Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » A Szovjetunió, Jugoszlávia és...

A Szovjetunió, Jugoszlávia és Csehszlovákia az állampolgárait "szovjeteknek", "jugoszlávoknak" és "csehszlovákoknak" tartotta, vagy voltak külön kategóriák attól függően, hogy ki milyen néptől származott a szövetség létrejövése előtt?

Figyelt kérdés
Tehát valami hivatalban azt mondták valakire, hogy szovjet/jugoszláv/csehszlovák, vagy aszerint kategorizálták, hogy milyen nyelvet beszél és/vagy minek vallja magát?

2012. ápr. 14. 21:10
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
25%
Elenyésző kisebbség volt aki pl Jugoszláviában jugoszlávnak tartotta magát a népszámláláson.
2012. ápr. 14. 21:13
 2/12 A kérdező kommentje:
De ha pl. a Szovjetunióban be kellett mennie a tanácshoz valami hivatalos ügyintézésre egy Lvov-i ukránnak egy moszkvai orosznak és egy pusztai nyenyecnek, akkor mindháromnak azt mondták, hogy "maga szovjet" ha valamiért a népnevéről kellett beszélni vagy olyannak szólították aminek vallotta magát?
2012. ápr. 14. 21:15
 3/12 anonim ***** válasza:

az állam Jugoszláviában mindenkit jugoszlávként kezelt

a titok abban állt, hogy a tagköztársaságok használhatták a 'saját' nyelvüket, de ettől függetlenül mindenki Jugoszláv volt, nem létezett olyan kategória, hogy kisebbség

2012. ápr. 14. 21:27
 4/12 anonim ***** válasza:
34%

Őszintén szólva nem értem a kérdést.

A jelenlegi magyar ország (sic!) állampolgárait hogyan hívják? És az USA, Németország, Franciaország, Kína polgárait? Sok nemzetiségű ország nem csak a keleti tömbben volt.

2012. ápr. 14. 21:37
 5/12 anonim ***** válasza:
53%

Nem tudom ki pontozott le, de szellemileg inaktív volt.

[link]

Itt egy népszámlálási adat Jugoszláviából. Csak, hogy tisztán lássunk, és ne beszéljünk ostobaságokat 80%-os.

A vége felé már több jugoszláv volt, ahogyan ez olvasható.

2012. ápr. 14. 21:48
 6/12 anonim ***** válasza:

71%-os

"(Amit furcsállok, hogy "jugoszláv" nemzetiségről nem találtam adatot, holott akkoriban Szabadkán és másutt az országban is meglehetősen sokan vallották magukat jugoszlávnak.)"

A szövegértelmezéssel hogy állsz?!

Mellesleg én nem azt írtam a válaszomban, hogy mindenki jugoszlávnak vallotta magát - hanem azt, hogy az állam nemzetiségi politikája milyen volt...

És hidd el, vagyok olyan jólinformált Jugoszláviát illetően, mint te. Sőt...

2012. ápr. 14. 21:59
 7/12 anonim ***** válasza:

"A jelenlegi magyar ország (sic!) állampolgárait hogyan hívják? "

Magyaroknak, németeknek, cigányoknak, kínaiaknak, zsidóknak, cseheknek, szerbek, és így tovább, mindenki aminek vallja magát. Hát így.

2012. ápr. 14. 22:06
 8/12 anonim ***** válasza:

Kedves 7!

Magyarországon magyarok élnek, Németországban németek, az USA-ban amerikaik és így tovább.

A kérdező megfogalmazása pontatlan, nehezen értelmezhető, mit ért kategórián.

Természetesen a Szovjetunióban szovjet emberek, Csehszlovákiában csehszlovákok, Lengyelországban lengyelek éltek, élnek.

Ezen belül mindegyikben több nemzetiség is. Mondom, én nem tudok mit kezdeni a kategória szóval, de mindegyik országban néven volt nevezve, létező csoportosítás volt a származás is.

Az sem diktatúrafüggő teljesen, ki minek vallja magát. Persze, tudom nem mindegy, de az USA-ban is van olyan mexikói aki tagadja származását és Csehszlovákiában is volt olyan, aki hivatalosan is németnek vallotta magát.

2012. ápr. 14. 22:15
 9/12 anonim ***** válasza:

"Magyarországon magyarok élnek"

Tehát tagadod, hogy Magyarországon élnének németek, cigányok, szerbek, stb?

2012. ápr. 14. 22:18
 10/12 anonim ***** válasza:

Kedves kilenc! Szövegértelmezés?

Állampolgár nem egyenlő nemzetiség.

Egyébként nem tagadom. Igen, hazánkban élnek német állampolgárok is. Csak nem erről szól a kérdés.

2012. ápr. 14. 22:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!