Mit gondoltok az USA-ról mint demokráciáról?
"De igen, ezt képviseleti demokráciának hívják"
Annak hívják. De attól még nem demokrácia.
Ha én csokinak hívom a kutyasz@rt, akkor az csoki lesz?
" Az ókori és a modern kori demokráciák között van különbség. De látom te ezt sem vagy képes felfogni, pedig enélkül nem is értheted meg."
Nagyon is fel tudom fogni. Sőt. Tudnék róla mesélni egy-két dolgot, de ez most nem tartozik ide.
Tanulmányozd a kleiszthenészi reformot, aztán nézd meg a szlovák politikát és aztán beszélhetünk.
Amúgy pedig az, ha már személyeskedni kezdesz, azt mutatja, hogy kifogytál az érvekből.
És szidni, meg anyázni megéri leállni?
Mellesleg ha ostobának tartasz, ha nem vagyok hajlandó demokráciának elfogadni azt, ami nem felel meg a demokrácia fogalmának, akkor ott súlyos bajok vannak.
A demokrácia, definíció szerint, a nép uralma. Ezt jelenti az eredeti görög szó is. Démosz=nép, krateo=uralkodni.
Na már most. A parlamentarizmusban a népnek gyakorlatilag csak annyi beleszólása van a dologba, hogy 4-5 évente választhat néhány érdekcsoportból, akiknek a nevét egy papíron felsorolták.
Ez nem demokrácia. Nem mondhatod azt, hogy egyiket se kéred. nem szabhatod meg hogy mit csináljanak, hogy irányítsák az országot. Lényegében itt a nép hatalma csak abból áll, hogy eldöntheti, hogy ki gyakorolja a hatalmat. Ez max. népszuverenitás, de nem demokrácia.
Ami pedig az ókori demokráciát illeti, bár a mentalitása tényleg más volt (igen erős volt a tekintélyelvűség), de a hivatali- és választási rendszere kísértetiesen hasonlít a maihoz. Pl, mint már említettem, a kleiszthenészi reform eredménye detto visszaadja a mai szlovák politika módszereit. Szlovákiát pedig bármennyire is utáljuk, azt nem lehet mondani, hogy ne lenne (a köznép szóhasználatával élve) demokratikus.
Igaz, ott nem parlamentarizmus volt, de ez, ilyen léptékkel mérve, részletkérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!