A Szovjetunió, Jugoszlávia és Csehszlovákia az állampolgárait "szovjeteknek", "jugoszlávoknak" és "csehszlovákoknak" tartotta, vagy voltak külön kategóriák attól függően, hogy ki milyen néptől származott a szövetség létrejövése előtt?
az állam Jugoszláviában mindenkit jugoszlávként kezelt
a titok abban állt, hogy a tagköztársaságok használhatták a 'saját' nyelvüket, de ettől függetlenül mindenki Jugoszláv volt, nem létezett olyan kategória, hogy kisebbség
Őszintén szólva nem értem a kérdést.
A jelenlegi magyar ország (sic!) állampolgárait hogyan hívják? És az USA, Németország, Franciaország, Kína polgárait? Sok nemzetiségű ország nem csak a keleti tömbben volt.
Nem tudom ki pontozott le, de szellemileg inaktív volt.
Itt egy népszámlálási adat Jugoszláviából. Csak, hogy tisztán lássunk, és ne beszéljünk ostobaságokat 80%-os.
A vége felé már több jugoszláv volt, ahogyan ez olvasható.
71%-os
"(Amit furcsállok, hogy "jugoszláv" nemzetiségről nem találtam adatot, holott akkoriban Szabadkán és másutt az országban is meglehetősen sokan vallották magukat jugoszlávnak.)"
A szövegértelmezéssel hogy állsz?!
Mellesleg én nem azt írtam a válaszomban, hogy mindenki jugoszlávnak vallotta magát - hanem azt, hogy az állam nemzetiségi politikája milyen volt...
És hidd el, vagyok olyan jólinformált Jugoszláviát illetően, mint te. Sőt...
"A jelenlegi magyar ország (sic!) állampolgárait hogyan hívják? "
Magyaroknak, németeknek, cigányoknak, kínaiaknak, zsidóknak, cseheknek, szerbek, és így tovább, mindenki aminek vallja magát. Hát így.
Kedves 7!
Magyarországon magyarok élnek, Németországban németek, az USA-ban amerikaik és így tovább.
A kérdező megfogalmazása pontatlan, nehezen értelmezhető, mit ért kategórián.
Természetesen a Szovjetunióban szovjet emberek, Csehszlovákiában csehszlovákok, Lengyelországban lengyelek éltek, élnek.
Ezen belül mindegyikben több nemzetiség is. Mondom, én nem tudok mit kezdeni a kategória szóval, de mindegyik országban néven volt nevezve, létező csoportosítás volt a származás is.
Az sem diktatúrafüggő teljesen, ki minek vallja magát. Persze, tudom nem mindegy, de az USA-ban is van olyan mexikói aki tagadja származását és Csehszlovákiában is volt olyan, aki hivatalosan is németnek vallotta magát.
"Magyarországon magyarok élnek"
Tehát tagadod, hogy Magyarországon élnének németek, cigányok, szerbek, stb?
Kedves kilenc! Szövegértelmezés?
Állampolgár nem egyenlő nemzetiség.
Egyébként nem tagadom. Igen, hazánkban élnek német állampolgárok is. Csak nem erről szól a kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!