Szabadkán tudnak a szerbek és a horvátok is magyarul?
Vannak páran akik beszélik, de a többség nem.
Akiknek érdeke az megtanul magyarul, a többi meg sz@rik rá.
Sokan tudnak, de Szabadkára sok szerb költözött az utóbbi 20 évben, akik nem tudnak és ellenségesek is lehetnek a magyarokkal. Szerintem minden 10. szerb, vagy horvát tudhat magyarul ott.
Nem ott élek, de többször voltam Szabadkán és mindig magyarul beszéltem.
szerintem minden 3. tud, vagy legalábbis részben tud magyarul, csak némelyik szándékosan nem beszél magyarul, mert játszák az eszüket és nyalják a szerbek s****t. :)
a szerbek 1/3-a szerintem ellenséges szemekkel néz a magyarokra, a horvátokra és az albánokra. :D
megint én...
és egy kicsit félek is a magyaroktól, azért elgondolkodtató, hogy az összes vajdasági katonai bunker Magyarország felé "néz".
Én úgy tapasztalom, hogy elég sokan tudnak magyarul.
Elég érdekes az első hozzászóló válasza.
Szabadkáról tudni kell, hogy sok magyar jól beszél szerbül,persze az anyanyelve továbbra is magyar, ugyanakkor mint az előző hozzászóló is mondta, hogy gyakran a szerbek/ horvátok is megtanulnak valamilyen szinten magyarul.
Igy amikor a városban találkozol egy emberrel, aki nem teljes tisztasággal beszéli a magyar nyelvet, nem illik lehurrogni, mivel lehet hogy ő egy szerb, aki vette a fáradságot és megtanulta a kisebbség nyelvét.
Ezért nem mindegy hogy egy elszerbesedett magyarról, vagy egy magyarul megtanuló szerbről van szó.
Nemegyszer megesett már velem, hogy tudtam az ipséről hogy szerb, erre ő folyékonyan kezdett el beszélni velem magyarul.Az utcán, gyerekkorában tanult meg a mi nyelvünket.A szomszédai magyarok voltak.
Ahol én lakom, mi szerbül tanultunk meg, a szomszéd család, akik horvátországból menekültek Szabadkára, az egyik gyerek rendőr lett, tőlünk megtanult magyarul, és most a határon dolgozik...
És azt se felejtsük el, hogy Szabadkán legalább 30 évig tanitottak magyar nyelvet a szerb osztályoknak, mint környezetnyelvet, heti 2 órával.
Igaz ezt eltörölték az elmúlt 20 évben, de ha valaki akar, ingyen, bérmentve tanulhat magyarul az állami oktatásban.
Most a kérdező kérdésérére válaszoltam az előző két hozzászólásomban.
Az egy másik kérdés, hogy mi, vajdasági magyarok mennyire tudunk szerbül.Ennek vizsgálatakor is látunk olyat, akinek sikerült szépen megtanulnia szerbül, ugyanakkor vannak még jónéhányan, különösen a többségében magyarok lakta településeken, akik úgy érettségiznek, hogy szinte semmit sem tudnak szerbül.Anno jó volt a sorkatonaság intézménye, mivel akkor az ilyeneket levitték dél Szerbiába, és ott az 1 év alatt rájuk ragadt valami szerb nyelvismeret.
Most ennek megszűntével a csak magyarul tudóknak még nehezebb a érvényesülés.
Tehát a lehetőség adott mindkét nyelv elsajátítására, csak élni kell vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!