Igaz-e hogy Erdélyt a trianoni diktátum 100 évre itélte oda a románoknak?
"a trianoni határok sokkal közelebb állnak az etnikai határokhoz"
Sziasztok.
Ha megengeditek én is hozzászólnék. Nem is annyira a fő kérdéshez, hanem a közben kialakult témához, ami az etnikai többség-kissebséget illeti. Az előző mondatot is azért emeltem ki. A történelemkönyvekből és a korabeli statisztikákból tényleg az tűnik ki, hogy már trianon előttt nagy számú románság lakott a később elcsatolt területeken, viszont az is tény hogy olyan magyar tömbök lettek elcsatolva, ahol a románság csak nagyon kis létszámmal volt jelen. A kiemelt mondat szerintem azt jelentené, hogy az a román törekvés, hogy az ország határaikat a Tiszáig nyújtsák ki azt jelentené, hogy pl. Debreenben román többség volt. És ezt azért gondolom a hozzászóló sem hiszi. Saját magamból kiindulva, egy faluból származom Nagyváradtól 13 km-re. Még 15 évvel ezelőtt max 3 román család élt, plusz a rendőr meg az állatorvos, és ez így volt nagyon sok más magyar faluval is. Tényleg csak a közvetlen környezetemből példázok, de ugyanezt el tudom képzelni még nagyon sok már erdélyi településről. tehát elég téves lenne azzal igazolni trianont, hogy úgy is sok román volt, nincs mit tenni, mert tényeket kedvelő, történelmet olvasó emberek vagyunk.
Az viszont tény, mára már tényleg kezdik ellepni a még magyar tömböket a románság, régen a hegyekből lettek lehozva, manapság meg a városokból menekülnek ki csendes, nyugodt magyar falvakba, az ott élő magyarok "nagy örömére."
A kérdést elolvasva bátorkodtam átolvasni a kommenteket, és én is inkább a témához szólnék akárcsak az előttem szóló. Mert a problémát a gyökerénél kell megoldani. Előrebocsátanám, hogy senkit nem szeretnék megsérteni, csupán a véleményemet akarom megosztani veletek. Bár én nem tudok olyan mély filozófiát vagy erősen politikai állagú kommentet írni de igyekszem azt írni amit én őszintén gondolok. Nos őszintén meglepődtem amikor - báris ahogy én értelmeztem - egyesek, azt a vallották, hogy már úgyis román többség élt az elcsatolt területeken és most ha visszakapnánk a területet csak azt tehetnénk amit ők a magyarokkal, és így tovább és így tovább... Szerintem ez alapjában véve rossz hozzáállás. Én csak annyit mondanék, hogy ezek a területek Magyarországhoz tartoznak! Oda tartoztak anno és igazságtalanul el lettek választva! Hát jóemberek ilyen egyszerű a dolog, ami régen egy volt az most több lett és ez nincs rendjén. Az hogy az elcsatolt területeken már éltek más nemzetek, az nem tényező, Magyarországnak a területekre van szüksége. Ha abból indulunk ki, hogy „már úgyis mindegyvolt” akkor elég csak ránézni az ország mostani helyzetére. Hát mondhatom elég vegyes az ott élő népesség. Nosza akkor osszuk szét izibe, mert már vajmi kevés magyar él ott és már úgyis el vannak nyomva, tisztelet a kivételnek. Az országnak egyszerűen joga van nem csak a Romániához csatolt területekhez, hanem az összes többihez. Ahogy az előttem szóló mondotta volt: …tévedés lenne az ott élő román többséggel indokolni trianont... Na nem osztom tovább az igazságot , mert tudom, hogy ezzel nem váltom meg nemhogy a világot de még az országot se.
Üdv!
Én a"tényeket tisztelő" vagyok.
Utolsó előtti hozzászólótól kiemelt mondat:"A kiemelt mondat szerintem azt jelentené, hogy az a román törekvés, hogy az ország határaikat a Tiszáig nyújtsák ki azt jelentené, hogy pl. Debreenben román többség volt." Én ezt nem nagyon értem, még nyelvtanilag is kissé zavaros, talán. Te azt olvastad ki szavaimból, hogy az a benga román nacionalisták túlzó követeléseit helyeselném? Csak mert nem akarom hősi pátosszal visszakapni az elcsatolt volt magyar területeket?
Természetesen én is tudom, hogy az Erdélyi-medence még ma is magyar többségű, és pl. ezért Trianon nekünk joggal nemzeti tragédia. Ebből azonban nem következik az, hogy mi az etnikailag igazságosabb és kevésbé igazságos helyzet. Én csak azt állítom, hogy Trianon után több ember került abba az országba, amelybe etnikailag tartozott, mint ahány olyanba, amelybe etnikailag nem tartozik bele. Sajnos ez utóbbiak a magyarok gyakorlatilag, akiket ezért sajnálni kell(ett). Meg persze támogatni, sze. védelmezni is.
Ajánlom figyelmetekbe a Teleki Pálról szóló anekdoták egyikét. Újságíró kérdezte tőle, mi a véleménye Trianonról? Erre tisztességes tudósként visszakérdezett:
"Mint földrajztudósnak, vagy mint magyarnak?"
Sztem. beszédes kijelentés...
Kedves 22/24-es. Én anyai részről avar, apai részről pedig pannoniai latin származású vagyok. Hagyd el az országomat légy szives. Baromság, hogy ami egyszer magyar volt, az mindig az is kell, hogy maradjon, mert pl. korábban avar volt, meg a Római Birodalom része.
Ja, és családunkban van hun vér is. Ezért, ha Te egyenes leszármazottja vagy Árpád vezérnek, csak húzz el az országomból! Ami egyszer hun, avar, latin, frank stb. volt mindig az is marad! Éljen a stupiditás!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!