Szerintetek ha Bizánc még ma is meghatározó nagyhatoalom lenne ha a keresztes hadak nem dúlják fel?
20:41
Igen de előtte a negyedik keresztes hadjárat során is elfoglalták. Akkor hullott darabjaira.
Kérdező!
Előbb elvicceltem a választ.
Szerintem, ha sikerül visszavenni Kis-ázsiát, Egyiptomot, és a Földközi-tenger keleti partvidékét( Palesztina, Főnícia) és valahogy sikerül megtaraniuk máig (pl lemészárolják az őslakókat, és benépesítik) akkor a Földközi-tengeren szerintem meghatározóak lennének. Bár hogy a világban meghatározó lenne-e úgy, hogy minden más úgy történik ahogy történt (pl Usa megalakul vagy a Szovjetúnió), akkor szerintem olyan nagyhatalom lehetne mint ma Németország, de világhatalom nem.
21:34
Az 1800-as évek elejéig nem számított az etnikai hovatartozás, tehát nem kellett volna a stabilitásért lemészárolni mindenkit.
Ma biztosan nem létezne. Ha a keresztesek nem foglalják el és nem szedik darabokra 1204-ben, akkor talán az oszmán Birodalom kialakulása késett volna némileg, de más aligha változott volna a történelem menetén. Bizánc a 12. század végén már eléggé rozoga volt, ezért is tudták a keresztesek végül elfoglalni.
Bizánc fejlődését II. Baszileiosz császár fordította rossz irányba, amikor feladta a keleti területek visszaszerzésének és az iszlám elleni háborúnak a korábban sikerrel követett politikáját, és ehelyett a Balkánon kezdett háborúzgatni. Pedig Bizánc a 11. század első felében akár az egész Szentföldet is visszafoglalhatta volna, és akkor később a nyugati kereszteseknek semmi keresnivalójuk nem lett volna arrafelé, keresztes háborúk sem lettek volna, és a törökök sem alapítottak volna később olyan hatalmas (vagy egyáltalán bármilyen) birodalmat, amely Bécs kapujáig terjesztette ki a határait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!