Ez így általánosítás lenne, viszont nekem van egy érdekes észrevételem.
Nevezetesen: ismerek pár embert, akik kimentek nyugatra, és hébe-hóba hazajönnek.
Tapasztalataim szerint míg egy "vérbeli" nyugatitól még soha nem hallottam lenéző beszólást a magyarokra, addig a fent nevezettektől igen.
Példa: kivándorolt apuka gyereke itt nyaralt, majd miután jól berúgott, tört-zúzott mindent maga körül. Mire megkérdezte tőle valaki hogy ez kint is szokás - e, gúnyosan közölte hogy nem, ezt csak itt csinálja, mivel itt megteheti.
Egy svédbe szakadt magyar öreg f@szi egy pénzváltóban sokat várt a sorára, amin úgy felháborodott, hogy ordibált, hogy milyen sz@r ez az ország, és hogy reméli, soha nem fogunk csatlakozni az EU-hoz:) ( 2002)
Amúgy szerintem biztos van valamiféle sztereotípia-szemüveg, amin keresztül nézik az ittenieket, de ez inkább tudatlanság mint gonoszság.
Jómagam pl. Afrika hallatán szinte mindig a fűszoknyás, "pirszinges" kunyhólakó bennszülöttekre asszociálok, és nem mondjuk a csodálatos Tuniszra:)
Szerintem is szellemi színvonaltól függ. Ami nagyképűségnek tűnik, az inkább a jólét magabiztosságából eredő nyugalom, szemben a nélkülözéstől frusztrált emberek szemében. Ők ezt szokták meg, ezt tartják természetesnek, és sajnálják, nem értik (de nem lenézik) a mindentől idegeskedőket. Én nyugaton a kevés felsőbbrendűről mindig azt tudtam megállapítani, hogy buta. A többi meg segítőkész és udvarias, ha kellő öntudattal közelítesz, legfeljebb nem sok időt szentel rád, de ez nem lenézés, hanem nem találta olyan fontosnak a problémádat, ami több időt igényelt volna.
Egyes intézmények bürokratái ettől kismértékben eltérhetnek, de ott is a szellemi színvonal a meghatározó.
Nagy általánosságban elmondható hogy van a világban egy "lenézési sorrend". Azt hiszem úgy kezdődik hogy Manhattan. New York - USA - Anglia - Német/Francia - NyugatEurópa - KeletEurópa. Inkább felsőbbrendűségi sorrend. Nyugat és KeletEurópát is szét lehetne szedni amúgy.
(tudjátok, hogy van egy angol képregény ahol a gyíkemberek magyarul beszélnek? :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!