesz a mostani gazdasági mellett?
"Katonai nagyhatalom meg nem lehet"
Miért ne lehetne? Az USA sem egy nagy állam, hanem 50 kisebb állam szövetsége, vagy ha jobban tetszik Föderáció. Mégis a legerősebb haderővel rendelkezik, akkor az EU-nak miért ne lehetne egy közös hadereje? Külpolitikailag pedig én úgy értem, hogy ha kell akkor érvényesíteni tudja az akaratát más államokkal szemben, vagy ha valami nem tetszik, akkor "keményen az asztalra tud csapni" s a többi. Ma erre az EU nem képes csak korlátozottan, hiába gazdasági nagyhatalom.
Az előző válaszolónak üzenem, hogy attól, még hogy Gyurcsány bezáratta a Lipótmezőt, attól még nem biztos, hogy neki abba kéne hagynia a gyógyszer szedését. Ilyen idegbeteg reakciót régen láttam.
A kérdezőnek:
De lehet, csak ehhez meg kell változtatni az Unió struktúráját, föderáció jelleget kell öltenie, közös hadsereget felállítania, kicsit lejjebb venni a tagállamok függetlenségéből - valahogy az USA tagállamok szintjére degradálni azt, vagy Skócia, Wales szintjére - és abszolút közös valutaként tartani az eurót.
Ezek olyan reformok lennének, amik évtizedek alatt mennek csak át.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!