Ha Európában a nacionalizmus a meghatározó eszme, akkor miért nincs állama minden nemzetnek?
Például a kurdoknak, skótoknak, velszieknek, bretonoknak, katalánoknak, baszkonak miért nincs állama? Ők le vannak tojva? Hogy lehet az, hogy az egész földgolyón a több etnikumú államok vannak többségben és szinte csak itt Európában vannak nemzetállamok? Az európai elit nem veszi észre, hogy ami régen naggyá tette a kontinenst (a kis vakarcs méretű államok versengése), az most a hátrányává válik?
Bocs, hogy több kérdés is van egyszerre, de szerintem kapcsolódik.
Európában a világháború óta a nacionalizmus egyáltalán nem meghatározó eszme.
Egyébként a kurdok mióta élnek Európában?
A katalánok autonómiát élveznek a Spanyol Királyságon belül, úgy tudom ez nekik elég.
A baszkok szeretnének saját államot, az ETA neve talán mond valamit.
A skótok is viszonylag szabadok az UK-n belül, de hallottam, hogy az új elnökük el akar szakadni Londontól, szóval hamarosan lehet két ország lesz a szigeten.
Wales elég macerás terület, a 13. század óta Angliához tartozik, ha el is akarnak szakadni, nem menne egykönnyen.
A bretonok talán az utolsó nemzeti öntudattal rendelkező nép Franciaországban. De, hogy el akarnának szakadni Párizstól? Nem hiszem.
Amúgy Nyugat-Európában a nagyobb létszámú népeknek van autonómiájuk ami majdhogynem felér a függetlenséggel.
Meg aztán az EU miatt igencsak nehéz lenne bárminemű függetlenségi mozgalom megindítása.
Meg ha megnézed annyira egyik se nemzetállam. Németország rengeteg kis német ajkú nép egybeolvadása, hasonlóan Olaszországhoz. Itt Kelet-Közép Európában pedig lehetetlen lenne etnikai határokat húzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!